Ahoj!
Rád by som sa ospravedlnil za stručný recept na guláš, ktorý som ti poslal v predošlej odpovedi. Tu je podrobnejší recept, ktorý ti prinesie viac informácií:
Suroviny:
- 1 kg hovädzieho mäsa (napríklad z pleca alebo stehna)
- 2 veľké cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 papriky (jedna červená a jedna zelená)
- 4 paradajky (alebo 4 polievkové lyžice paradajkového pretlaku)
- 3 polievkové lyžice sladkej papriky
- 1 lyžička mletej červenej papriky (pre štipľavejší guláš)
- soľ a čierne korenie podľa preferencie
- 3 polievkové lyžice oleja
- 1 liter hovädzieho vývaru (ale aj voda je v poriadku)
- 2 bobkové listy
Ako pripraviť skvelý guláš?
Návod:
- Hovädzie mäso nakrájaj na kocky s rozmerom približne 2 cm. Cibuľu si nakrájaj na jemné kúsky a cesnak nasekaj na malé plátky.
- V hrnci rozohrej olej a pridaj cibuľu. Orestuj ju do zlatista.
- Pridaj cesnak a orestuj ho spolu s cibuľou ešte niekoľko minút.
- Potom pridaj hovädzie mäso a opeč ho zo všetkých strán, kým nezíska farbu. Mäso nemusí byť úplne tepelne spracované, len opečené na povrchu.
- Pridaj sladkú a mletú červenú papriku (ak máš radšej pikantný guláš). Dbaj na to, aby paprika na panvici nezhorila, preto ju pridaj a ihneď premiešaj. Po minúte pridaj paradajky a pokračuj v miešaní.
- Na záver pridaj nakrájané papriky, osol a okoreň podľa chuti. Dobre premiešaj, aby sa všetky suroviny prepojili.
- Nalej hovädzí vývar (alebo vodu), pridaj bobkové listy a nechaj guláš dusiť na miernom ohni približne 2-3 hodiny, kým mäso nebude tenderné a uvarené.
- Počas varenia občas zamiešaj a ak je guláš príliš hustý, pridaj potrebné množstvo vody.
- Keď je guláš hotový, odstráň bobkové listy.
- Servíruj guláš s knedľou alebo domácim chlebom na tanieri a vkusne si ho vychutnaj!
Dúfam, že ti tento podrobný recept na guláš poslúži! Ak máš ďalšie otázky, neváhaj a opýtaj sa. Prajem dobrú chuť!