Narazte na správne miesto pre milovníkov tradičnej slovenskej kuchyne! Tu sú štyri lahodné recepty na údené rebierka s kyslou kapustou, ktoré vás rozhodne potešia:
1. Recept: Údené rebierka s kyslou kapustou a zemiakovým pyré
Suroviny:
- 1 kg údených rebierok
- 500 g kyslej kapusty
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica hladkej múky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej na vypraženie
- 1 kg zemiakov
- 50 g masla
- 100 ml mlieka
- 2 lyžičky horčice
Postup:
- Údené rebierka umyte pod tečúcou vodou a nechajte odkvapkať.
- Na panvici rozohrejte olej a opražte nakrájanú cibuľku do zlatista. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak a orestujte pár sekúnd.
- Pridajte kyslú kapustu a dusíme ju asi 15 minút, občas premiešajte.
- V hrnci si uvaríme zemiaky do mäkka. Potom ich zomelie do pyré.
- Do kyslej kapusty pridajte múku a za stáleho miešania ju nechajte povariť pár minút, kým omáčka nepostuhne.
- Údené rebierka očistíme od prebytočnej kože a pridáme do kapusty. Varíme pod pokrievkou asi 20 minút.
- V separátnom hrnci si pripravte zemiakové pyré. Zemiaky zomelie do pyré a pridajte maslo, mlieko, soľ a horčicu. Dobre premiešajte.
- Podávajte údené rebierka s kyslou kapustou na tanieri spolu so zemiakovým pyré.
2. Recept: Pečené údené rebierka s kyslou kapustou a knedľou
Suroviny:
- 1 kg údených rebierok
- 500 g kyslej kapusty
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžička soli
Postup:
- Údené rebierka si umyte pod tečúcou vodou. Orestujte ich z oboch strán na panvici, aby dostali peknú jemnú kôrku. Odkladajte na stranu.
- Na panvici rozpáľte olej, pridajte nakrájanú cibuľu a opražte ju do zlatista. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak a orestujte približne 1 minútu.
- Pridajte kyslú kapustu, osolte a okorenite podľa chuti. Poduste ju asi 20 minút.
- V hrnci si pripravte cesto na knedle. V mise zmiešajte múku, mlieko, vajce, olej a soľ a vykysajte asi 30 minút.
- Cesto rozdelte na menšie porcie a varte v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.
- Údené rebierka položte na plech a pečte ich v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.
- Podávajte pečené údené rebierka s kyslou kapustou a knedľou.
3. Recept: Dušené údené rebierka s kyslou kapustou a dusenými zemiakmi
Suroviny:
- 1 kg údených rebierok
- 500 g kyslej kapusty
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 kg zemiakov
- 2 lyžice masla
- 200 ml vývaru
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička mletej horkéj papriky (voliteľné)
Postup:
- Údené rebierka si umyte pod tečúcou vodou. Očistite ich od prebytočnej kože.
- Na panvici rozohrejte maslo a opražte nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak a orestujte pár sekúnd.
- Pridajte údené rebierka do panvice a orestujte ich z oboch strán, kým nezískajú peknú kôrku.
- Pridajte kyslú kapustu, vývar, soľ, čierne korenie a papriky. Zahuste omáčku soľou a nechajte dusiť pod pokrievkou asi 45 minút.
- Zemiaky ošúpeme a pokrájame na menšie kúsky.
- V hrnci roztopíme maslo a pridáme zemiaky. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Premiešame a dusíme pod pokrievkou, kým zemiaky nebudú mäkké a polomäkké.
- Servírujte dušené údené rebierka s kyslou kapustou a dusenými zemiakmi.
4. Recept: Grilované údené rebierka s kyslou kapustou a šalátom
Suroviny:
- 1 kg údených rebierok
- 500 g kyslej kapusty
- 1 cibuľa
- 2-3 uhorky
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 2 rajčiny
- 2 lyžice oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Údené rebierka umyte a očistite od prebytočnej kože.
- Na grilovej panvici alebo na grile opečte údené rebierka z oboch strán, kým nezískajú peknú kôrku.
- Na panvici si pripravte kyslú kapustu. Rozpáľte olej, pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju do zlatista. Pridajte na plátky nakrájané uhorky a papriky. Dusíme asi 10 minút. Pridajte kyslú kapustu, soľ a čierne korenie podľa chuti. Dusíme ešte 10 minút.
- Pripravte si zeleninový šalát. Nasekajte rajčiny, uhorky a papriky na menšie kúsky. Zmiešajte ich v miske.
- Servírujte grilované údené rebierka s kyslou kapustou a zeleninovým šalátom.
Dúfam, že tieto recepty vás inšpirujú a užijete si skvelé chute slovenskej kuchyne!