Ako upiecť linécke cesto

Ako upiecť linécke cesto? Ja ho po dlhé roky pripravujem, tak ako mi to ukazovovala moja mama a jej zaj jej mama.

Na prípravu lineckého cesta budete potrebovať tieto ingrediencie:

– 250 g hladkej múky
– 125 g masla
– 100 g práškového cukru
– 1 vajce
– 1 vanilkový cukor
– štipka soli

 

Ako upiecť linécke cesto?

Postup:

1. Maslo si nechajte zmäknúť na izbovú teplotu a následne ho rozšľahajte do peny s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom.

2. Postupne pridávajte vajce a ďalej miešajte, kým nezískate hladkú hmotu.

3. Pridajte múku premiešanú so štipkou soli a zmes dôkladne vypracujte. Cesto si nechajte odpočinúť v chladničke minimálne hodinu.

4. Vytiahnite cesto z chladničky a pomocou stolovej lyžice vyformujte malé guľky, ktoré potom zrolujete do prútikov.

5. Položte prútiky na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do vyhriatej rúry na 180 stupňov.

6. Pečte linecké cesto približne 10-12 minút, kým nevyzerá pekne zlatisto.

7. Po vychladnutí cesto môžete ozdobiť čokoládou, polevou alebo džemom podľa vlastného vkusu.

Linecké cesto je skvelou pochúťkou ku káve alebo čaju a určite poteší celú rodinu. Dobrú chuť!

 

 

2)

Linécke cesto je obľúbený základ pre mnohé koláče a pečivo. Tento tradičný slovenský recept je známy svojou jemnosťou a bohatou chuťou. V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, ako jednoducho pripraviť linécke cesto, aby ste mohli obohatiť svoj jedálniček chutným dezertom.

Ingrediencie potrebné na linécke cesto

Na prípravu linéckeho cesta budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 prášku do pečiva
  • štipka soli

Tieto ingrediencie sú nevyhnutné pre dosiahnutie správnej konzistencie a chuti vášho výsledného cesta. Nezabudnite mať všetko pripravené, aby ste mohli začať s týmto jednoduchým receptom.

Postup pri príprave linéckeho cesta

Postup je jednoduchý a zvládne ho každý. Najprv si predhrejte rúru na 180°C. V mise zmiešajte hladkú múku, práškový cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Potom pridajte zmäknuté maslo a žĺtky. Všetko dôkladne premiešajte, až kým nevznikne hladké cesto.

Po príprave cesta ho vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne 5 mm. Môžete použiť formu na pečenie, aby ste vytvorili rôzne tvary. Cesto preložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 12-15 minút, alebo kým nebude zlatohnedé. Po upečení nechajte vychladnúť a potom servírujte so svojou obľúbenou marmeládou alebo čokoládovou polevou.

Podobné príspevky

Jeden komentár

  1. Emília píše:

    Píšeš:
    ” Pečte linecké cesto približne 10-12 minút, kým nevyzerá pekne zlatisto.”
    Si osobne a skromne myslím, že to bude trvať dlhšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *