Akoť závin:
- Najprv pripravte cesto:
- Vo veľkej mise zmiešajte 2 šálky múky, 1 lyžičku soli a 1 lyžičku cukru.
- Pridajte 1/2 šálky studenej vody a 1/2 šálky rozpusteného masla.
- Pomocou ruky alebo kuchynskej mašiny premiešajte, až kým sa cesto nerozdrví.
- Cesto rozdelte na dva gule, premiešajte ich do tvaru diskov a obalujte ich do fólie. Nechajte odpočívať v chladničke aspoň 1 hodinu.
- Medzitým pripravte náplň:
- Zmiešajte 4 šálky nastrúhaného jablka, 1/2 šálky cukru, 2 lyžičky škorice a 1 lyžičku citrónovej šťavy.
- Varte zmes na stredne silnom ohni, kým sa jablká nepremenia na vláčnu kašu. Odstavte a nechajte vychladnúť.
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Vyvaľkajte každý disk cesta na trojuholník a na každý rozotrite jablkovú kašu. Makajte a posypte šľahačkou.
- Preložte cesto cez jablkovú náplň, takže vznikne závin. Pečte závin v rúre približne 30 – 40 minút, kým nezhnedne.
- Nechajte závin trochu vychladnúť pred podávaním. Môžete ho servírovať teplý alebo studený, posypaný práškovým cukrom. Dobrú chuť!
2)
Pečenie závinu môže byť veľmi uspokojujúce a výsledok je často skvelým dezertom na rôzne príležitosti. Tu je jednoduchý recept, ako upiecť tradičný závin s plnkou.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g masla (rozpusteného)
- 2 vajcia
- 1 balenie sušeného (alebo 42 g čerstvého) droždia
- 50 g cukru
- Štipka soli
Na plnku:
- 300 g maku (ale môžeš použiť aj orechy, tvaroh alebo ovocie)
- 200 ml mlieka (na makovú plnku)
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 citrón (kôra)
- Mleté škorice (podľa chuti)
Postup:
1. Príprava cesta:
- Aktivuj droždie: Do teplého mlieka pridaj cukor a droždie. Nechaj stáť asi 10-15 minút, kým sa nevytvorí pena.
- Spracovanie cesta: Do veľkej misy preosej múku so štipkou soli. Pridaj rozpustené maslo, vajcia a pripravené droždie. Všetko dôkladne premiešaj.
- Miesi cesto: Miesi cesto na hladký a elastický povrch (asi 10-15 minút). Ak je cesto príliš lepkavé, pridaj trochu múky.
- Kynutie: Cesto prikry a nechaj na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, alebo kým nezväčší objem.
2. Príprava plnky:
- Uvar mak: Mak dôkladne prepláchni, potom ho uvar v mlieku s cukrom a vanilkovým cukrom. Nechaj vychladnúť.
- Ochutnanie plnky: Keď je mak vychladený, pridaj citrónovú kôru a mletú škoricu podľa chuti. Môžeš pridať aj sušené ovocie alebo korenie podľa vlastných preferencií.
3. Tvarovanie a pečenie:
- Valcovanie cesta: Po vykynutí cesto prepracuj a rozvaľkaj na obdlžník hrubý asi 0,5 cm.
- Nanesenie plnky: Na rozvaľkané cesto rovnomerne rozotri plnku.
- Zrolovanie: Cesto zroluj do závinu a uisti sa, že okraje dobre pritlačíš, aby plnka nevytiekla.
- Príprava na pečenie: Závin prenes na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžeš ho potrieť rozšľahaným vajcom pre lesklý povrch.
- Pečenie: Peč v predhriatej rúre na 180 °C približne 30-40 minút, kým nie je zlatohnedý.
4. Servírovanie:
Nechaj závin vychladnúť na mriežke, potom ho môžeš nakrájať na plátky a podávať. Môžeš ho posypať práškovým cukrom alebo podávať s troškou šľahačky.
Dobrú chuť! Pečenie závinu je skvelý spôsob, ako stráviť čas v kuchyni a potešiť svojich blízkych chutným dezertom.