Ako upiecť chlieb v parnej rúre?

Ak chcete upiecť chlieb v parnej rure, postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  1. Pripravte cesto podľa vášho obľúbeného receptu na chlieb. Vypracujte ho do hladka a nechajte vykysnúť.
  2. Vyberte si vhodnú formu na pečenie chleba, ktorá sa zmestí do vášho parného rúra. Presvedčte sa, že forma je parozo odolná a nemá plastové časti, ktoré by sa mohli poškodiť.
  3. Predhrejte parnú rúru na odporúčanú teplotu. Každá rúra môže mať odlišné nastavenie, takže sa riadte pokynmi výrobcu.
  4. Keď je rúra dostatočne vyhriata, vložte formu s cestom do rúry a rýchlo zatvorte dvierka, aby ste udržali v parovej rúre maximálnu vlhkosť.
  5. Pecte chlieb podľa času a teploty uvedenej v recepte. Ak nie ste istí, môžete začať s nižšou teplotou a časom a prispôsobiť podľa potreby.
  6. Po dopečení chleba ho vyberte z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke, aby sa výparom zvnútra chlieba nezvlhčila spodná časť.

 

Ako upiecť chlieb v parnej rúre?

Pečenie chleba v parnej rúre je skvelý spôsob, ako dosiahnuť dokonalú kôrku a nadýchanú omáčku. Tu je jednoduchý návod, ako na to:

Ingrediencie:

  • 500 g chlebovej múky
  • 300 ml vody
  • 10 g soli
  • 7 g sušeného droždia alebo 20 g čerstvého droždia
  • 1 lyžička cukru (len ak používate čerstvé droždie)

Postup:

1. Príprava cesta:

  • Namočte droždie: Ak používate čerstvé droždie, rozpustite ho spolu s cukrom v teplej vode (nie horúcej) a nechajte 5-10 minút, kým začne peniť. Sušené droždie môžete pridať priamo do múky.

  • Miešanie: Vo veľkej miske spojte múku so soľou, potom pridajte vody s rozpušteným droždím. Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.

  • Hnetenie: Cesto hnite na pomúčenej ploche asi 10 minút, kým nebude hladké a elastické. Môžete tiež použiť kuchynský robot s hnetacím hákom.

2. Kysnutie:

  • Prvé kysnutie: Cesto vložte do misky, zakryte ho utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1-2 hodiny, kým zdvojnásobí objem.

3. Tvarovanie a druhé kysnutie:

  • Tvarovanie: Nakysnuté cesto jemne vyklopte na pomúčenú plochu, premiestnite ho na požadovaný tvar (bochník, baguette alebo iné).

  • Druhé kysnutie: Umiestnite tvarované cesto na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryte a nechajte kysnúť ďalších 30-60 minút.

4. Pečenie v parnej rúre:

  • Predohrev: Pred pečením predhrejte parnú rúru na 230 °C. Ak vaša rúra poskytuje možnosť páry, pripravte ju na extrakciu pary počas pečenia.

  • Vytvorenie pary: Na dno rúry môžete umiestniť plech s vodou alebo dať niekoľko kociek ľadu, aby sa vytvorila para v čase, keď začnete piecť. Tým sa dosiahne chrumkavejšia kôrka.

  • Pečenie: Pri pečení chleba urobte ostrým nožom pár zárezov na povrchu cesta, aby sa mohol pekne rozširiť. Pečte chlieb 25-35 minút, kým nebude zlatohnedý a zvonka chrumkavý. Ak máte teplomer, vnútorná teplota by mala byť okolo 90-95 °C.

5. Ochladzovanie:

  • Po upečení nechajte chlieb vychladnúť na mriežke. To pomôže udržať chrumkavosť kôrky.

Pečenie chleba v parnej rúre môže byť zábavným a uspokojivým procesom, ktorý vám prinesie čerstvé a chutné výsledky. Prajem vám úspešné pečenie a dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. ZelenýJablko píše:

    Super návod! Pečenie chleba v parnej rúre je skutočne skvelý spôsob, ako dosiahnuť dokonalú chrumkavosť. Vyskúšal som to a chlieb sa mi podaril naozaj fantasticky! Ďakujem za tipy, určite ich využijem znova.

  2. Maliar123 píše:

    Môj prvý pokus o pečenie chleba bol s vaším receptom a dopadol úžasne! Chlieb mal krásnu zlatistú kôrku a bol nadýchaný. Rád by som sa podelil o svoje skúsenosti s ostatnými. Určite odporúčam!

  3. FanynkaChleba píše:

    Wow, aké skvelé rady! Nikdy som si nemyslela, že pečenie chleba môže byť také jednoduché a zábavné. Po prečítaní tohto článku som sa rozhodla to vyskúšať a výsledok ma ohromil. Ďakujem za inšpiráciu!

  4. SlnečnýLúč píše:

    Tento návod je fantastický! Mám parnú rúru už dlho, ale nikdy som neskúšala piecť chlieb. Vďaka vám som sa odhodlala a môžem povedať, že výsledok bol jednoducho perfektný! Odporúčam každému.

  5. KocúrKuli píše:

    Nedávno som upiekla chlieb podľa vášho návodu a bol výborný! Kôrka bola krásne chrumkavá a vnútro nadýchané. Skvelé tipy na prípravu aj pečenie. Určite budem piecť znova!

  6. VeselýBublifuk píše:

    Tak toto je presne to, čo som hľadala! Pečenie chleba v parnej rúre sa zdá byť jednoduché, ale výsledky sú úžasné. Vyskúšala som váš recept a neľutujem, ďakujem za zdieľanie!

  7. SrdceNaTanieri píše:

    ‘Pečenie je umenie’ – a tento článok mi ukázal, ako na to s parnou rúrou! Moje deti milujú čerstvý chlieb a teraz ho viem pripraviť aj ja. Dobrý pocit ma obklopuje po každom upečení.

  8. _MaláHvezda_ píše:

    ‘Chlieb je základ!’ – táto veta mi utkvela v pamäti pri pečení podľa vašich rád. Výsledok bol nielen chutný ale aj krásny na pohľad. Naozaj sa teším z úspechu.

  9. _ChutnáRadosť_123 píše:

    ‘Pečiem s láskou’ – toto platí pre môj nový obľúbený recept na chlieb v parnej rúre! Ďakujem za inšpiráciu, určite budem pokračovať vo svojich pekárskych dobrodružstvách!

  10. _CukrováPohádka_ píše:

    Tento článok ma nadchol k experimentovaniu s parnou rúrou! Pečenie chleba bola vždy moja túžba a vaša pomoc mi pomohla to dosiahnuť. Chleby sú teraz lepšie než kedykoľvek predtým!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *