Ako upiecť laskónky?

Pokiaľ sa chystáte upiecť laskonky, budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 4 bielka
  • 120 g práškového cukru
  • 120 g jemného krupicového cukru
  • 120 g mletých mandlí
  • štipka soli
  • aróma podľa preferencie (napr. vanilkový extrakt)

 

Akým spôsobom upiecť laskónky?

Tu je konkrétny návod na pečenie laskoniek:

  1. Predohrejte rúru na 140 °C a pripravte plech vyložený pergamenom.
  2. V priestrannej miske vymiešajte bielka so štipkou soli a začnite šľahať pomocou mixéra alebo ručného šľahača.
  3. Keď bielka začnú penieť, postupne pridávajte práškový a krupicový cukor. Miešajte, kým nevytvoríte tuhý sneh so stabilnými vrcholmi.
  4. Opatrne primiešajte mleté mandle a arómu do snehu.
  5. Do zdobovacieho vrecka s malou dierkou, alebo do pevného plastového vrecúška naplňte zmes. Jemne vytláčajte malé kopčeky na plech.
  6. Laskonky pečte vo vyhriatej rúre približne 15-20 minút, alebo kým nedosiahnu svetlú zlatistú farbu.
  7. Po upečení nechajte laskonky vychladnúť na plechu a potom ich opatrne odstráňte z pergamenového papiera.

Laskonky je možné naplniť rôznymi náplňami podľa vlastných preferencií, napríklad maslovým krémom, čokoládovou ganache či ovocnou náplňou.

Prajem vám veľa šťastia a dobrú chuť!

 

2)

Laskonky predstavujú obľúbené tradičné slovenské dezerty, ktoré si môžete pripraviť aj doma. V nasledujúcom návode vám ukážem, ako na to.

Suroviny:

Na cesto:

Koľko kalórií má cuketa?

Koľko kalórií má cuketa?

Čítať viac »

  • 4 bielky
  • 250 g práškového cukru
  • 200 g mletých orechov (môže byť vlašský alebo lieskový)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu (nepovinné)

Na krém:

  • 200 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g mletých orechov (môže byť vlašských alebo lieskových)
  • 1-2 lyžice mlieka (podľa potreby)
  • Kakao na posypanie (nepovinné)

Návod:

  1. Príprava cesta:

    • V miske dôkladne vyšľahajte bielka, kým sa nevytvorí pevný sneh.
    • Postupne pridávajte práškový cukor a pokračujte v šľahaní, až kým sa cukor úplne nerozpustí a nezačne tvoriť hladká hmota.
    • Opatrne pridajte mleté orechy a vanilkový extrakt do zmesi. Miešajte opatrne, aby sa cesto nesrazilo.
  2. Tvarovanie a pečenie:

    • Rúru predohrejte na 150 °C.
    • Na plech vyložený papierom na pečenie vytvorte malé kopčeky cesta (približne veľkosti vlašského orecha) s dostatočnými rozstupmi, pretože cesto pri pečení trošku naberie objem.
    • Pečte v predhriatej rúre asi 20-25 minút, až kým nie sú laskonky zlatohnedé a suché na povrchu.
    • Po upečení nechajte laskonky vychladnúť na plechu.
  3. Príprava krému:

    • Maslo, ktoré je izbovej teploty, vyšľahajte s práškovým cukrom, až kým nedosiahnete jemnú a nadýchajúcu konzistenciu.
    • Postupne pridávajte mleté orechy a mlieko, aby sa vytvorila krémová hmota. V prípade potreby môžete pridať viac mlieka, ak by bol krém príliš hustý.
  4. Zostavenie:

    • Na jednu laskónku položte lyžicu krému a prikryte ju ďalšou laskónkou.
    • Opakujte, dokým nebudete mať všetky laskonky.
    • Ak chcete, môžete ich navrch posypať kakaom.
  5. Chladenie:

    • Hotové laskónky nechajte chvíľu odležať v chladničke, aby krém stuhol.

Tipy:

  • Laskonky sa najlepšie konzumujú po niekoľkých hodinách, keď sa chute prepoja.
  • Otestujte rôzne druhy orechov alebo pridajte trochu citrónovej kôry do krému na osvieženie chuti.

Užite si prípravu svojich domácich laskoniek! Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Janko123 píše:

    Tento recept na laskónky je skvelý! Už sa neviem dočkať, keď si ich upečiem. Mám rád sladké a tieto zákusky vyzerajú veľmi chutne. Dúfam, že sa mi podarí urobiť také krásne ako na obrázku!

  2. Kocurik99 píše:

    Naučila som sa robiť laskónky podľa tohto receptu a sú úžasné! Všetci ich doma milujú, dokonca aj moji rodičia. Určite budem piecť znova a znova. Odporúčam to každému, kto má rád sladkosti!

  3. ZuzkaK píše:

    Recept je veľmi jednoduchý a výsledok je fantastický! Laskónky sú super na oslavy alebo len tak na zahryznutie. Už som vyskúšala rôzne náplne a všetky boli skvelé. Určite budem piecť častejšie!

  4. PejsekMia píše:

    Wow, tento recept ma inšpiroval! Laskónky sú moja obľúbená pochúťka a teraz si ich môžem pripraviť aj doma. Vďaka za skvelé tipy na náplň, určite vyskúšam čokoládovú variáciu!

  5. TinaLovesBaking píše:

    Tento článok je úžasný! Veľmi jednoducho vysvetlené a výsledok je chutný. Laskónky sú perfektné na nedeľné popoludnie s rodinou. Ďakujem za zdieľanie tohto receptu, teším sa na pečenie!

  6. Smajlík88 píše:

    Jéj, konečne mám recept na laskónky! Urobím ich pre priateľov a verím, že im budú chutiť tak ako mne. Vždy som si myslel, že ich pečenie je zložité, ale tento návod to uľahčuje!

  7. Drobček11 píše:

    Laskónky sú moje detstvo! Tento recept ma veľmi potešil a už plánujem pečenie cez víkend. Dúfam, že budú chutiť tak dobre ako tie od babičky. Teším sa na výsledok!

  8. _SweetDreams_ píše:

    „Tak toto je bomba! Laskónky sú skvelý dezert a ja milujem pečenie doma. Recept je super jednoduchý, nemôžem sa dočkať, kedy si ich pripravím so svojou rodinou.“

  9. __MuffinFan__ píše:

    „Kto by odolal laskonkám? Ja určite nie! Tento recept vyzerá veľmi lákavo a ja už mám chuť začať piecť hneď teraz. Ďakujem za inšpiráciu!“

  10. _Cukríček_23 píše:

    „Veľa šťastia pri pečení? Veď to znie ako výzva pre mňa! Laskónky majú svoje miesto v mojom srdci – musím si ich urobiť sama doma čo najskôr.“