Ak chcete uvariť chobotnicu, budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 1 čerstvú chobotnicu (približne 1,5 – 2 kg)
- 4 litre vody
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 1 lyžicu soli
- 1 lyžicu čierneho korenia
- čerstvú citrónovú šťavu (voliteľné)
Ako uvariť chobotnicu?
Postup:
- Chobotnicu dôkladne umyte pod studenou vodou a odstráňte nepríjemné časti, napríklad zvyšky vnútorností.
- V hrnci priveďte vodu do varu a pridajte cibule nakrájané na štvrtiny, strúčiky cesnaku, bobkové listy, soľ a čierne korenie. Môžete tiež pridať niekoľko lyžíc citrónovej šťavy pre zvýraznenie chuti.
- Do vriacej vody ponorte chobotnicu a nechajte ju variť asi 45 – 60 minút. Upozorňujeme, že čas varenia sa môže líšiť v závislosti od veľkosti chobotnice. Ak má chobotnica mäkké až pružné mäso, je hotová.
- Po uvarení odstráňte chobotnicu z vody a nechajte ju chladnúť asi 10 minút.
- Keď je chobotnica dostatočne odpočinutá, preneste ju na rezaciu dosku a nakrájajte na tenké krúžky.
- Uvarenú chobotnicu môžete servírovať ako predjedlo so zeleninou, olivami a ľahkým dressingom. Môže sa tiež použiť ako základ pre rôzne chobotničie šaláty, špagety alebo risotto.
Dúfam, že sa vám bude páčiť chuť tejto chutnej morského plodu!