Ako upiecť morčacie stehno?

Ako upiecť morčacie stehno? Tu sú jednoduché pokyny, ktoré môžete nasledovať:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Očistite morčacie stehno od nadbytočného tuku a kože. Ak je stehno príliš objemné, môžete ho rozdeliť na menšie kusy pre rýchlejšie a rovnomernejšie varenie.
  3. Z citrónu vytlačte šťavu a zmiešajte ju s olivovým olejom, rozmarínom, soľou a čiernym korením podľa vašich preferencií.
  4. Morčacie stehno obalte marinádou a nechajte ho aspoň na 30 minút odpočívať, aby sa do neho nasobili arómy.
  5. Na plech umiestnite hlbokú nádobu s vodou, čo zabezpečí, že morčacie stehno sa v rúre upečie v pare a ostane šťavnaté.
  6. Stehno položte na pekáč s papierom na pečenie a pečte ho v predhriatej rúre približne 20-25 minút z každej strany. Môžete ho zakryť alobalom, aby ste zabránili jeho vysušeniu.
  7. Počas pečenia morčacie stehno pravidelne polievajte marinádou, aby ostalo vlhké.
  8. Keď je stehno upečené, vyberte ho z rúry a nechajte trocha odpočívať, aby sa mäso uvoľnilo a šťavy sa rovnomerne rozložili.
  9. Nať morčacieho stehna môžete ozdobiť čerstvými bylinkami, ako sú rozmarín alebo petržlen.

 

Príprava morčacieho stehna

Upečenie morčacieho stehna je výborný spôsob, ako si pripraviť chutné a šťavnaté jedlo, ktoré je ideálne na nedeľný obed alebo rodinnú oslavu. Nasledujte tento podrobný postup.

Potrebné suroviny:

  • 1 morčacie stehno (približne 1,5 – 2 kg)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2-3 mrkvy
  • 2 zemiaky (voliteľné)
  • Čerstvé bylinky (napr. rozmarín, tymián)
  • Olivový olej
  • 200 ml bieleho vína alebo vývaru (kuracieho alebo zeleninového)

Procedúra:

  1. Príprava morčacieho stehna:

    • Morčacie stehno dôkladne umyte a osušte ho papierovým uterákom. Odstráňte nadbytočný tuk a kožu, ak preferujete chudšie mäso.
  2. Marinovanie:

    • V miske zmiešajte olivový olej, soľ, čierne korenie a nasekaný cesnak. Môžete pridať aj čerstvé bylinky, ako rozmarín a tymián. Touto marinádou potrite stehno z oboch strán. Nechajte marinovať minimálne 30 minút, ideálne však cez noc v chladničke.
  3. Príprava zeleniny:

    • Cibuľu nakrájajte na hrubšie plátky a mrkvy na kolieska. Zemiaky môžete rozrezať na štvrtiny alebo polovice, ak ich hodláte do pečenia pridať. Zeleninu rozložte na dno pekáča.
  4. Pečenie:

    Plnka do kačice

    Plnka do kačice

    Čítať viac »

    • Rúru predhrejte na 180 °C. Na zeleninu položte marinované morčacie stehno. Na dno pekáča pridajte biele víno alebo vývar, aby ste zabránili vysušeniu a ochutili jedlo počas pečenia.
    • Pečte zakryté alobalom asi 1,5 – 2 hodiny. Počas pečenia občas polievajte vytečenou šťavou.
  5. Dopečenie:

    • Po tejto dobe odstráňte alobal a pečte ešte 30 minút, aby stehno dostalo krásnu zlatistú farbu a kôrku. Skontrolujte, či je mäso dobre prepečené, vnútorná teplota by mala byť aspoň 75 °C.
  6. Odpočinok:

    • Po vytiahnutí z rúry nechajte stehno odpočívať 10-15 minút pred krájaním. To napomôže udržať šťavnatosť mäsa.
  7. Podávanie:

    • Morčacie stehno nakrájajte na plátky a podávajte so pečenou zeleninou. Môžete tiež pridať čerstvý chlieb alebo zemiakovú kašu.

Užitočné tipy:

  • Pre výraznejšiu chuť môžete do marinády pridať aj citrónovú šťavu alebo med.
  • Hrajte sa s rôznymi druhmi korenín a byliniek podľa vlastných preferencií.

