Ako uvariť fazuľu do mäkka?

Ako uvariť fazuľu do mäkka?

Jednoduchý a chutný spôsob, ako pripraviť fazuľu do mäkka, je nasledujúci:

Ingrediencie:

  • 500 g sušenej fazule
  • 1 hlava cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžička sladkej červenej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej na vyprážanie

 

Ako uvariť fazuľu do mäkka - 2

Ako spraviť fazuľu do mäkka?

Pokyny:

  1. Fazuľu namočte do studenej vody a nechajte ju napučať cez noc.
  2. Na ďalší deň fazuľu sceďte a vložte do hrnca s čerstvou studenou vodou. Pridajte bobkové listy. Varte fazuľu, kým nezmäkne, čo obvykle trvá približne 1-2 hodiny.
  3. Počas varenia fazule nakrájajte cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiaky na malé kúsky.
  4. V inom hrnci rozohrejte olej a pridajte cibuľu. Orestujte ju, až kým nebude priesvitná.
  5. Pridajte cesnak a orestujte ho ešte niekoľko sekúnd.
  6. Potom pridajte mrkvu a zemiaky a restujte ich, kým nezmäknú.
  7. Keď je fazuľa uvarená, sceďte ju a vložte do hrnca so zeleninou.
  8. Pridajte sladkú červenú papriku, soľ a korenie podľa chuti. Dobre premiešajte všetky ingrediencie.
  9. Pridajte vodu tak, aby bola fazuľa a zelenina ponorená.
  10. Vráťte hrniec na sporák a varte, kým fazuľa a zelenina nie sú úplne uvarené a chutné, zvyčajne dalších 30-45 minút.
  11. Servírujte teplú fazuľu do mäkka s čerstvým chlebom alebo šalátom.

Verím, že si pochutnáte na tomto skvelom jedle!

 

Ako uvariť fazuľu do mäkka - 3

2) Ako uvariť fazuľu do mäkka?

Varenie fazule do mäkka je proces, ktorý si vyžaduje určitú trpezlivosť, ale s presnými krokmi to zvládne každý. Tu je podrobný návod, ako to uskutočniť:

Údené rebierka s kyslou kapustou

Údené rebierka s kyslou kapustou

Čítať viac »

Potrebné suroviny:

  • Fazuľa (suchá, rôzne druhy, napr. biela, čierna, červená)
  • Voda
  • Soľ
  • Prípadne koreniny alebo bylinky podľa preferencií (napríklad cesnak, cibuľa, bobkový list)

Postup:

  1. Preberanie a umývanie fazule:

    • Najprv preberte suchú fazuľu a odstráňte všetky nečistoty, ako aj suché či poškodené zrná.
    • Potom fazuľu dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou.
  2. Namáčanie:

    • Je beneficial fazuľu namočiť, aby sa skrátil čas varenia a znížila sa jej tvrdosť. Najlepšie je namočiť ju na 6–8 hodín, ideálne cez noc.
    • Ak máte obmedzený čas, môžete použiť rýchlu metódu: vložte fazuľu do hrnca, zalievajte vodou a priveďte do varu. Následne zakryte hrniec a nechajte hodinu odstáť.
  3. Varenie:

    • Po namočení prepláchnite fazuľu a preneste ju do veľkého hrnca. Pridajte čerstvú vodu, aby bola fazuľa ponorená asi 2–3 cm pod hladinou.
    • Priveďte vodu do varu, následne znížte teplotu a nechajte fazuľu variť na miernom plameni. Pridajte soľ a koreniny podľa chuti, ale až po asi 30 minútach varenia, aby sa fazuľa nerozpadla.
  4. Kontrola mäkkosti:

    • Fazuľa by mala byť hotová po približne 1-2 hodinách, závisí to od druhu fazule a veľkosti zŕn. Priebežne kontrolujte jej mäkkosť. Keď je fazuľa mäkká (mala by sa dať rozmačkať vidlicou), je pripravená.
  5. Koncové úpravy:

    • Po uvarení sceďte fazuľu, ak je to potrebné. Môžete ju pridať do polievok, šalátov, alebo ju podávať ako prílohu.
    • Dôrazne odporúčam dávať pozor, aby ste fazuľu nevarili príliš dlho, inak sa môže rozpadnúť.

Tipy:

  • Pri varení môžete pridať kúsok slaniny alebo údeného mäsa pre vylepšenie chuti.
  • Fazuľa má schopnosť absorbovať veľa vody, takže ak si všimnete, že vody je málo, neváhajte pridať viac.

Nezabudnite, že správne uvarená fazuľa je nielen výborná, ale aj veľmi výživná a bohatá na bielkoviny!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Janko123 píše:

    Tento recept na fazuľu je naozaj skvelý! Príprava je jednoduchá a chutná. Keď som varil fazuľu prvýkrát, všetkým veľmi chutila. Odporúčam pridať trochu slaninky, bude to ešte lepšie! Určite skúsim znova!

  2. MackoPuf píše:

    Wow, ako jednoducho to znie! Milujem fazuľu a tento recept vyzerá veľmi lákavo. Som nadšený, že môžem vyskúšať niečo nové. Určite sa podelím o výsledok s rodinou. Teším sa na dobré jedlo!

  3. Kvetinka píše:

    Fazuľa je úžasná a tento recept ma nadchol! Mám rada jednoduché pokrmy, ktoré sú zároveň zdravé. Rada pridávam aj zeleninu a bylinky pre extra chuť. Určite ho vyskúšam čoskoro!

  4. Cibula23 píše:

    Tento návod je super! Vždy som sa bála variť fazuľu, ale po prečítaní tohto článku som si istá, že to zvládnem. Chcem si dať k tomu aj čerstvý chlieb, bude to delikatesa!

  5. Veselak píše:

    Rád varím a tento recept ma veľmi zaujal! Fazuľa je zdravá a výživná potravina. Myslím si, že ak dodržím všetky kroky, výsledok bude fantastický! Už sa teším na spoločné večere s rodinou.

  6. MačkaMia píše:

    Ďakujem za tento skvelý recept! Fazuľa do mäkka je jedno z mojich obľúbených jedál a teraz už viem, ako ju pripraviť správne. Jej vôňa ma očarila a teším sa na chutný obed!

  7. PeťkoLáska píše:

    ‚Fazuľa do mäkka‘ znie perfektne! Veľmi sa mi páči jednoduchý postup prípravy. Zelenina dodá jedlu lahodnú chuť, určite ho zaradím do svojho jedálnička. Môže byť aj ako zdravá večera!

  8. @PetraZdravie píše:

    ‚Návod na varenie fazule‘ je presne to, čo som potrebovala! S rodinou máme radi zdravé jedlá a toto vyzerá ako vítané spestrenie našich stolov. Ďakujem za inšpiráciu!

  9. _LuciA_91_ píše:

    ‚Fazuľa do mäkka‘ je klasikou v našej kuchyni. Vďaka tomuto podrobnému návodu ju pripravím ešte chutnejšie než predtým. Tešíme sa s priateľmi na skvelú večeru plnú dobrého jedla.

  10. #BorisCool# píše:

    ‚Tento recept ma fakt nadchol!‘ Fazuľa môže byť veľmi chutná a výživná ak sa dobre pripraví. Som rád za tipy ohľadom pridania slaniny alebo byliniek – určite to vyskúšam!