Ako upiecť langoše?

Langoše sú chutné a populárne jedlo, ktoré môžete jednoducho upiecť doma. Tu je jednoduchý recept, ako na to:

Suroviny:

  • 500 g múky
  • 250 ml teplej vody
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1 vrecko sušeného droždia
  • olej na smaženie
  • práškový cukor na posypanie (voliteľné)

 

Ako upiecť langoše?

Postup:

  1. V miske zmiešajte múku, cukor, soľ a sušené droždie.
  2. Pridajte teplú vodu a premiešajte, kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte postupne viac múky.
  3. Cesto nechajte vykysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.
  4. V hrnci zahrejte olej na strednú teplotu.
  5. Z kysnutého cesta si odoberajte menšie kúsky a vyvaľkajte ich do kruhov.
  6. Langoše vložte do rozohriateho oleja a opečte ich z oboch strán, kým nebudú zlatohnedé.
  7. Po opečení ich nechajte odkvapkať na papierových utierkach, aby sa zbavili prebytočného oleja.
  8. Podávajte langoše ešte teplé a popracujte ich práškovým cukrom podľa chuti.

Môžete si ich podávať so šľahačkou, džemom alebo aj so slanými prísadami, ako napríklad syrom, kečupom alebo kyslou kapustou. Dobrú chuť!

 

2)

Langoše sú obľúbené slovenské a maďarské jedlo, ktoré sa často podáva na trhoch, festivaloch a iných spoločenských akciách. Tieto chutné smažené placky sú zvyčajne podávané s cesnakom a rôznymi prísadami, ako sú kyslá smotana, syrová zmes alebo kečup. Ak sa chcete naučiť, ako upiecť langoše doma, tu je recept a postup:

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vody (vlažnej)
  • 1 balenie sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého droždia)
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • 2-3 lyžice oleja (na cesto)
  • 1-2 strúčiky cesnaku (na potretie)
  • Kyslá smotana, strúhaný syr, kečup alebo iné prísady podľa chuti (na podávanie)
  • Olej na vyprážanie

Postup:

  1. Príprava kvásku: Ak používate čerstvé droždie, rozdrvte ho do misky a pridajte cukor. Nalejte na droždie vlažnú vodu a nechajte stáť asi 10 minút, kým sa nezačne peniť. Pri používaní sušeného droždia ho stačí zamiešať priamo do múky.

  2. Príprava cesta: Do veľkej misy preosejte múku a zmiešajte so soľou. Potom pridajte kvások (ak ste použili čerstvé droždie) a 2-3 lyžice oleja. Nalejte zvyšnú vodu a začnite miesiť cesto. Miesiť je potrebné aspoň 10 minút, kým sa cesto nevypracuje a nebude hladké a elastické.

  3. Kynutie: Cesto prikryte utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo kým zdvojnásobí svoj objem.

  4. Formovanie langošov: Po vykysnutí cesto prepracujte a rozdeľte na rovnaké kusy (približne 8-10). Z každého kusu vytvorte placku s hrúbkou približne 1-2 cm. Placky môžu byť okrúhle alebo oválne, podľa vašich preferencií.

  5. Vyprážanie: V hlbokom panvici alebo fritovaciu nádobu rozohrejte olej na stredne vysokej teplote (okolo 180 °C). Keď je olej dostatočne horúci, opatrne pridávajte placky a vyprážajte ich z oboch strán, kým nie sú zlatohnedé (asi 2-3 minúty z každej strany).

  6. Podávanie: Po vyprážaní nechajte langoše odkvapkať na papierovej utierke, aby ste odstránili prebytočný olej. Potom ich môžete potrieť šťavou z cesnaku zmiešanou s olejom, alebo podávať s kyslou smotanou, strúhaným syrom a kečupom.

Tipy:

  • Môžete do cesta pridať aj bylinky alebo korenie pre zaujímavú príchuť.
  • Langoše sa dajú pripraviť aj na sladko: po upečení ich môžete posypať práškovým cukrom alebo podávať s džemom.

Takto si môžete vychutnať chutné domáce langoše kedykoľvek, keď na nich dostanete chuť! Dobrú chuť!

Podobné príspevky

18 Komentárov

  1. Janko123 píše:

    Langoše sú skvelé! Mám rád, keď ich robíme doma. Tento recept je veľmi jednoduchý a výsledok je naozaj chutný. Milujem ich s cesnakom a kyslou smotanou! Vďaka za tipy, určite vyskúšam!

