Ako upiecť závin

Ako upiecť závin?

Ako upiecť závin:

  1. Na začiatok prichystajte cesto:
    • V priestrannej mise zmiešajte 2 šálky múky, 1 lyžičku soli a 1 lyžičku cukru.
    • Pridajte 1/2 šálky studenej vody a 1/2 šálky roztopeného masla.
    • Pomocou rúk alebo mixéra dôkladne premiešajte, kým sa cesto nespojí.
    • Cesto rozdeľte na dve gule, vyformujte ich do diskov a zabaľte do potravinovej fólie. Nechajte oddychovať v chladničke minimálne 1 hodinu.
  2. Medzitým pripravte plnku:
    • Skombinujte 4 šálky nastrúhaného jablka, 1/2 šálky cukru, 2 lyžičky škorice a 1 lyžičku citronovej šťavy.
    • Varte zmes na strednom ohni, až kým sa jablká nezmenia na jemnú kašu. Odstavte a nechajte vychladnúť.
  3. Predhrejte rúru na 180 °C.
  4. Každý disk cesta vyvaľkajte na trojuholníky a na vrch natrite jablkovú zmes. Posypte makom a prikryte šľahačkou.
  5. Preložte cesto cez jablkovú plnku, aby ste vytvorili závin. Pečte v rúre približne 30 – 40 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu.
  6. Nechajte chvíľu vychladnúť pred podávaním. Môžete ho konzumovať teplý alebo studený, posypaný práškovým cukrom. Dobrú chuť!

 

 

Ako upiecť závin - 2

2) Ako upiecť závin?

Pečenie závinu môže byť veľmi uspokojujúce a pripravený dezert je často skvelou voľbou na rôzne oslavy. Tu je jednoduchý recept na prípravu tradičného závinu s náplňou.

Plnené kuracie krídla pečené v remoske

Plnené kuracie krídla pečené v remoske

Čítať viac »

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla (roztopeného)
  • 2 vajcia
  • 1 balenie sušeného (príp. 42 g čerstvého) droždia
  • 50 g cukru
  • Štipka soli

Na plnku:

  • 300 g maku (ale môžete použiť aj orechy, tvaroh alebo ovocie)
  • 200 ml mlieka (na makovú plnku)
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 citrón (kôra)
  • Mletá škorica (podľa chuti)

Postup:

1. Príprava cesta:

  1. Aktivácia droždia: Do teplého mlieka pridajte cukor a droždie. Nechajte stáť asi 10-15 minút, kým sa nevytvorí pena.
  2. Spracovanie cesta: V priestrannej mise preosejte múku so štipkou soli. Pridajte roztopené maslo, vajcia a aktivované droždie. Všetko dôkladne premiešajte.
  3. Miesenie cesta: Miesiť cesto, kým nezíska hladký a elastický pocit (asi 10-15 minút). Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte trochu múky.
  4. Kynutie: Cesto zakryte a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým nezväčší objem.

2. Príprava plnky:

  1. Var mak: Mak dôkladne prepláchnite, potom ho uvarte v mlieku so cukrom a vanilkovým cukrom. Nechajte vychladnúť.
  2. Ochutenie plnky: Keď je mak chladný, pridajte citrónovú kôru a mletú škoricu podľa chuti. Môžete tiež pridať sušené ovocie alebo koreniny podľa osobných preferencií.

3. Tvarovanie a pečenie:

  1. Valcovanie cesta: Po vykynutí cesto opäť prepracujte a rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý asi 0,5 cm.
  2. Aplikácia plnky: Na rozvaľkané cesto rovnomerne rozotrite plnku.
  3. Rolovanie: Cesto zrolujte do závinu a uistite sa, že okraje dôkladne stlačíte, aby plnka nevytiekla.
  4. Príprava na pečenie: Závin preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžete ho potrieť rozšľahaným vajcom pre lesklý povrch.
  5. Pečenie: Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30-40 minút, kým získa zlatohnedú farbu.

4. Servírovanie:

Nechajte závin vychladnúť na mriežke, potom ho nakrájajte na plátky a podávajte. Môžete ho posypať práškovým cukrom alebo servírovať s troškou šľahačky.

Dobrú chuť! Pečenie závinu je skvelý spôsob, ako stráviť čas v kuchyni a potešiť svojich blízkych chutným dezertom.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Jana123 píše:

    Tento recept je skvelý! Závin sme piekli celá rodina a bol naozaj vynikajúci. Jablková náplň bola lahodná a všetci sa po ňom oblizovali. Určite ho upečieme znova, odporúčam každému, kto má rád sladké dezerty!

  2. Svetluska píše:

    Pečenie závinu je moja obľúbená činnosť! Tento recept je jednoduchý a výsledok je fantastický. Jablkový závin sa u nás rýchlo zjedol. Nezabudnite pridať štipku škorice, dodáva mu to úžasnú chuť!

  3. MilošKuchár píše:

    Závin z tohto receptu bol úžasný! Mám rád pečenie a tento dezert ma naozaj nadchol. Plnka bola šťavnatá a cesto krásne nadýchane. Odporúčam všetkým, ktorí sa chcú pustiť do pečenia niečo chutné!

  4. ZuzanaM píše:

    Tento recept na závin ma úplne očaril! Skúsila som ho s jablkami a škoricou, a bol proste dokonalý. U nás doma sme si na ňom pochutnali všetci. Pečenie je skutočná zábava s takými jednoduchými inštrukciami!

  5. PavolH píše:

    Recept je skvelý a veľmi jednoduchý! Pečenie závinu s rodinou bola radosť a výsledok stál za to. Všetkým odporúčam vyskúšať aj makovú plnku, je to delikatesa! Už sa teším na ďalšie pečenie.

  6. KikiBunny píše:

    Wow, tento závin vyzerá super! Milujem jablkové dezerty a tento recept ma veľmi zaujal. Určite ho vyskúšam čoskoro. Ďakujem za zdieľanie takého chutného nápadu na pečenie!

  7. Roman1234 píše:

    ‚Závin‘ mi vždy pripomína detstvo a tento recept ma oslovil hneď! Je tak jednoduchý a chutný! Jablká sú výborné v kombinácii so škoricou. Veľa šťastia pri pečení všetkým, určite stojí za to!

  8. _Danka_ píše:

    ‚Tento recept som použila minulý víkend‘ a musím povedať, že môj závin bol najlepší, aký som kedy urobila! Výborné tipy na plnku, určite ho vyskúšam aj s orechmi alebo tvarohom nabudúce.

  9. !Majka! píše:

    ‚Pečiem často‘ a tento závin je medzi našimi favoritmi! Vydaril sa nám krásne zlatohnedý a všetci si ho chválili. Ďakujem za jednoduchosť prípravy aj za skvelé chute!

  10. _Tomino_ píše:

    ‚Nedávno som skúšal túto variantu závinu‘ s makovou plnkou a bol fantastický! Každému by som odporučil, aby si ho pripravil doma – naozaj stojí za to. Pečenie nikdy nebolo tak jednoduché!