Ak chcete upiecť vianočku, nasledujte tieto jednoduché kroky:

  1. Zozbierajte si všetky potrebné suroviny. Budete potrebovať múku, kvasnice, mlieko, cukor, maslo, vajcia a špeciálne ingrediencie, ako sú rozinky, citrónová kôra, vanilkový extrakt a mandle.
  2. Rozotrite kvasnice v teplom mlieku a nechajte ich kvasiť asi 10 minút, až kým sa hmota nezapení.
  3. V miske zmiešajte múku a cukor. Pridajte kvasnice, rozpustené maslo a vajcia. Postupne primiešavajte, aby sa vytvorilo elastické cesto.
  4. Preneste cesto na pomúčenú dosku a dôkladne ho vypracujte, kym nebude hladké a pružné. V prípade potreby pridajte trochu múky.
  5. Preneste cesto do misky, zakryte ho uterákom a nechajte kysnúť na teplom mieste asi hodinu, až kým nedosiahnete dvojnásobný objem.
  6. Po kysnutí pridajte rozinky, citrónovú kôru, vanilkový extrakt a mandle. Vypracujte cesto, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne rozložili.
  7. Predhrejte rúru na 180°C. Tvarujte cesto do želanej formy a uložte ho na plech vyložený papierom na pečenie.
  8. Pečte vianočku približne 30 až 40 minút, alebo kým nezíska peknú zlatohnedú farbu a nezdvihne sa na dotyk. Skontrolujte vnútornú teplotu vianočky, ktorá by mala byť okolo 90°C.
  9. Po vyberaní z rúry nechajte vianočku vychladnúť na mriežke. Môžete ju poliať cukrovou polevou alebo ozdobiť polevou a šiškami.
  10. Teraz si už len vychutnajte domácu vianočku so svojimi blízkymi a prajem Vám všetko najlepšie k Vianociam!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *