Ako upiecť lístkové cesto?

Ako sa pečie lístkový cesto závisí od konkrétneho receptu, ale všeobecne platí nasledovné postupy:

  1. Pripravte si všetky potrebné ingrediencie. Na lístkové cesto budete potrebovať múku, maslo, vodu a soľ.
  2. Múku preosejte do veľkej misky a pridajte štipku soli. Dobre premiešajte.
  3. Na jemno nakrájajte studené maslo a pridajte ho do múky. Použite prsty na jemné premiešanie, kým sa nevytvorí krehká, ražkovitá zmes.
  4. Pomaly pridávajte studenú vodu do múky s maslom a miešajte, kým sa nevytvorí hrudkovitá zmes.
  5. Urobte cesto do tvaru guľôčky, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke po dobu asi 30 minút.
  6. Po odpočinku cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte ho na pomúčenej pracovnej doske do úhľadného obdĺžnikového tvaru.
  7. Zložte obdĺžnik na tretiny. Potom zložte jednu tretinu cez centrálnu tretinu a následne zložte poslednú tretinu hore.
  8. Obalujte cesto do fólie a nechajte ho znova odpočívať v chladničke po dobu asi 30 minút. Tento postup sa nazýva “plieť” a opakuje sa niekoľkokrát, aby sa vytvorila jemná a krehká textúra lístkového cesta.
  9. Pred pečením predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  10. Po poslednom odpočinku cesto rozvaľkajte na želanú hrúbku a vyrežte z neho tvar, ktorý potrebujete.
  11. Položte lístkové cesto na plech s papierom na pečenie a pečte ho v predhriatej rúre asi 15-20 minút, alebo kým sa nezjaví zlatohnedá farba a cesto je pekné a krehké.
  12. Po upečení nechajte lístkový cesto chvíľu vychladnúť pred servírovaním.

 

Ako upiecť lístkové cesto?

Pamätajte, že konkrétny recept môže mať ďalšie kroky a odchýlky od tohto všeobecného postupu. Odporúčam nájsť si presný recept podľa vášho výberu a postupovať podľa neho. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *