Ak chcete uvariť fialovú kapustu, môžete postupovať nasledovne:
- Začnite tým, že si dokonale umyjete a očistíte fialovú kapustu. Odstráňte vonkajších niekoľko vrstiev listov, ktoré môžu byť tvrdé alebo poškodené.
- Potom narežte kapustu na štvrtiny a odstráňte strednú časť s tvrdým jadrom. Nakrájajte zvyšnú časť kapusty na tenké prúžky alebo plátky, podľa toho, ako veľké kúsky by ste chceli mať.
- Pripravte si ostatné ingrediencie, ako napríklad cibuľu, jablká, ocot, cukor, soľ a korenie. Môžete použiť bielu cibuľu, ktorá dodá kapuste jemnejší a miernejší chuťový profil. Jablká dodajú šťavnatosť a sladkosť.
- V hrnci s hustým dnom zahrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Nechajte cibuľu orestovať, kým nie je zlatistá a jemne karamelizovaná.
- Pridajte nakrájanú fialovú kapustu do hrnca a premiešajte s orestovanou cibuľou. Začnite s výrazne vyššou teplotou a keď sa kapusta začne spracovávať, znížte teplotu na strednú hodnotu. Dusenie kapusty pri nižšej teplote umožňuje zachovať jej farbu a výživové hodnoty.
- Ďalej pridajte nastrúhané jablká, ocot, cukor, soľ a korenie. Premiešajte všetky ingrediencie dohromady a varíme na miernom ohni asi 20 až 30 minút, kým kapusta nie je mäkká, ale stále má jemný skríž. Pravidelne miešajte, aby sa zabezpečila rovnomerná distribúcia chuti.
- Ochutnajte kapustu a prípadne pridajte soľ či korenie podľa svojich preferencií. Ak preferujete mäkšiu kapustu, môžete ju nechať uvariť o niečo dlhšie.
- Keď je fialová kapusta hotová, môžete ju podávať ako prílohu k mäsu, klobáse, zemiakom alebo ako súčasť šalátových jedál. Je to vynikajúci spôsob, ako pridať farbu a bohatú chuť do vašich jedál.
Ako uvariť fialovú kapustu?
Fialová kapusta, známa aj ako červená kapusta, je chutná a výživná zelenina, ktorá sa hodí do rôznych jedál. Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Ak sa chystáte pripraviť fialovú kapustu, tu je jednoduchý recept, ktorý obsahuje základné kroky na jej varenie.
Ingrediencie:
- 1 hlávka fialovej kapusty
- 1 cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 1-2 jablká (najlepšie kyslasté)
- 2 lyžice jablčného octu (podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Korenie (napríklad nové korenie, klinčeky, bobkový list) – voliteľné
- 1 lyžica cukru (voliteľné, na zjemnenie chuti)
Postup:
-
Príprava kapusty:
- Fialovú kapustu dôkladne umyte pod tečúcou vodou, aby ste odstránili všetky nečistoty.
- Odstráňte vonkajšie listy a rozrodte kapustu na polovicu. Potom ju nakrájajte na tenké prúžky.
-
Cibuľa a cesnak:
- Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte nadrobno.
-
Súenie:
- Na panvici alebo v hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Sauté (opekajte) ich, kým nie sú zlatisté a voňavé.
-
Pridajte kapustu:
- Do panvice pridajte nakrájanú fialovú kapustu a dobre premiešajte. Po niekoľkých minútach sa kapusta zredukuje.
-
Jablká a ochutenie:
- Očistite jablká, nakrájajte ich na kocky a pridajte k kapuste.
- Pridajte jablčný ocot a korenie podľa chuti. Oslaďte cukrom, ak chcete vyvážiť kyslosť a horkosť.
-
Variť:
- Pridajte trochu vody (asi 1/4 šálky), aby kapusta mohla dusiť. Zakryte hrniec a varte na miernom ohni asi 30-40 minút, kým kapusta nezmäkne.
- Počas varenia môžete občas premiešať a pridať viac vody, ak sa vám zdá, že je kapusta príliš suchá.
-
Podávanie:
- Fialovú kapustu môžete podávať ako prílohu k mäsu, ako samostatné jedlo alebo ju pridať do šalátov. Je vynikajúca aj s rôznymi druhmi obilnín.
Tento jednoduchý recept na fialovú kapustu je skvelým spôsobom, ako si vychutnať túto zdravú zeleninu. Dobrú chuť!
Tento recept na fialovú kapustu je naozaj skvelý! Práve som ho vyskúšal a bola výborná. Jablká dodali kapuste veľmi príjemnú chuť. Určite ho odporúčam všetkým, ktorí hľadajú niečo zdravé a chutné!
Wow, toto je presne to, čo som potrebovala! Fialová kapusta je taká chutná a plná živín. Recept je jednoduchý a jasný. Poďakujem za tento skvelý tip, určite ho vyskúšam už zajtra!
Skvelý návod na fialovú kapustu! Rád varím a tento recept ma veľmi inšpiroval. Suroviny sú jednoduché a výsledok vyzerá fantasticky! Určite to skúsim pridať k nedeľnému obedu.
Fialová kapusta je moja obľúbená zelenina! Tento recept vyzerá úžasne a určite sa chystám ho pripraviť pre rodinu. Jablká ako prísada ma veľmi zaujali, teším sa na tú chuť!
Konečne niečo nové s fialovou kapustou! Nikdy by ma nenapadlo pridať jablká. Tento recept má všetko, čo mám rád – jednoduché kroky a chutné ingrediencie. Určite to vyskúšam, ďakujem!
Tento recept ma veľmi potešil! Fialová kapusta je tak zdravá a má skvelé vlastnosti. S kombináciou jabĺk to bude ešte lepšie. Teším sa na prípravu tejto dobroty pre moju rodinu.
‘Takže takto sa varí fialová kapusta? Super tipy, určite sa mi to hodí do kuchyne! Mám rád zdravé jedlá, takže tento recept bude ideálny pre mňa aj moju rodinu. Ďakujem za inšpiráciu!’
‘Zbožňujem fialovú kapustu! Dnes večer ju pripravím podľa tvojho návodu. Som si istá, že bude chutiť fantasticky s jablkami! Ďakujem za úžasný recept!’
‘Recept na fialovú kapustu je výborný nápad! Už dlho som hľadal niečo nové do svojej kuchyne. Tieto suroviny mi perfektne ladia so všetkým ostatným.’
‘Toto vyzerá ako perfektný spôsob, ako uvariť fialovú kapustu. Už dlho ju robím len klasicky, ale tentokrát to skúsim so sladkými jabĺčkami. Vďaka za inšpiráciu!’