ako upiecť opekance

Ako upiecť opekance:

  1. Na začiatok si pripravte všetky potrebné suroviny. Budete potrebovať:
  • 2 šálky múky
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • štipku soli
  • 2 vajcia
  • 1 ½ šálky mlieka
  • 2 lyžice rozpusteného masla

 

Ako upiecť opekance?

  1. Do veľkej misky zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. V druhej miske rozšľahajte vajcia a pridajte mlieko. Pomaly pridávajte mokré zložky k suchej zmesi, postupne miešajte, až kým nedostanete hladké cesto.
  2. Na ohriatej panvici rozpálte niekoľko kvapiek oleja alebo trochu masla. Do panvice nalejte lyžicu cesta a vytvorte malý opekanec. Varíte ho až do zlatohneda z oboch strán.
  3. Postup opakujte s ďalšími lyžicami cesta, pričom medzi každým opekancom nechajte dostatok priestoru.
  4. Hotové opekance môžete pokvapkať javorovým sirupom, posypať práškovým cukrom alebo podávať s ovocím.
  5. Dobrú chuť!

 

2)

Opekance sú tradičným slovenským jedlom, ktoré sa často pripravujú pri rôznych rodinných oslavách a sviatkoch. Ich chuť a textura robia z tohto jedla obľúbenú pochúťku, ktorú si môžete vychutnať s rôznymi prílohami. Tu je jednoduchý recept na to, ako upiecť opekance.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 30 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
  • 50 g cukru
  • 1 vajce
  • 100 g masla
  • Štipka soli
  • Vanilkový cukor (podľa chuti)
  • Hrozienka (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava kvásku:

    • Ak používate čerstvé droždie, najprv ho rozmrvíte do malého množstva teplého mlieka (z 250 ml) spolu s lyžičkou cukru a necháte asi 10 minút stáť, kým sa nezačne pena. Pri sušenom droždí tento krok môžete preskočiť a jednoducho ho pridať do múky.
  2. Miesenie cesta:

    • V hlbokej mise zmiešajte hladkú múku, zvyšný cukor, štipku soli a vanilkový cukor. Pridajte kvások (ak ste používali čerstvé droždie), vajce, zvyšok mlieka a roztopené maslo. Všetko premiešajte a vypracujte hladké, elastické cesto.
  3. Kysnutie cesta:

    • Cesto zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste, kým zdvojnásobí svoj objem (asi 1 hodinu).
  4. Tvorba opekancov:

    • Po vykysnutí, cesto vyklopte na dobre pomúčenú pracovnú plochu. Rozdeľte ho na menšie kusy (približne veľkosti vlašského orecha) a vytvarujte z nich guľôčky. Môžete pridať aj hrozienka, ak chcete.
  5. Pečenie:

    • Predhrejte rúru na 180 °C. Guľôčky uložíte na plech vyložený papierom na pečenie, pričom medzi nimi nechajte priestor, pretože ešte trochu naskočia. Pečte asi 20-25 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé.
  6. Podávanie:

    • Opekance môžete podávať klasicky s maslom a cukrom, alebo si ich vychutnajte s lekvárom, medom, alebo rôznymi ovocnými príchuťami.

Tip: Opekance sú najlepšie čerstvé, ale ak vám nejaké ostanú, môžete ich uchovávať v uzavretej nádobe na niekoľko dní.

Dúfam, že si na opekancoch pochutnáte so svojimi blízkymi! Bon appétit!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *