Ako upiecť opekance?
Postup na prípravu opekancov:
- Na úvod si zožeňte všetky potrebné ingrediencie. Na tento recept budete potrebovať:
- 2 šálky múky
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- štipku soli
- 2 vajcia
- 1 ½ šálky mlieka
- 2 lyžice roztopeného masla
Postup pri pečení opekancov:
- V priestrannej miske kombinujte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. V inej miske si rozšľahajte vajcia a do nich postupne pridávajte mlieko. Pomaly vmiešajte mokré zložky do suchej zmesi, až kým nevytvoríte hladké cesto.
- Na predhriatej panvici rozohrejte niekoľko kvapiek oleja alebo kúsok masla. Na panvicu vylejte lyžicu cesta a formujte malý opekanec. Opekajte, kým nebude z oboch strán zlatohnedý.
- Tento postup opakujte s ostatnými lyžicami cesta, pričom medzi každým opekancom nechávajte dostatok miesta.
- Hotové opekance môžete pokvapkať javorovým sirupom, posypať práškovým cukrom alebo ich servírovať s ovocím.
- Príjemnú chuť!
2) Ako upiecť opekance?
Opekance predstavujú tradičné slovenské jedlo, ktoré sa často pripravujú pri rôznych rodinných oslavách a sviatkoch. Ich jedinečná chuť a konzistencia robia z tohto pokrmu obľúbenú pochúťku, ktorú je možné kombinovať s rôznymi prílohami. Tu je jednoduchý návod na prípravu opekancov.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 30 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
- 50 g cukru
- 1 vajce
- 100 g masla
- Štipka soli
- Vanilkový cukor (podľa chuti)
- Hrozienka (nepovinné)
Postup:
-
Príprava kvásku:
- Ak používate čerstvé droždie, najprv ho rozmiešajte do malého množstva teplého mlieka (z 250 ml) spolu s lyžičkou cukru a nechajte to stáť asi 10 minút, kým nezačne peniť. Ak použijete sušené droždie, tento krok môžete vynechať a pridať ho priamo do múky.
-
Miesenie cesta:
- V hlbokej miske zmiešajte hladkú múku, zvyšný cukor, štipku soli a vanilkový cukor. Pridajte kvások (ak ste pracovali s čerstvým droždím), vajce, zbytok mlieka a roztopené maslo. Všetko dôkladne premiešajte a spracujte do hladkého, pružného cesta.
-
Kysnutie cesta:
- Cesto zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste, kým sa jeho objem zdvojnásobí (približne 1 hodina).
-
Tvorba opekancov:
- Po vykyse, cesto preložte na dobre pomúčenú pracovnú plochu. Rozdeľte ho na menšie časti (približne vo veľkosti vlašského orecha) a zformujte z nich guľôčky. Môžete pridať aj hrozienka, ak máte záujem.
-
Pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Guľôčky uložte na plech vyložený papierom na pečenie, pričom medzi nimi nechajte priestor, pretože ešte trochu naskočia. Pečte asi 20-25 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé.
-
Podávanie:
- Opekance môžete servírovať tradične s maslom a cukrom, alebo si ich môžete vychutnať s lekvárom, medom, či rôznymi ovocnými príchuťami.
Tip: Opekance sú najchutnejšie čerstvé, avšak ak vám nejaké ostanú, môžete ich uchovávať v uzavretej nádobe na niekoľko dní.
Verím, že si opekance užijete so svojimi blízkymi! Dobrú chuť!
Opekance sú super! Vždy, keď ich pripravujeme s rodinou, máme skvelú zábavu. Tento recept je naozaj jednoduchý a výsledok je úžasný. Odporúčam pridať hrozienka, sú chutné! Dobrú chuť všetkým!
Wow, opekance vyzerajú fantasticky! Nikdy som ich ešte nejedla, ale tento recept ma presvedčil. Musím to vyskúšať na našu rodinnú oslavu. Ďakujem za zdieľanie! Prajem všetkým dobré pečenie.
Juj, opekance! To sú moje obľúbené dobroty! Vždy sa teším na chvíle strávené v kuchyni s mamou. Tento recept vyzerá jednoducho a určite bude chutiť skvele. Ešte k tomu javorový sirup – mňam!
Perfektný recept na opekance! Rada pečiem pre svoju rodinu a toto jedlo je vždy hitom. Môžem pridať aj čokoládové kúsky? Vďaka za inšpiráciu a veľa šťastia pri pečení všetkým!
Tak toto je úžasné! Opekance sú tradičné a veľmi chutné jedlo. Snažím sa variť zdravšie, ale tieto si určite doprajem. Vďaka za jednoduchý recept, už sa teším na pečenie!
Opekanec si zaslúži každého milovníka sladkých pochutín! Tento recept je skvelý a mne sa páči aj to, že ho môžem upraviť podľa chuti. Nezabudnem posypať práškovým cukrom – to je lahoda!
(smiech) Opekance robím vždy na sviatky! Mám ich rada so šľahačkou a ovocím. Tento recept ma veľmi potešil a už sa teším na ďalšie pečenie. Užite si každý kúsok, dobrú chuť!
🙂 Opekance mi pripomínajú detstvo a rodinné stretnutia. Veľmi sa mi páči tvoj recept – jednoduchý a chutný! Určite ho vyskúšam s priateľmi pri grilovaní.
(s úsmevom) Toto je presne to, čo potrebujem do víkendového menu! Opekance sú skvelé aj studené – ideálne ako desiata do školy alebo práce. Ďakujem za tipy!
[^_^] Opekance mám rada od mala! Doma sme ich robili často a vždy boli výborné. Poteší ma akýkoľvek variant – s maslom alebo džemom. Teším sa na experimentovanie!