Upečenie morčacieho stehna nie je len chutné, ale aj zdravé, nakoľko morčacie mäso je bohaté na bielkoviny a má nízky obsah tuku. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

18 Komentárov

  1. Dobroslava Dekys píše:

    Ďakujem za skvelý návod! Určite vyskúšam tento recept na morčacie stehno, znie to veľmi chutne.

  2. Felix42 píše:

    Tento recept je presne to, čo som hľadal. Ďakujem za jasné a podrobné instrukcie!

  3. Daniela Bicek píše:

    Neviem si vždy rady v kuchyni, ale tento návod je veľmi priamočiary a zrozumiteľný. Ďakujem!

  4. Rene Valuska píše:

    Díky za tipy ako pripraviť chutné morčacie stehno. Určite vyskúšam tento recept.

  5. Rene Pirosova píše:

    Vždy som sa bála upiecť morčacie stehno, ale tento návod ma presvedčil, že to zvládnem. Ďakujem!

  6. Pzeman píše:

    Super návod! Určite vyskúšam, pečenie morčacieho stehna je skvelý spôsob, ako si dopriať chutné jedlo.

  7. Hanzel Florian píše:

    Ďakujem za skvelý návod! Rada by som sa naučila variť viac a tento recept sa mi zdá veľmi jednoduchý.

  8. Dobroslav Bajnok píše:

    Neskutočne chutné! Určite si toto recept vyskúšam, veľmi podrobný návod, ďakujem!

  9. Mila123 píše:

    Tento recept je úžasný! Nikdy som si nemyslela, že pečenie morčacieho stehna môže byť také jednoduché. Ďakujem za skvelé tipy, určite ho vyskúšam na nedeľný obed. Veľmi sa teším na výsledok!

  10. KuchynskyMajster píše:

    Wow, to vyzerá naozaj chutne! Určite sa pustím do pečenia morčacieho stehna podľa vášho návodu. Mám rád, keď sú recepty jednoduché a výsledok fantastický. Držte palce, nech to vyjde skvele!

  11. PohodovyChalan píše:

    Skvelý článok! Veľmi ma nadchol váš spôsob prípravy morčacieho stehna. Vždy som sa obával piecť mäso, ale s týmto receptom sa už nebojím. Určite to skúsim a verím, že bude výborné!

  12. SlovenskyGuru píše:

    Tento recept je presne to, čo som hľadal! Morčacie stehno milujem a vaša marináda vyzerá fantasticky. Som si istý, že výsledok bude skvelý. Teším sa na nedeľu s rodinou pri dobrom jedle!

  13. JasnaVidea píše:

    Ďakujem za tento úžasný návod! Pečenie morčacieho stehna som ešte nikdy neskúšala, ale po prečítaní tohto článku mám chuť ihneď ísť do kuchyne. Vaše tipy sú veľmi užitočné a jasné!

  14. ReceptovaKralovna píše:

    Tento recept je jednoducho super! Morčacie stehno je jedno z mojich obľúbených jedál a s vašou marinádou to musí byť bomba! Už sa neviem dočkať víkendu a rodinnej večere s týmto jedlom.

  15. KucharkaEva píše:

    Veľmi pekný článok o pečení morčacieho stehna! Všetky kroky sú jasne vysvetlené a ja sa cítim inšpirovaná skúsiť tento recept doma. Ďakujem za tieto skvelé rady!

  16. -Zdravosrdce- píše:

    „Pečenie morčacieho stehna“ znie ako perfektný plán na víkendový obed! Vaše tipy sú veľmi presné a už teraz cítim tú vôňu v kuchyni. Ďakujem za motiváciu pripraviť niečo chutné pre moju rodinu.

  17. _Chutny_Svet_ píše:

    „Ako upiecť morčacie stehno“ – toto je presne ten návod, ktorý potrebujem! Vaša kombinácia ingrediencií mi už robí chuť na jedlo. Určite sa pokúsim tento recept vyskúšať čoskoro!

  18. #DeliciousFood# píše:

    „Morčacie stehno“ znie skvele a vaša príprava mi pomohla zbaviť sa strachu z pečenia mäsa! Teším sa na výborný obed s touto delikatesou. Dúfam, že bude chutiť rovnako dobre ako vyzerá.