Ako upiecť obyčajný chlieb?

Ak sa chystáte upiecť jednoduchý chlieb, riaďte sa nasledujúcimi pokynmi:

  1. Pripravte si všetky potrebné ingrediencie: 500 g múky, 10 g soli, 7 g droždia a 300 ml vlažnej vody.
  2. Rozpustite droždie vo vlažnej vode a nechajte ho odstáť približne 5 minút, dokiaľ sa nerozpustí.
  3. V miske skombinujte múku a soľ. Následne pridajte rozpustené droždie a postupne do zmesi vlejte zvyšok vody. Pomaly vykonávajte hnetenie, kým nezískate jemné cesto.
  4. Vyberte cesto z misy a na pomúčenej ploche ho hnetite približne 10 minút. Cesto by malo byť čoraz pružnejšie a elastickejšie.
  5. Umiestnite cesto do misky a zakryte uterákom alebo potravinovou fóliou. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi hodinu, kým svoj objem nezvýši na dvojnásobok.
  6. Po kysnutí cesto znovu premiesťte, aby ste vytlačili vzduch. Potom ho formujte do bochníka a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Zakryte bochník uterákom a nechajte ho ešte asi 30-60 minút kysnúť.
  8. Pred zahrievaním rúry nastavte teplotu na 220 °C. Pre dosiahnutie peknej kôrky môžete do rúry vložiť nádobu s vodou na vytvorenie pary.
  9. Pečte chlieb asi 30-35 minút, kým nezíska zlatohnedý povrch a pri poklepaní na dno neznie dutinato.
  10. Po upečení nechajte chlieb vychladnúť na mriežke pred krájaním.

 

Postup na pečenie jednoduchého chleba

Pečenie obyčajného chleba je jednoduché a príjemné, ktorá zvládne dokonca aj úplný začiatočník. Tu je základný recept a návod, ako to spraviť.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml vlažnej vody
  • 1 balenie sušeného droždia (približne 7 g) alebo 25 g čerstvého droždia
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja (voliteľne)

Postup:

  1. Prenos kvásku (pre sušené droždie):

    • V mise skombinujte teplú vodu (nie horúcu) so cukrom a sušeným droždím. Nechajte zmes odstáť asi 5-10 minút, kým nezačne peniť.
  2. Príprava cesta:

    • V inej miske zmiešajte múku soľou. Potom do zmesi múky pridajte kvások a olivový olej (ak je súčasťou).
    • Začnite hneď miesiť cesto najprv v mise, neskôr ho presuňte na pracovnú plochu, kde ho hnetite rukami približne 10 minút, kým nezískate hladký a elastický výsledok.
  3. Kysnutie cesta:

    • Umiesťte cesto do jemne pomúčenej misy, zakryte ho utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1-2 hodiny, alebo až do zdvojnásobenia objemu.
  4. Formovanie bochníka:

    Ako pripraviť jahňa?

    Ako pripraviť jahňa?

    Čítať viac »

    • Po vykysnutí cesto opäť premiesťte a vytvarujte podľa želania.
    • Umiestnite cesto na plech vyložený papierom na pečenie alebo do formy na chlieb. Zakryte ho a nechajte ešte asi 30 minút kysnúť.
  5. Príprava na pečenie:

    • Predhrejte rúru na 220 °C. Na dno rúry umiestnite malú nádobu s vodou, aby sa vytvorila para, čo prispieva k vzniku chrumkavej kôrky.
  6. Pečenie:

    • Ak si prajete, môžete na povrchu bochníka urobiť jemné rezy pre dekoratívny efekt. Následne vložte bochník do predhriatej rúry a pečte 25-30 minút, alebo kým nie je zlatohnedý a pri poklepaní zvnútra znie dutý.
  7. Chladenie:

    • Po upečení vyberte bochník z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke.

Tipy:

  • Otestujte rôzne druhy múky (napr. celozrnná, ražná) pre rozličné chute a textúry.
  • Pridajte bylinky, semienka alebo orechy pre obohatenie chuti.

Vlastnoručne upečený chlieb je nielen chutný, ale aj veľmi uspokojujúci. Prajem vám veľa šťastia pri jeho príprave!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Slniečko123 píše:

    Tento recept na chlieb je skvelý! Nikdy som si nemyslela, že si ho dokážem upiecť sama. Výsledok bol úžasný a chlieb bol taký chutný! Určite vyskúšam aj ďalšie varianty s bylinkami!

  2. KocúrMia píše:

    Wow, aké jednoduché kroky! Ja som začiatočníčka, ale podľa týchto inštrukcií sa mi podarilo upiecť perfektný chlieb. Všetkým odporúčam, aby to skúsili. Pečenie je fakt zábava!

  3. Radosť16 píše:

    Ďakujem za tento super návod! Môj prvý pokus s chlebom bol úspech a teraz si ho pečiem pravidelne. Je to nielen chutné, ale aj veľmi uspokojujúce mať čerstvý chlieb doma!

  4. FialováHviezda píše:

    Pečenie chleba je skutočne radosť! Tento recept je veľmi prehľadný a výsledok ma nadchol. Chlieb bol voňavý a chrumkavý. Určite budem pokračovať v pečení podľa tohto návodu.

  5. Cukrík2023 píše:

    Som taká šťastná, že som našla tento recept! Konečne som si upiekla vlastný chlieb a je to úžasné. Doma sa nám všetkým páčil a už sa teším na ďalšie pečenie.

  6. MačkaVobchode píše:

    Čože? Pečenie chleba môže byť také jednoduché? Tento recept ma úplne presvedčil! Chlieb bol nadýchaný a chutný, určite vyskúšam aj iné prísady na obohatenie chuti.

  7. JasnáNedela píše:

    Tento recept ma fakt inšpiroval! Po dlhom hľadaní som konečne našla niečo jednoduché a účinné. Chlieb mal krásnu farbu a chuť bola fantastická. Odporúčam každému, aby to vyskúšal!

  8. _Bubko_11_ píše:

    ‚Nehovorím len tak do vetra‘, ale toto je najlepší recept na domáci chlieb! Je fakt jednoduchý a výsledok stojí za to. Už plánujem experimentovať s rôznymi prísadami, teším sa!

  9. (TajomstvoChutí) píše:

    ‚Pečenie je moja vášeň‘ – ako som povedala po upečení tohoto chleba. Mám radosť z toho, čo som vytvorila a určite to bude pravidelnou súčasťou našich rodinných večerí.

  10. _ZelenáLúka_ píše:

    ‚Srdce mi plesá‘, keď vidím svoj upečený chlieb! Tento návod je jasný a zrozumiteľný pre každého. Nezabudnite na tú vôňu pri pečení – jednoducho dokonalosť.