Narazte na správne miesto pre milovníkov tradičnej slovenskej kuchyne! Tu sú štyri lahodné recepty na údené rebierka s kyslou kapustou, ktoré vás rozhodne potešia:

1. Recept: Údené rebierka s kyslou kapustou a zemiakovým pyré

Suroviny:

  • 1 kg údených rebierok
  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica hladkej múky
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • olej na vypraženie
  • 1 kg zemiakov
  • 50 g masla
  • 100 ml mlieka
  • 2 lyžičky horčice

Postup:

  1. Údené rebierka umyte pod tečúcou vodou a nechajte odkvapkať.
  2. Na panvici rozohrejte olej a opražte nakrájanú cibuľku do zlatista. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak a orestujte pár sekúnd.
  3. Pridajte kyslú kapustu a dusíme ju asi 15 minút, občas premiešajte.
  4. V hrnci si uvaríme zemiaky do mäkka. Potom ich zomelie do pyré.
  5. Do kyslej kapusty pridajte múku a za stáleho miešania ju nechajte povariť pár minút, kým omáčka nepostuhne.
  6. Údené rebierka očistíme od prebytočnej kože a pridáme do kapusty. Varíme pod pokrievkou asi 20 minút.
  7. V separátnom hrnci si pripravte zemiakové pyré. Zemiaky zomelie do pyré a pridajte maslo, mlieko, soľ a horčicu. Dobre premiešajte.
  8. Podávajte údené rebierka s kyslou kapustou na tanieri spolu so zemiakovým pyré.

2. Recept: Pečené údené rebierka s kyslou kapustou a knedľou

Suroviny:

  • 1 kg údených rebierok
  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžička soli

Postup:

  1. Údené rebierka si umyte pod tečúcou vodou. Orestujte ich z oboch strán na panvici, aby dostali peknú jemnú kôrku. Odkladajte na stranu.
  2. Na panvici rozpáľte olej, pridajte nakrájanú cibuľu a opražte ju do zlatista. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak a orestujte približne 1 minútu.
  3. Pridajte kyslú kapustu, osolte a okorenite podľa chuti. Poduste ju asi 20 minút.
  4. V hrnci si pripravte cesto na knedle. V mise zmiešajte múku, mlieko, vajce, olej a soľ a vykysajte asi 30 minút.
  5. Cesto rozdelte na menšie porcie a varte v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.
  6. Údené rebierka položte na plech a pečte ich v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.
  7. Podávajte pečené údené rebierka s kyslou kapustou a knedľou.

3. Recept: Dušené údené rebierka s kyslou kapustou a dusenými zemiakmi

Suroviny:

  • 1 kg údených rebierok
  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 kg zemiakov
  • 2 lyžice masla
  • 200 ml vývaru
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej horkéj papriky (voliteľné)

Postup:

  1. Údené rebierka si umyte pod tečúcou vodou. Očistite ich od prebytočnej kože.
  2. Na panvici rozohrejte maslo a opražte nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak a orestujte pár sekúnd.
  3. Pridajte údené rebierka do panvice a orestujte ich z oboch strán, kým nezískajú peknú kôrku.
  4. Pridajte kyslú kapustu, vývar, soľ, čierne korenie a papriky. Zahuste omáčku soľou a nechajte dusiť pod pokrievkou asi 45 minút.
  5. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na menšie kúsky.
  6. V hrnci roztopíme maslo a pridáme zemiaky. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Premiešame a dusíme pod pokrievkou, kým zemiaky nebudú mäkké a polomäkké.
  7. Servírujte dušené údené rebierka s kyslou kapustou a dusenými zemiakmi.

4. Recept: Grilované údené rebierka s kyslou kapustou a šalátom

Suroviny:

  • 1 kg údených rebierok
  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 2-3 uhorky
  • 1 červená paprika
  • 1 žltá paprika
  • 2 rajčiny
  • 2 lyžice oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Údené rebierka umyte a očistite od prebytočnej kože.
  2. Na grilovej panvici alebo na grile opečte údené rebierka z oboch strán, kým nezískajú peknú kôrku.
  3. Na panvici si pripravte kyslú kapustu. Rozpáľte olej, pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju do zlatista. Pridajte na plátky nakrájané uhorky a papriky. Dusíme asi 10 minút. Pridajte kyslú kapustu, soľ a čierne korenie podľa chuti. Dusíme ešte 10 minút.
  4. Pripravte si zeleninový šalát. Nasekajte rajčiny, uhorky a papriky na menšie kúsky. Zmiešajte ich v miske.
  5. Servírujte grilované údené rebierka s kyslou kapustou a zeleninovým šalátom.

Dúfam, že tieto recepty vás inšpirujú a užijete si skvelé chute slovenskej kuchyne!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *