Ako upiecť prasiatko? Bravčové múso (prasacie mäso) sa ta často na Slovensko nepripravuje. Ale za to je oveĺa lepšie ako nejakú suché kuracie mäso.
Ingrediencie:
– 1 celé prasiatko (4-5 kg)
– 4 strúčiky cesnaku, nasekané
– 2 lyžice mletej rozmarýnu
– 2 lyžice soli
– 1 lyžička čierneho korenia
– 1/4 šálky olivového oleja
Ako upiecť prasiatko?
Postup:
1. Naplňte veľký hrniec 3/4 vodou a priveďte k varu. Pridajte prasiatko a nechajte ho variť 2 hodiny, občas ho otáčajte.
2. Po 2 hodinách odstráňte prasiatko z hrnca a nechajte ho vychladnúť.
3. Predhrejte rúru na 180°C.
4. V miske zmiešajte cesnak, rozmarín, soľ, korenie a olivový olej. Potrite túto zmesou prasiatko zvonka a zvnútra.
5. Vložte prasiatko do pekáča a pečte asi 1,5 – 2 hodiny, pravidelne ho polevujte vlastnou šťavou.
6. Po upečení nechajte prasiatko odpočívať aspoň 20 minút pred nasekaním a servírovaním.
Poznámka: Pred pečením je vhodné prasiatko nechať cez noc v chladničke vychladnúť a osušiť ho. Tým sa dosiahne lepšia krusta počas pečenia.
Nazabudnite piecť aj dlhšie ako sa píše hore.
A dostatočne podlievať. Tak aby nám kožička na vrchu mäska nepopraskala.