Ako uvariť basmati ryžu

Príprava basmati ryže je relatívne jednoduchá, avšak existuje viacero metód, ako si ju pripraviť. Tu je podrobný návod:

  1. Na začiatku prepláchnite basmati ryžu dôkladne pod studenou vodou, aby ste odstránili zbytočný škrob. Pokračujte v preplachovaní, kým voda nezostane úplne čistá.
  2. Do hrnca nalievajte vodu. Vo všeobecnosti sa odporúča použiť na 1 časť ryže aspoň 1,5 až 2 časti vody. Počas varenia ryža naberie na objeme, preto je dôležité mať dostatok tekutiny.
  3. Podľa chuti pridajte do hrnca soľ. Ak máte chuť, môžete do vody pridať aj klinčeky, kardamón, kôpor alebo iné koreniny na zvýraznenie chuti ryže.
  4. Nechajte vodu zovrieť a následne pridajte predtým premytú ryžu.
  5. Znížte teplo na stredné až nízke a zakryte hrniec tak, aby para mohla uniknúť len minimálne.
  6. Nechajte ryžu variť približne 10 – 15 minút, alebo kým nie je mäkká a voda sa plne nevsiakne.
  7. Potom odstavte hrniec z tepla a nechajte ryžu odpočívať pod pokrievkou ešte 5 – 10 minút, aby sa ryža dostatočne naparila.
  8. Po uplynutí doby odpočinku jemne preložte ryžu vidličkou, aby sa zrná oddelili a nelepili sa.
  9. Basmati ryžu môžete podávať ako prílohu k rozličným pokrmom alebo ju vychutnať samostatne so zeleninou a omáčkou.

Ako pripraviť basmati ryžu?

Nezabúdajte, že jednotlivé fázy, alebo doby varenia sa môžu trošku líšiť v závislosti od výkonu vášho varného plameňa, druhu hrnca a úrovne tepla. Skúste ochutnať ryžu po uplynutí varacej doby, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Varenie ryže si vyžaduje drobný tréning, ale so skúsenosťami môžete dosiahnuť výbornú basmati ryžu. Prajem dobrú chuť!

Ako pripraviť varené víno?

Ako pripraviť varené víno?

Čítať viac »

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kocúr123 píše:

    Tento recept na basmati ryžu je skvelý! Vždy som mal problém s varením ryže, ale tento postup je veľmi jednoduchý. Určite vyskúšam pridať aj nejaké korenie pre lepšiu chuť. Ďakujem za tipy!

  2. Slniečko píše:

    Veľmi užitočný článok! Nikdy som nevedela, že je dôležité preplachovať ryžu. Teraz sa teším na varenie basmati ryže podľa vášho návodu. Dúfam, že to bude chutiť celej rodine!

  3. JasnýDeň píše:

    Wow, tento návod je presne to, čo som potrebovala! Vždy sa mi ryža rozvarila alebo bola tvrdá. S týmto postupom verím, že dosiahnem perfektnú konzistenciu. Ďakujem za zdieľanie!

  4. ZelenýList píše:

    Skvelý tip na varenie basmati ryže! Hneď ako som si prečítal tento článok, išiel som do kuchyne a vyskúšal to. Ryža bola úžasná a všetkým chutila! Určite odporúčam každému.

  5. MäkučkáObláčik píše:

    Super návod na basmati ryžu! Konečne viem, ako ju správne pripraviť. Každý krok bol jasný a ľahko pochopiteľný. Teším sa, až si ju pripravím k večeri s rodinou!

  6. TajomnáDáma píše:

    Tento článok ma inšpiroval v kuchyni! Rada varím a chcem vyskúšať rôzne korenia pri varení basmati ryže podľa vašich rád. Myslím si, že to bude hit medzi mojimi hosťami!

  7. Radosť2023 píše:

    ‚Toto je najlepší recept na basmati ryžu, aký som našla! Po prvýkrát sa mi podarilo uvariť perfektne nadýchanú ryžu bez lepenia. Určite budem pokračovať vo varení podľa vašich rád!‘

  8. _Janko_22_ píše:

    ‚Návod na varenie basmati ryže bol veľmi užitočný! Nikdy by ma nenapadlo pridať koreniny do vody pred varením. Teraz budem mať chutnejší pokrm a určite ho odporučím aj priateľom.‘

  9. #ZlatéSrdce# píše:

    ‚Som nadšená z tohoto receptu! Snažila som sa uvariť basmati ryžu niekoľkokrát a vždy to dopadlo zle. Ale s týmto návodom verím, že konečne uspejem!‘

  10. @KreatívnyKuchár@ píše:

    ‚Super článok o varení basmati ryže! Skvelé rady ohľadom preplachovania a pridávania korenín mi určite pomôžu dosiahnuť lepšie výsledky v kuchyni.‘