  2. MartaKocurik píše:

    Wow, langoše sú moje obľúbené jedlo! Nikdy som nevedela, ako ich pripraviť doma. Tento recept vyzerá tak jednoducho! Už sa teším, ako si ich pripravím so syrom a kečupom. Ďakujem za inšpiráciu!

  3. KocurMikulas píše:

    Tieto langoše vyzerajú naozaj lákavo! S priateľmi sme si už dávno hovorili, že si ich urobíme doma. Teraz už vieme ako! Verím, že to bude veľký hit. Určite sa o to pokúsime!

  4. SlovenskyPavol píše:

    Langoše sú super! Každý rok na trhu sa na ne teším. Tento recept je úžasný a určite ho vyskúšam aj doma. Môžem si pridať aj rôzne prísady? Už sa neviem dočkať!

  5. Bubak123 píše:

    Musím povedať, že langoše sú skvelé a tento recept vyzerá naozaj jednoducho! Teším sa, ako si ich pripravím s rodinou. Určite budú mať úspech aj medzi deťmi. Dík za tipy!

  6. VeselakJozko píše:

    Langoše sú jedna z najlepších vecí na svete! Vždy som chcel vedieť, ako ich pripraviť doma a tento recept je perfektný! Už plánujem večeru s langošmi – nemôžem sa dočkať tej chuti!

  7. SokolKuk píše:

    ‘Naučiť sa piecť langoše? To znie fantasticky!’ Rád varím a toto je ďalší skvelý recept do mojej zbierky. Počul som o mnohých variantoch; takmer všetky majú svoje čaro.

  8. 'CokoladovyHrac' píše:

    ‘Už dlho som hľadala dobrý recept na langoše!’ Tento vyzerá fakt dobre a jednoduché na prípravu. Určite ho vyskúšam ešte dnes večer so svojimi deťmi – budeme mať zábavu pri varení!

  9. SmažícíKocúr píše:

    Langoše sú naozaj skvelé! Ráda ich robím pre rodinu, keď máme nejakú oslavu. Tento recept je super jednoduchý a výsledok je vždy fantastický. Určite ich vyskúšam aj so slanými prísadami, ako je syr a kečup!

  10. JasnéJablko píše:

    Tento recept na langoše je úplne perfektný! Mám rada, ako sa dajú prispôsobiť rôznym chutiam. S kyslou smotanou a cesnakom sú jednoducho najlepšie. Teším sa, až ich vyskúšam doma!

  11. ZlatýHruška píše:

    Mňam! Langoše sú moje obľúbené jedlo! Keď som ich naposledy robila, všetkým veľmi chutili. Tento recept vyzerá jednoducho a rýchlo sa dá pripraviť. Určite to vyskúšam tento víkend!

  12. VeselýKráliček píše:

    Langoše sú naozaj lahodné! Každý rok na jeseň robím rodinnej oslavy a nikdy nesklamem. Tento recept vyzerá tak ľahko a určite ho odskúšam s cukrom na vrchu, to bude mňamka!

  13. SlnečnéPohádky píše:

    Wow, langoše vyzerajú úžasne! Milujem smažené jedlá a tento recept vyzerá veľmi lákavo. Nemôžem sa dočkať, kedy si ich pripravím s priateľmi počas víkendu.

  14. ChutnýBubko píše:

    Tento recept na langoše ma nadchol! S deťmi radi varíme a toto bude určite hitom pri našich kuchynských dobrodružstvách. Urobíme si aj slané aj sladké verzie!

  15. RozprávkovýSen píše:

    ‘Langose’ som už dlho nejedla a tento recept ma inšpiroval k tomu, aby som si ich pripravila znova. Skvelé tipy na podávanie – teším sa na kombináciu so syrom!

  16. 'ZmrzlinovýKocúr' píše:

    ‘Milujem smažené jedlá!’ Langoše sú skvelé nielen na festivaloch, ale aj doma! Tento jednoduchý postup ma motivuje k tomu, aby som ich pripravila pre celú rodinu.

  17. 'TancujúciDelfín' píše:

    ‘Langoše’ sú super voľba pre večierky alebo len tak pre zábavu s priateľmi! Tento recept vyzerá jednoducho fantasticky – už sa neviem dočkať, kedy to vyskúšam!

  18. 'SkákajúcaŽirafa' píše:

    ‘Takto si viem predstaviť perfektné víkendové varenie!’ Langoše sú môj favorit a tento recept mi dáva presne to, čo potrebujem. Teším sa už na tú vôňu v kuchyni!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *