Ako upiecť závin?

Akoť závin:

  1. Najprv pripravte cesto:
    • Vo veľkej mise zmiešajte 2 šálky múky, 1 lyžičku soli a 1 lyžičku cukru.
    • Pridajte 1/2 šálky studenej vody a 1/2 šálky rozpusteného masla.
    • Pomocou ruky alebo kuchynskej mašiny premiešajte, až kým sa cesto nerozdrví.
    • Cesto rozdelte na dva gule, premiešajte ich do tvaru diskov a obalujte ich do fólie. Nechajte odpočívať v chladničke aspoň 1 hodinu.
  2. Medzitým pripravte náplň:
    • Zmiešajte 4 šálky nastrúhaného jablka, 1/2 šálky cukru, 2 lyžičky škorice a 1 lyžičku citrónovej šťavy.
    • Varte zmes na stredne silnom ohni, kým sa jablká nepremenia na vláčnu kašu. Odstavte a nechajte vychladnúť.
  3. Predhrejte rúru na 180°C.
  4. Vyvaľkajte každý disk cesta na trojuholník a na každý rozotrite jablkovú kašu. Makajte a posypte šľahačkou.
  5. Preložte cesto cez jablkovú náplň, takže vznikne závin. Pečte závin v rúre približne 30 – 40 minút, kým nezhnedne.
  6. Nechajte závin trochu vychladnúť pred podávaním. Môžete ho servírovať teplý alebo studený, posypaný práškovým cukrom. Dobrú chuť!

 

2)

Pečenie závinu môže byť veľmi uspokojujúce a výsledok je často skvelým dezertom na rôzne príležitosti. Tu je jednoduchý recept, ako upiecť tradičný závin s plnkou.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla (rozpusteného)
  • 2 vajcia
  • 1 balenie sušeného (alebo 42 g čerstvého) droždia
  • 50 g cukru
  • Štipka soli

Na plnku:

  • 300 g maku (ale môžeš použiť aj orechy, tvaroh alebo ovocie)
  • 200 ml mlieka (na makovú plnku)
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 citrón (kôra)
  • Mleté škorice (podľa chuti)

Postup:

1. Príprava cesta:

  1. Aktivuj droždie: Do teplého mlieka pridaj cukor a droždie. Nechaj stáť asi 10-15 minút, kým sa nevytvorí pena.
  2. Spracovanie cesta: Do veľkej misy preosej múku so štipkou soli. Pridaj rozpustené maslo, vajcia a pripravené droždie. Všetko dôkladne premiešaj.
  3. Miesi cesto: Miesi cesto na hladký a elastický povrch (asi 10-15 minút). Ak je cesto príliš lepkavé, pridaj trochu múky.
  4. Kynutie: Cesto prikry a nechaj na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, alebo kým nezväčší objem.

2. Príprava plnky:

  1. Uvar mak: Mak dôkladne prepláchni, potom ho uvar v mlieku s cukrom a vanilkovým cukrom. Nechaj vychladnúť.
  2. Ochutnanie plnky: Keď je mak vychladený, pridaj citrónovú kôru a mletú škoricu podľa chuti. Môžeš pridať aj sušené ovocie alebo korenie podľa vlastných preferencií.

3. Tvarovanie a pečenie:

  1. Valcovanie cesta: Po vykynutí cesto prepracuj a rozvaľkaj na obdlžník hrubý asi 0,5 cm.
  2. Nanesenie plnky: Na rozvaľkané cesto rovnomerne rozotri plnku.
  3. Zrolovanie: Cesto zroluj do závinu a uisti sa, že okraje dobre pritlačíš, aby plnka nevytiekla.
  4. Príprava na pečenie: Závin prenes na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžeš ho potrieť rozšľahaným vajcom pre lesklý povrch.
  5. Pečenie: Peč v predhriatej rúre na 180 °C približne 30-40 minút, kým nie je zlatohnedý.

4. Servírovanie:

Nechaj závin vychladnúť na mriežke, potom ho môžeš nakrájať na plátky a podávať. Môžeš ho posypať práškovým cukrom alebo podávať s troškou šľahačky.

Dobrú chuť! Pečenie závinu je skvelý spôsob, ako stráviť čas v kuchyni a potešiť svojich blízkych chutným dezertom.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *