Ako upiecť obyčajné rožky?

Ako upiecť obyčajné rožky?

Ak máte záujem o pečenie bežných rožkov, tu je nenáročný recept:

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 60 g cukru
  • 60 g masla
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 vajce (na potretie)
  • mak, sezam alebo iné semienka (voliteľne)

 

Ako pripraviť obyčajné rožky?

R postup:

  1. V miske spojiť múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
  2. V menšom hrnci zohrejte mlieko a maslo, kým sa maslo úplne nerozpustí. Počkajte, kým zmes vychladne na príjemne teplú teplotu.
  3. Keď zmes vychladne, pridajte ju k múke a vypracujte hladké cesto. Ak je cesto príliš suché, pridajte ešte trochu mlieka. Ak sa lepí, pridajte múku.
  4. Zakryte cesto utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým sa objem nezväčší na dvojnásobok.
  5. Na pomúčenom povrchu premiesiť cesto a rozdeľte ho na menšie časti. Z každej časti vytvarujte rožky do podlhovastej formy.
  6. Umiestnite rožky na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ich opäť vykysnúť približne 30 minút.
  7. Počas druhého kysnutia si rúru predhrejte na 180 °C.
  8. Jedno vajce rozšľahajte a potrite ním rožky.
  9. Podľa preferencií môžete rožky posypať makom, sezamom alebo inými semienkami.
  10. Pečte rožky v predhriatej rúre približne 15-20 minút, kým nezískajú zlatohnedý odtieň.

Po vychladnutí si môžete pochutnať na čerstvých rožkoch. Môžete ich doplniť rôznymi plnkami alebo jednoducho potrieť maslom a džemom. Prajeme dobrú chuť!

 

 

2) Ako upiecť obyčajné rožky?

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 50 g masla (rozpusteného)
  • 30 g cukru
  • 1 balíček sušeného droždia (10 g)
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 vajce (na potretie)
  • Sezamové alebo makové semienka (voliteľné na posypanie)

Príprava:

  1. Príprava kvásku: Do menšej misky nalejte teplé mlieko (nie horúce) a pridajte cukor a sušené droždie. Dobre premiešajte a nechajte stáť asi 5-10 minút, kým sa droždie nezačne aktívne peniť.

  2. Príprava cesta: V veľkej mise zmiešajte hladkú múku a soľ. V strede múky vytvorte jamku a nalievajte do nej kvások a rozpustené maslo. Pomaly pridávajte zvyšok mlieka a miesite, kým sa všetky zložky nespoja.

    Ako pripraviť mrazené edamame?

    Ako pripraviť mrazené edamame?

    Čítať viac »

  3. Hnetenie cesta: Cesto premiestnite na pomúčenú plochu a hnetite ho približne 10 minút, kým nebude hladké a pružné. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte trošku múky.

  4. Kysnutie cesta: Cesto vložte

    do jemne naolejovanej miske, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým sa nezväčší objem.
  5. Formovanie rožkov: Po vykysnutí cesto opäť prehnetite a rozdeľte ho na 8-10 rovnakých dielov. Každú časť vyvaľkajte na tenký kruh a rozrežte na trojuholníky. Začnite rolovať od širšej strany trojuholníka smerom k špičke a vytvorte rožky.

  6. Druhé kysnutie: Rozložené rožky umiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte ich kysnúť ešte 20-30 minút.

  7. Predpečenie: Predhrejte rúru na 180 °C. Medzitým potrite rožky rozšľahaným vajcom a podľa chuti ich posypte sezamovými alebo makovými semienkami.

  8. Pečenie: Pečte rožky v predhriatej rúre 15-20 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé.

  9. Chladenie: Po upečení nechajte rožky na plechu niekoľko minút vychladnúť a následne ich preneste na mriežku, aby sa ochladili úplne.

Servírovanie:

Rožky sú najchutnejšie čerstvé a môžete ich servírovať so maslom, džemom alebo syrom. Dobre chutia aj samostatne, spolu s kávou alebo čajom.

Dobrú chuť a úspešné pečenie!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kocúr123 píše:

    Tento recept na rožky je skvelý! Všetko je jasne vysvetlené a ja som sa do toho pustil s veľkým nadšením. Rožky sú super chutné, určite ich budem piecť častejšie. Ďakujem za skvelý tip!

  2. MackoM píše:

    Upečené rožky sú úžasné! Nikdy som si nemyslel, že ich zvládnem, ale tento recept je tak jednoduchý. Naozaj to stálo za to a chutili famózne. Určite odporúčam každému, kto má rád pečenie!

  3. JanaB píše:

    Tento recept na rožky ma veľmi zaujal! Príprava bola zábavná a výsledok ma prekvapil. Rožky boli nadýchané a chutné, ideálne k raňajkám. Ďakujem za podelenie sa o tento úžasný recept!

  4. PečenieLáska píše:

    Nielenže tento recept je jednoduchý, ale aj výsledok stojí za to! Rožky sú krásne a chutné. Veľmi som sa zabavil pri ich pečení s rodinou. Určite si ho zapamätám a urobím znovu!

  5. KreatívnyKuchár píše:

    Rožky z tohto receptu sú jednoducho fantastické! Postup je veľmi prehľadný a cesto sa dobre spracováva. Urobil som ich so sezamom a všetkým chutili. Odporúčam vyskúšať každému milovníkovi pečenia!

  6. SrdcePečieme píše:

    Super recept! Všetko mi vyšlo podľa plánu, rožky sú výborné a voňajú skvele. Pridala som aj mak na vrch, čo im dodalo extra chuť. Určite ich budem piecť znova, ďakujem za inšpiráciu!

  7. ChutnáRadosť píše:

    Upečené rožky? To je radosť! Tento recept mi dal návod na dokonalosť v pečení. Cesto bolo úžasne nadýchané a už sa teším na ďalšie pečenie s rodinou. Určite odporúčam všetkým!

  8. PeciemSrdcom píše:

    Skvelý recept na domáce rožky! Mám rada jednoduché postupy a tieto rožky sú presne také. Chutia fantasticky s maslom alebo džemom. Ďakujem za zdieľanie skúseností z pečenia!

  9. TomiPečie píše:

    Recept na rožky bol super jednoduchý! Ja som ho vyskúšal s deťmi a mali sme veľa srandy pri formovaní tvarov. Rožky sa podarili dokonale – chutili nám všetkým doma!

  10. ZuzkaDoma píše:

    Vynikajúci recept! Urobila som tieto rožky pre návštevu a každý si ich pochvaľoval. Bolo to veľmi rýchle a bezproblémové pečenie, určite ho znova využijem!