Ako upiecť opekance:
- Na začiatok si pripravte všetky potrebné suroviny. Budete potrebovať:
- 2 šálky múky
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- štipku soli
- 2 vajcia
- 1 ½ šálky mlieka
- 2 lyžice rozpusteného masla
Ako upiecť opekance?
- Do veľkej misky zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. V druhej miske rozšľahajte vajcia a pridajte mlieko. Pomaly pridávajte mokré zložky k suchej zmesi, postupne miešajte, až kým nedostanete hladké cesto.
- Na ohriatej panvici rozpálte niekoľko kvapiek oleja alebo trochu masla. Do panvice nalejte lyžicu cesta a vytvorte malý opekanec. Varíte ho až do zlatohneda z oboch strán.
- Postup opakujte s ďalšími lyžicami cesta, pričom medzi každým opekancom nechajte dostatok priestoru.
- Hotové opekance môžete pokvapkať javorovým sirupom, posypať práškovým cukrom alebo podávať s ovocím.
- Dobrú chuť!
2)
Opekance sú tradičným slovenským jedlom, ktoré sa často pripravujú pri rôznych rodinných oslavách a sviatkoch. Ich chuť a textura robia z tohto jedla obľúbenú pochúťku, ktorú si môžete vychutnať s rôznymi prílohami. Tu je jednoduchý recept na to, ako upiecť opekance.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 30 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
- 50 g cukru
- 1 vajce
- 100 g masla
- Štipka soli
- Vanilkový cukor (podľa chuti)
- Hrozienka (voliteľné)
Postup:
-
Príprava kvásku:
- Ak používate čerstvé droždie, najprv ho rozmrvíte do malého množstva teplého mlieka (z 250 ml) spolu s lyžičkou cukru a necháte asi 10 minút stáť, kým sa nezačne pena. Pri sušenom droždí tento krok môžete preskočiť a jednoducho ho pridať do múky.
-
Miesenie cesta:
- V hlbokej mise zmiešajte hladkú múku, zvyšný cukor, štipku soli a vanilkový cukor. Pridajte kvások (ak ste používali čerstvé droždie), vajce, zvyšok mlieka a roztopené maslo. Všetko premiešajte a vypracujte hladké, elastické cesto.
-
Kysnutie cesta:
- Cesto zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste, kým zdvojnásobí svoj objem (asi 1 hodinu).
-
Tvorba opekancov:
- Po vykysnutí, cesto vyklopte na dobre pomúčenú pracovnú plochu. Rozdeľte ho na menšie kusy (približne veľkosti vlašského orecha) a vytvarujte z nich guľôčky. Môžete pridať aj hrozienka, ak chcete.
-
Pečenie:
- Predhrejte rúru na 180 °C. Guľôčky uložíte na plech vyložený papierom na pečenie, pričom medzi nimi nechajte priestor, pretože ešte trochu naskočia. Pečte asi 20-25 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé.
-
Podávanie:
- Opekance môžete podávať klasicky s maslom a cukrom, alebo si ich vychutnajte s lekvárom, medom, alebo rôznymi ovocnými príchuťami.
Tip: Opekance sú najlepšie čerstvé, ale ak vám nejaké ostanú, môžete ich uchovávať v uzavretej nádobe na niekoľko dní.
Dúfam, že si na opekancoch pochutnáte so svojimi blízkymi! Bon appétit!