Ako upiecť chrumkavé kura?

Ak máte v pláne upiecť chrumkavé kura, tu je jednoduchý návod:

  1. Začnite s kvalitným kúskom kura. Môžete pripraviť celé kura alebo si z kura odstrániť kožu a mäso nakrájať na malé časti.
  2. Pripravte si obalovaciu zmes. V miske kombinujte múku, soľ, čierne korenie, papriku a iné obľúbené koreniny podľa vlastnej chuti.
  3. V ďalšej miske rozšľahajte vajíčka.
  4. Kúsky kura namočte do vajec a následne ich obalte v pripravenej zmesi, dôkladne ich potrite zvonka aj zvnútra.
  5. Na panvici zohrejte olej na strednej teplote. Uistite sa, že je dostatočne horúci, aby kura bolo chrumkavé.
  6. Akonáhle je olej dostatočne vyhriaty, opatrne vložte kúsky kura na panvicu. Nepridávajte ich príliš veľa naraz, aby sa navzájom nedotýkali.
  7. Smažte kura približne 4-5 minút z každej strany, kým nezíska zlato-hnedú farbu a nebude chrumkavé.
  8. Následne vyberte kura z panvice a nechajte ich odkvapkať na papierovej utierke, aby sa odstránil prebytočný olej.
  9. Podávajte kura ihneď po upečení, aby ste si vychutnali jeho chrumkavosť.

 

Ako pripraviť chrumkavé kura?

Pečené kura patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré často nechýbajú na rodinných oslavách alebo nedeľných obedoch. Chrumkavá koža a šťavnaté mäso sú pre mnohých naozaj neodolateľné. Ak chcete dosiahnuť perfektné chrumkavé kura, riaďte sa týmito jednoduchými krokmi.

Ingrediencie:

  • 1 celé kura (približne 1,5 – 2 kg)
  • Hrubá soľ
  • Čierne korenie
  • Paprika (buď sladká alebo údená)
  • Cesnak (1-2 strúčiky, alebo práškový cesnak)
  • Olivový olej alebo maslo
  • Bylinky (tymian, rozmarín alebo majorán)
  • Citrón (voliteľné)

Priebeh prípravy:

  1. Príprava kura: Pred samotným varením je dôležité poriadne pripraviť kura. Vyberte čerstvé a kvalitné kura bez viditeľného poškodenia. Kura opláchnite pod studenou vodou a potom ho dôkladne osušte papierovými utierkami.

  2. Marinovanie: Na kuraciu časť naneste hrubú soľ, čierne korenie a papriku. Môžete pridať aj nadrobno nasekaný cesnak a rozpustené maslo alebo olivový olej. Pokiaľ máte radi citrónovú chuť, môžete na kura vytlačiť šťavu z citrónu. Tento proces marinovania je kľúčový pre prehlbovanie chuti.

  3. Odpočinkový čas: Nezabúdajte na potrebný čas marinovania, aby sa chute spojili. Ideálne je marinovať kura minimálne jednu hodinu, ale ak máte čas, môžete ho nechať aj cez noc v chladničke.

  4. Príprava na pečenie: Predtým než dáte kura do rúry, vyhrejte rúru na 200 °C (400 °F). Kura položte na plech alebo do pekáča, pričom ho môžete podložiť zemiakmi alebo zeleninou na zachytenie šťavy, ktorá sa vytvorí počas pečenia.

  5. Pečenie: Kura pečte v predhriatej rúre asi 1,5 hodiny, v závislosti od jeho veľkosti. Počas pečenia je dobré kura aspoň raz alebo dvakrát poliať výpekom, aby ostalo šťavnaté.

    Babičkin obrátený jablkový koláč

    Babičkin obrátený jablkový koláč

    Čítať viac »

  6. Kontrola teploty: Aby ste sa presvedčili, či je kura dostatočne prepečené, skontrolujte vnútornú teplotu pomocou teplomeru na mäso. Teplota by mala dosiahnuť minimálne 75 °C (165 °F) v najhrubšej časti stehna.

  7. Chrumkavosť: Pre dosiahnutie extra chrumkavosti môžete posledných 10-15 minút pečenia zvýšiť teplotu na 220 °C (428 °F) alebo zapnúť funkciu grilu. Dávajte si však pozor, aby sa kura nepripálilo.

  8. Odpočinok: Po upečení kura vyberte z rúry a nechajte ho aspoň 10 minút odpočívať pred krájaním. Tento krok je nevyhnutný, aby sa šťavy v mäse usadili a kura ostalo šťavnaté.

