Polievka halászlé, známa aj ako rybacia polievka, je tradičné maďarské jedlo a je veľmi obľúbená v celej strednej Európe. Tu je recept na polievku halászlé po slovensky:

Na prípravu polievky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
– 1 kg rýb (ako sumec, šťuka, karas, pstruh atď.)
– 2 veľké cibuľe
– 2 lyžice papriky
– 1 lyžica mletej sladkej papriky
– 1 lyžica mletej červenej papriky
– 1-2 strúčiky cesnaku
– paprika čili alebo iné korenie podľa chuti
– soľ a korenie
– 2 paradajky
– 1 zelená paprika
– 1 veľká zelená cukinová tikvica
– 1 zemiak
– olej na smaženie
– voda alebo rybí vývar
– petržlenová vňať na ozdobenie

 

Polievka halászlé

Postup:
1. Ryby očistite a nakrájajte na menšie kusy. Cibuľu nakrájajte na drobné kúsky a orestujte na oleji vo väčšom hrnci.
2. Pridajte mletú sladkú papriku, mletú červenú papriku a cesnak a orestujte spolu na miernom ohni.
3. Do hrnca pridajte nakrájané paradajky, zelenú papriku, cuketu a zemiak nakrájané na kocky.
4. Postupne pridávajte kúsky ryby a podlievajte vodou alebo rybím vývarom.
5. Dochutite polievku soľou, korením a čilim a nechajte dusiť asi 20-30 minút, kým sa ryby neuvária a zelenina nezmäkne.
6. Na záver pridajte nasekanú petržlenovú vňať a nechajte polievku ešte chvíľu prevrieť.
7. Podávajte teplú s čerstvým chlebom alebo bagetou.

Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *