Recept 1 – Frankfurtská polievka s párkami a zemiakmi
Ingrediencie:
- 500 g Frankfurtských párkov
- 3 zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 paprika
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 l hovädzieho vývaru
- 2 lyžice oleja
- soľ a korenie na dochutenie
- petržlenová vňať
Postup:
1. Párky nakrájajte na menšie kúsky.
2. Zemiaky, mrkvu, cibuľu a papriku očistite a nakrájajte na malé kocky, cesnak nadrobno rozdrvte.
3. Na panvici si rozohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak a orestujte do zlatista.
4. Potom pridajte nakrájané párky a papriku a pečieme ďalších pár minút.
5. Do hrnca s vývarom pridajte nakrájané zemiaky a mrkvu, zeleninu aj s párkami a orestovanou cibuľou s cesnakom.
6. Varíme do uvarenia zemiakov a mrkvy, asi 20 minút na strednom ohni.
7. Dochutíme soľou a korením podľa chuti a podávame s petržlenovou vňaťou.
2) Frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi + halušky
Ingrediencie:
- 500 g Frankfurtských párkov
- 3 zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice masla
- 2 vajcia
- 250 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička korenia
- 1 l hovädzieho vývaru
- petržlenová vňať
Postup:
1. Pärky nakrájajte na menšie kúsok.
2. Zemiaky, mrkvu a cibuľu očistite a nakrájajte na malé kocky, a cesnak nadrobno nasekajte.
3. Na panvici si rozohrejeme maslo a orestujeme cibuľu a cesnak.
4. V hrnci si pripravte zemiakové halušky, zmiešajte múku s vajcami, solou, korením a asi 1/4 šálky vody.
5. Urobte z cesta hustejší zemiakový knedlík alebo nastrúhajte zemiaky na strúhadle a zalejeme cesto.
6. Nechajte všetko varit do uvarenia zemiakov a mrkvy.
7. Pridajte nakrájané párky a nechajte pomaličky variť ďalších 10 minút.
8. Dochutiť soľou a korením podľa chuti, podávame s petržlenovou vňaťou na ozdobu.
Frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi je tradičná nemecká polievka, ktorá vyniká svojou chutou a vôňou. Môžete si ju prispôsobiť svojim chutiam a skúsiť rôzne prísady alebo si ju uvariť podľa niektorej z vyššie uvedených receptov. Táto polievka sa skvele hodí na chladné dni, keď potrebujeme niečo teplé a na zohriatie tela.