Podávanie:

Chrumkavé kura servírujte s obľúbenými prílohami, ako sú pečené zemiaky, čerstvý šalát alebo varené zeleniny. Nezabudnite na omáčky, ako je domáca barbecue alebo cesnaková omáčka, ktoré dodajú jedlu ten správny šmrnc.

Pečenie chrumkavého kura je jednoduché a výsledok určite poteší vašich blízkych a hostí. Prajeme vám veľa šťastia pri jeho príprave a dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

23 Komentárov

  1. Magdalena Fajnor píše:

    Nikdy som si nemyslela, že sa dá takto jednoducho upiecť kura! Skvelý recept!

  2. Stefanka Blahoslav píše:

    Ďakujem za tipy, už sa neviem dočkať, kým vyskúšam tento postup.

  3. Prochazka Julia píše:

    Tieto rady sú presne to, čo som potrebovala. Veľmi ďakujem!

  4. Ykucera píše:

    Skvelé nápady na prípravu kura. Už teraz viem, že budú chutné!

  5. Jaromir89 píše:

    Takéto jasné postupy sú super. Teraz už viem, ako upiecť chrumkavé kura.

  6. Imrich41 píše:

    Super návod na prípravu jedla, ďakujem za zdieľanie!

  7. Oldrich Adamec píše:

    Toto určite vyskúšam o víkendu. Zdá sa to byť jednoduché a chutné.

  8. Romana18 píše:

    Neviem sa dočkať, kým upieceme kura podľa tvojho návodu.

  9. Fobsut píše:

    Mňam, už len čítanie o pečení kura mi vyvolalo chuť.

  10. David Gabriela píše:

    Výborný návod aj pre začiatočníkov varenia ako ja!

  11. Irena Ruzickova píše:

    Ďakujem za skvelý návod, určite vyskúšam! 🙂

  12. Matilda23 píše:

    Tento postup pečenia kura je úžasný, vždy sa mi to darí!

  13. Alexej Otapkova píše:

    Vyskúšal som tento recept a chrumkavé kura bolo naozaj skvelé. Ďakujem!

  14. PečenéZázraky píše:

    Veľmi sa mi páči tento recept na chrumkavé kura! Nikdy som si nemyslel, že to bude také jednoduché. Už sa neviem dočkať, kedy ho vyskúšam na rodinnej oslave. Určite to bude hit!

  15. KuraLover99 píše:

    Tento návod je skvelý! Chrumkavé kura je moje obľúbené jedlo a s takýmto jednoduchým postupom ho zvládne každý. Teším sa na nové kulinárske dobrodružstvo v kuchyni.

  16. ŠťavnatýGurmán píše:

    Super tipy na pečenie kura! Myslím, že marinovanie mu dodá tú správnu chuť. Zajtra určite skúsim a už teraz mám hlad len z toho čítania!

  17. KuchárskaMágia píše:

    Toto vyzerá úžasne! Vždy som sa bál piecť kura, ale po prečítaní týchto krokov som si istý, že to zvládnem. Ďakujem za motiváciu v kuchyni!

  18. ChutnéRecepty123 píše:

    Znie to fantasticky! Chrumkavá koža a šťavnaté mäso sú presne to, čo mám rád. Určite budem nasledovať tento recept a urobím radosť celej rodine!

  19. Mäsožravec2023 píše:

    ‚Wow‘ je jediné slovo, ktoré ma napadá! Skvelý spôsob ako pripraviť kurča tak chutne a chrumkavo. Určite sa pustím do experimentovania v kuchyni čoskoro!

  20. -ChutnýMistr- píše:

    ‚Pečenie kurčaťa nikdy nebolo jednoduchšie! Tento recept je presne to, čo potrebujem na víkendové rodinné stretnutie. Určite sa teším na výsledok a pochvaly od všetkých.‘

  21. _Zlatíčko_ píše:

    ‚Nemôžem uveriť, aký jednoduchý je tento recept! Chrumkavé kura je mojou slabosťou a s takýmto postupom si ho pripravím hneď zajtra.‘

  22. -KuracíFanatik- píše:

    ‚Tento recept mi úplne zmenil pohľad na varenie kuracieho mäsa! Už žiadna prevarená kaša, ale chrumkavé delikatesy. Vďaka za super tipy!‘

  23. _KulinárskyNadšenec_ píše:

    ‚Rád varím a tento návod ma inšpiroval k novému pokusu s kuracím mäsom. Teším sa na ochutnávku výsledku – určite bude fantastické!‘