Pravá frankfurtská polievka: tradičná Frankfurtská polievka alebo skôr tá pravá originálna.
Ingrediencie:
- 350 – 550 g grankfurtských klobások
- 3 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 l hovädzieho vývaru
- 3 lyžice múky
- 3 lyžice oleja
- soľ a čierne korenie na dochutenie
- petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
1. Klobásy nakrájajte na menšie kúsky.
2. Zemiaky, mrkvu a cibuľu očistite a nakrájajte na menšie kocky, cesnak nadrobno nasekajte.
3. Na panvici si rozohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak a orestujte do zlatista.
4. Potom pridajte nakrájané klobásy a orestujte pár minút.
5. Do hrnca s vývarom pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu a restovanú klobásu s cibuľou a cesnakom.
6. Varíme do uvarenia zemiakov a mrkvy.
7. Nakoniec pridajte múku rozmiešanú v troche vody, dochuťte soľou a korením, nechajte polievku pod vekom zovrieť.
8. Podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu.
2) Pravá frankfurtská polievka s paradajkovým pretlakom
Ingrediencie:
- 500 g grankfurtských klobások
- 1 väčšia cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 3 strúčiky cesnaku
- 400 g paradajkového pretlaku
- 1 l hovädzieho vývaru
- 3 lyžice oleja
- soľ a korenie na dochutenie
- petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
1. Klobásy nakrájajte na kolieska.
2. Zemiaky, mrkvu a cibuľu očistite a nakrájajte na menšie kocky, cesnak nadrobno nasekajte.
3. Na panvici si rozohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak a orestujte do zlatista.
4. Potom pridajte nakrájané klobásy a orestujte pár minút.
5. Do hrnca s vývarom pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu a restovanú klobásu s cibuľou a cesnakom.
6. Polievku variť asi 20 minút na strednom ohni.
7. Nakoniec pridajte paradajkový pretlak, premiešajte, a nechajte zovrieť.
8. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
9. Podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu.
3) Pravá frankfurtská polievka so zeleninou a fazuľou
Ingrediencie:
- 4 ks – frankfurtských klobások
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 3 strúčiky cesnaku
- 400 g fazule šošovice
- 1 l zeleninového vývaru
- soľ a korenie na dochutenie
Postup:
1. Klobásy nakrájajte na menšie kúsky.
2. Cibuľu nakrájajte na maličké kocky, zemiaky a mrkvu nakrájajte na väčšie kocky. Cesnak nadrobno nakrájajte.
3. Na panvici si rozohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak a orestujte do zlatista.
4. Potom pridajte nakrájané klobásy a pokračujte v pečení ešte chvíľu.
5. Do hrnca s vývarom pridajte nakrájané zemiaky a mrkvu, polejte zeleninovým vývarom a nechajte zovrieť.
6. Dopiťte vodou, dokým nie je všetka zelenina zaliata.
7. Variť asi 20 minút na strednom ohni.
8. Nakoniec pridajte konzervu fazule a premiešajte, nechajte zovrieť.
9. Dochutiť soľou a korením podľa chuti.
10. Podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu.
Toto boli tri skvelé plnohodnotné recepty na frankfurtskú polievku, ktoré môžete variť doma. Jednoduché a chutné, tieto polievky sú ideálne na chladné dni, kedy si potrebujeme zohriať telo. Môžete si ich prispôsobiť svojim chutiam a skúsiť rôzne zeleniny a koreniny. Čerstvé zelené bylinky sú ideálne na dokončenie polievky a dodajú jej skvelú chuť a vôňu.