Ako upiecť chlieb v parnej rúre?

Ako upiecť chlieb v parnej rúre? Postupujte podľa týchto nasledujúcich krokov:

  1. Pripravte cesto podľa vášho obľúbeného receptu na chlieb. Uhnite ho do jemnej konzistencie a nechajte kysnúť.
  2. Vyberte vhodnú formu na pečenie, ktorá sa zmestí do vašej parnej rúry. Uistite sa, že forma je odolná voči pare a nemá plastové komponenty, ktoré by sa mohli zničiť.
  3. Predohrejte parnú rúru na doporučenú teplotu. Každá rúra môže mať odlišné nastavenia, preto sa riaďte pokynmi od výrobcu.
  4. Akonáhle sa rúra dostatočne prehreje, vložte formu s cestom do rúry a rýchlo zatvorte dvere, aby ste zachovali maximálnu vlhkosť v parnej rúre.
  5. Pečte chlieb podľa času a teploty uvedených v recepte. Ak nie ste si istí, začnite s nižšou teplotou a časom a podľa potreby prispôsobujte.
  6. Po dopečení vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke, aby sa spodná časť chleba nezvlhla kvôli výparom.

 

Ako pripraviť chlieb v parnej rúre?

Pečenie chleba v parnej rúre je vynikajúci spôsob, ako získať dokonalú kôrku a nadýchaný vnútornok. Tu je jednoduchý návod:

Ingrediencie:

  • 500 g pšeničnej múky
  • 300 ml vody
  • 10 g soli
  • 7 g sušeného droždia alebo 20 g čerstvého droždia
  • 1 lyžička cukru (len ak používate čerstvé droždie)

Postup:

1. Príprava cesta:

  • Aktivácia droždia: Ak máte čerstvé droždie, rozpustite ho spolu s cukrom v teplej vode (nie horúcej) a nechajte stáť 5-10 minút, kým nezačne peniť. Sušené droždie môžete pridať priamo do múky.

  • Miešanie ingrediencií: V veľkej miske spojte múku so soľou, potom pridajte vodu s rozpušteným droždím. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky komponenty spojili.

  • Hnetenie cesta: Cesto hnetite na pomúčenom povrchu približne 10 minút, kým nebude jemné a elastické. Alternatívne môžete použiť robot s hnetacím hákom.

2. Kysnutie:

  • Prvé kysnutie: Cesto vložte do misky, prikryte ho utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1-2 hodiny, až zdvojnásobí svoj objem.

3. Tvarovanie a druhé kysnutie:

  • Tvorba tvaru: Nakysnuté cesto opatrne preložte na pomúčenú plochu, formujte ho do požadovaného tvaru (bochník, baguette alebo iné).

    Slávnostný obed z bravčového mäsa

    Slávnostný obed z bravčového mäsa

    Čítať viac »

  • Druhé kysnutie: Umiestnite formované cesto na plech s papierom na pečenie, prikryte a nechajte kysnúť ďalších 30-60 minút.

4. Pečenie v parnej rúre:

  • Predhriatie: Pred pečením nastavte parnú rúru na teplotu 230 °C. Ak vaša rúra ponúka funkciu páry, pripravte ju na tvorbu pary počas pečenia.

  • Vytvorenie pary: Na dno rúry môžete umiestniť plech s vodou alebo niekoľko kociek ľadu, aby ste vytvorili paru pri pečení. Tým dosiahnete chrumkavejšiu kôrku.

  • Pečenie: Pri pečení chleba pomocou ostrého noža urobte niekoľko zárezov na povrchu cesta, aby sa mohol dobre rozširiť. Pečte chlieb 25-35 minút, kým nebude zlatohnedy a zvonka chrumkavý. Ak máte teplomer, vnútorná teplota by mala byť okolo 90-95 °C.

5. Ochladzovanie:

  • Po upečení nechajte chlieb vychladnúť na mriežke. To pomôže udržať chrumkavosť kôrky.

Pečenie chleba v parnej rúre môže byť zábavným a uspokojivým procesom, ktorý vám prinesie čerstvé a chutné výsledky. Prajem vám veľa šťastia pri pečení a dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. ZelenýJablko píše:

    Super návod! Pečenie chleba v parnej rúre je skutočne skvelý spôsob, ako dosiahnuť dokonalú chrumkavosť. Vyskúšal som to a chlieb sa mi podaril naozaj fantasticky! Ďakujem za tipy, určite ich využijem znova.

  2. Maliar123 píše:

    Môj prvý pokus o pečenie chleba bol s vaším receptom a dopadol úžasne! Chlieb mal krásnu zlatistú kôrku a bol nadýchaný. Rád by som sa podelil o svoje skúsenosti s ostatnými. Určite odporúčam!

  3. FanynkaChleba píše:

    Wow, aké skvelé rady! Nikdy som si nemyslela, že pečenie chleba môže byť také jednoduché a zábavné. Po prečítaní tohto článku som sa rozhodla to vyskúšať a výsledok ma ohromil. Ďakujem za inšpiráciu!

  4. SlnečnýLúč píše:

    Tento návod je fantastický! Mám parnú rúru už dlho, ale nikdy som neskúšala piecť chlieb. Vďaka vám som sa odhodlala a môžem povedať, že výsledok bol jednoducho perfektný! Odporúčam každému.

  5. KocúrKuli píše:

    Nedávno som upiekla chlieb podľa vášho návodu a bol výborný! Kôrka bola krásne chrumkavá a vnútro nadýchané. Skvelé tipy na prípravu aj pečenie. Určite budem piecť znova!

  6. VeselýBublifuk píše:

    Tak toto je presne to, čo som hľadala! Pečenie chleba v parnej rúre sa zdá byť jednoduché, ale výsledky sú úžasné. Vyskúšala som váš recept a neľutujem, ďakujem za zdieľanie!

  7. SrdceNaTanieri píše:

    ‚Pečenie je umenie‘ – a tento článok mi ukázal, ako na to s parnou rúrou! Moje deti milujú čerstvý chlieb a teraz ho viem pripraviť aj ja. Dobrý pocit ma obklopuje po každom upečení.

  8. _MaláHvezda_ píše:

    ‚Chlieb je základ!‘ – táto veta mi utkvela v pamäti pri pečení podľa vašich rád. Výsledok bol nielen chutný ale aj krásny na pohľad. Naozaj sa teším z úspechu.

  9. _ChutnáRadosť_123 píše:

    ‚Pečiem s láskou‘ – toto platí pre môj nový obľúbený recept na chlieb v parnej rúre! Ďakujem za inšpiráciu, určite budem pokračovať vo svojich pekárskych dobrodružstvách!

  10. _CukrováPohádka_ píše:

    Tento článok ma nadchol k experimentovaniu s parnou rúrou! Pečenie chleba bola vždy moja túžba a vaša pomoc mi pomohla to dosiahnuť. Chleby sú teraz lepšie než kedykoľvek predtým!