Čo upiecť

Čo upiecť? Ja mám tiež niekedy menšu dilemu, že neviem čo na obed. A moje deti muž začnú len stále s oreapnou frázou, že oni nevedia. Ideálne povedia, veď niečo uvar. Ale to asi poznáte.

Čo upiecť? Poradím vám to s týmto receptom. Makový koláč vhodný na každý deň.

Ingrediencie:
– 250 g hladkej múky
– 125 g masla
– 70 g práškového cukru
– 1 vajce
– 1 balíček vanilkového cukru
– 200 g mletého maka
– 200 ml mlieka
– 1 lyžička prášku do pečiva
– štipka soli

 

Čo upiecť?

Postup:
1. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a solou.
2. Pridajte maslo nakrájané na kocky a rukami premiesite s múkou do drobenky.
3. Pridajte cukor, vajíčko, vanilkový cukor a mlieko a rukami premiesite cesto.
4. Z cesta vytvarujte guličku, zabaľte ju do potravinárskej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke minimálne 30 minút.
5. Po odpočinku cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na veľkosť formy na pečenie.
6. Polejte cesto mletým makom.
7. Vložte do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečte 35-40 minút, kým koláč nezhnedne.
8. Hotový koláč nechajte vychladnúť a podávajte s polevou alebo posypaný práškovým cukrom. Dobrú chuť!


Klasický recept na vynikajúce pečivo je recept na domáce chlieb. Na jeho prípravu potrebujete nasledujúce suroviny: 500 g múky, 300 ml vlažnej vody, 25 g kvasníc, 1 lyžicu cukru, 1 lyžičku soli, 2 lyžice olivového oleja a podľa chuti môžete pridať rozmarín, olivy, semiačka alebo iné ingrediencie.

Postup: Rozpustite kvasnice s cukrom vo vlažnej vode a nechajte 5 minút kvasiť. Do veľkej misky dajte múku zmiešanú so soľou a do stredu vytvorte jamku. Do nej nalejte kvasnice s vodou a pridajte olivový olej. Postupne miešajte a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste pod utierkou cca 1 hodinu.

Po tomto čase cesto vyklopte na pomúčenú dosku, premiesite a vytvarujte chlieb. Dajte ho na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte opäť kysnúť. Pred pečením môžete na vrch chleba rôznymi nástrojmi ešte ozdobiť. Pečte pri 200 stupňoch cca 30–40 minút, ale sledujte, aby nezhorel. Hotový chlieb nechajte vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *