Ak chcete upiecť laskonky, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 4 bielka
- 120 g práškového cukru
- 120 g jemného krupicového cukru
- 120 g mletých mandlí
- štipka soli
- voňavka podľa chuti (napr. vanilkový extrakt)
Ako upiecť laskónky?
Konkrétny postup na pečenie laskoniek:
- Prehrejte si rúru na 140 °C a pripravte si plech s pergamenovým papierom.
- Vo veľkej miske vymiešajte bielka so štipkou soli a začnite miešať pomocou mixéra alebo ručného šľahača.
- Keď sa začnú bielka peniť, postupne pridávajte práškový cukor a krupicový cukor. Miešajte, kým nedosiahnete tuhý sneh so stabilnými vrcholmi.
- Na sneh jemne primiešajte mleté mandle a voňavku.
- Do zdobovacieho vrecka s malou otvorom alebo do vrecúška z pevného plastu naplňte hmotu. Jemne vytláčajte malé kopečky cesto na plech.
- Laskonky pečte vo vyhriatej rúre asi 15-20 minút, alebo kým nezískajú jemnú zlatistú farbu.
- Po upečení laskonky nechajte zchladnúť na plechu, potom ich opatrne odlepte od pergamenového papiera.
Laskonky môžete naplniť rôznymi náplňami podľa vlastného gusta, ako je napríklad maslová krém, čokoládová ganache alebo ovocná náplň.
Prajem vám veľa šťastia a dobrú chuť!
2)
Laskónky sú obľúbené tradičné slovenské zákusky, ktoré si môžete pripraviť doma. V nasledujúcom návode sa dozviete, ako na to.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 4 bielky
- 250 g práškového cukru
- 200 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové)
- 1 lyžička vanilkového extraktu (nepovinné)
Na krém:
- 200 g masla
- 200 g práškového cukru
- 200 g mletých orechov (vlašských alebo lieskových)
- 1-2 lyžice mlieka (podľa potreby)
- Kakao na posypanie (nepovinné)
Postup:
-
Príprava cesta:
- V mise vyšľahajte bielky, až kým sa nevytvorí tuhý sneh.
- Postupne pridajte práškový cukor a pokračujte v šľahaní, kým sa cukor úplne nerozpustí a nevytvorí hladkú hmotu.
- Do zmesi opatrne vmiešajte mleté orechy a vanilkový extrakt. Miešajte tak, aby sa cesto nezrazilo.
-
Tvarovanie a pečenie:
- Rúru predhrejte na 150 °C.
- Na plech vyložený papierom na pečenie nanášajte malé kopčeky cesta (približne veľké ako vlašský orech) s rozstupom, pretože cesto pri pečení mierne naberie objem.
- Pečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút, kým nie sú laskónky zlatohnedé a suché na povrchu.
- Po upečení nechajte laskónky vychladnúť na plechu.
-
Príprava krému:
- Maslo izbovej teploty vyšľahajte s práškovým cukrom, kým nezíska jemnú a nadýchajúcu konzistenciu.
- Postupne pridávajte mleté orechy a mlieko, kým nezískate krémovú hmotu. Môžete pridať viac mlieka, ak je krém príliš hustý.
-
Zostavenie:
- Na jednu laskónku naneste lyžicu krému a prikryte druhou laskónkou.
- Opakujte, až kým nevytvoríte všetky laskónky.
- Ak chcete, môžete ich na vrchu posypať kakaom.
-
Chladenie:
- Hotové laskónky nechajte na chvíľu odležať v chladničke, aby krém stuhol.
Tipy:
- Laskónky sa najlepšie konzumujú po niekoľkých hodinách, kedy sa chute prepoja.
- Môžete experimentovať s rôznymi orechmi alebo pridať trochu citrónovej kôry do krému na osvieženie chuti.
Užívajte si svoju domácu výrobu laskónok! Dobrú chuť!
Tento recept na laskónky je skvelý! Už sa neviem dočkať, keď si ich upečiem. Mám rád sladké a tieto zákusky vyzerajú veľmi chutne. Dúfam, že sa mi podarí urobiť také krásne ako na obrázku!
Naučila som sa robiť laskónky podľa tohto receptu a sú úžasné! Všetci ich doma milujú, dokonca aj moji rodičia. Určite budem piecť znova a znova. Odporúčam to každému, kto má rád sladkosti!
Recept je veľmi jednoduchý a výsledok je fantastický! Laskónky sú super na oslavy alebo len tak na zahryznutie. Už som vyskúšala rôzne náplne a všetky boli skvelé. Určite budem piecť častejšie!
Wow, tento recept ma inšpiroval! Laskónky sú moja obľúbená pochúťka a teraz si ich môžem pripraviť aj doma. Vďaka za skvelé tipy na náplň, určite vyskúšam čokoládovú variáciu!
Tento článok je úžasný! Veľmi jednoducho vysvetlené a výsledok je chutný. Laskónky sú perfektné na nedeľné popoludnie s rodinou. Ďakujem za zdieľanie tohto receptu, teším sa na pečenie!
Jéj, konečne mám recept na laskónky! Urobím ich pre priateľov a verím, že im budú chutiť tak ako mne. Vždy som si myslel, že ich pečenie je zložité, ale tento návod to uľahčuje!
Laskónky sú moje detstvo! Tento recept ma veľmi potešil a už plánujem pečenie cez víkend. Dúfam, že budú chutiť tak dobre ako tie od babičky. Teším sa na výsledok!
“Tak toto je bomba! Laskónky sú skvelý dezert a ja milujem pečenie doma. Recept je super jednoduchý, nemôžem sa dočkať, kedy si ich pripravím so svojou rodinou.”
“Kto by odolal laskonkám? Ja určite nie! Tento recept vyzerá veľmi lákavo a ja už mám chuť začať piecť hneď teraz. Ďakujem za inšpiráciu!”
“Veľa šťastia pri pečení? Veď to znie ako výzva pre mňa! Laskónky majú svoje miesto v mojom srdci – musím si ich urobiť sama doma čo najskôr.”