Recept na Sladko-kyslú tekvicovú polievku:
Ingrediencie:
- 1 kg tekvice, očistenej a na kocky nakrájanej
- 1 veľká cibuľa, jemne nasekaná
- 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2 mrkvy, olúpané a nakrájané na kocky
- 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 jablko, olúpané, vykostené a nakrájané na kocky
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletej muškátového orieška
- 1/4 lyžičky mletej papriky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- olej na opraženie
Sladko-kyslá tekvicová polievka
Postup:
- Na panvici na stredne vysokom ohni zohrejte olej. Pridajte cibuľu a cesnak a opražte ich, kým nebudú mäkké a ľahko zlaté.
- Do hrnca s vývarom pridajte nakrájanú tekvicu, mrkvu, zemiaky a jablko. Pridajte opraženú cibuľu a cesnak.
- Pridajte mletú škoricu, muškátový oriešok a papriku. Ochutnajte soľou a čiernym korením.
- Varíme na miernom ohni, kým sa zelenina úplne neuvarte. To by malo trvať približne 20 – 30 minút.
- Použite mixér na vyšľahanie polievky do hladka.
- Nalejte späť do hrnca a pridajte smotanu na varenie. Ohrejte ju do teplej teploty, nevarte ju.
- Ochutnajte a pridajte podľa potreby soľ a korenie.
- Podávajte polievku teplú ako predjedlo alebo ako hlavný chod s podmáslím a kôprom.
Dobrú chuť!