Ako upiecť cibuľu? Cibuľu pečiem dlhé roky len takto. Musím priznať, že je to osvedčený spôsob. Ide predsa len o upečenú a osolenú cibuľu na oleji. Nič výnimočné, ale za to veľmi chutné.
Na prípravu pečenej cibule budete potrebovať tieto zložky:
– 4 veľké cibule
– Olej
– Soľ a korenie podľa osobnej chuti
Ako upiecť cibuľu?
Postup:
1. Najprv predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
2. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké krúžky.
3. V mise zmiešajte cibuľu s olejom, soľou a korením.
4. Rozložte cibuľu na plech vystlaný papierom na pečenie.
5. Pečte cibuľu v rúre približne 20-30 minút, pričom ju pravidelne premiešajte, aby sa pekne zhnedla a bola rovnomerne upečená.
6. Po upečení ju môžete využiť ako prílohu alebo pridať do omáčok a polievok.
Dobrú chuť!
Cibuľa patrí medzi najuniverzálnejšie suroviny v kuchyni. Pri pražení získava sladkú chuť a vôňu, ktorá výrazne prevyšuje jej surovú formu. Dnes vám predstavíme jednoduchý recept na cibuľu pečenú v rúre, ktorá skvele doplní rôzne jedlá alebo ju môžete podávať aj ako chutnú samostatnú prílohu.
Potrebné ingrediencie
Na realizáciu tohto receptu budete potrebovať:
– 2 väčšie cibule
– 3 polievkové lyžice olivového oleja
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
– Prípadne bylinky (tymian alebo rozmarín, opäť podľa chuti)
Návod na prípravu
1. Predohrejte rúru na 200 °C. Rúra musí byť dostatočne rozohriata, aby cibuľa krásne zhnedla a karamelizovala.
2. Očistite cibuľu a nakrájajte ju na štvrtiny alebo plátky, podľa vašich preferencií.
3. V mise premiešajte nakrájanú cibuľu s olivovým olejom, soľou a korením. Ak máte radi bylinky, môžete pridať aj trochu tymiánu alebo rozmarínu.
4. Zmes následne preložte na plech s papierom na pečenie a rovnomerne ju rozložte.
5. Pečte asi 25-30 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu. Počas pečenia môžete cibuľu prehadzovať, aby sa rovnomerne upiekla.
Veríme, že si tento jednoduchý recept na pečenú cibuľu obľúbite a zaradíte do svojho jedálnička. Skvele sa hodí k mäsu, rybám, či ako samostatná príloha. Bon appétit!