Aby ste pripravili fialovú kapustu, môžete sa riadiť nasledujúcim postupom:
- Začnite tak, že dôkladne umyjete a očistíte fialovú kapustu. Odstráňte vonkajšie listy, ktoré môžu byť poškodene alebo tvrdé.
- Potom kapustu rozrežte na štvrťky a vyberte tvrdé jadro. Zvyšnú časť nakrájajte na tenké plátky alebo prúžky, podľa toho, aké veľké kúsky preferujete.
- Pripravte si ostatné suroviny, ako sú cibuľa, jablká, ocot, cukor, soľ a korenie. Môžete použiť bielu cibuľu pre jemnejšiu chuť. Jablká prinesú sladkosť a šťavnatosť.
- V hrnci s hrubším dnom rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Orestujte ju, kým nezískate zlatistú farbu a nepocítite príjemnú arómu.
- Pridajte nakrájanú fialovú kapustu do hrnca a zamiešajte s opraženou cibuľou. Začnite na vysokom ohni, a keď kapusta začne mäknúť, znížte teplotu na strednú. Pomaly dusená kapusta si uchová svoju farbu a výživové látky.
- Ďalej pridajte nastrúhané jablká, ocot, cukor, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte všetky ingrediencie a varte na miernom ohni približne 20 až 30 minút, kým kapusta nezmäkne, ale stále má jemný odpor. Pravidelne miešajte, aby sa chute rovnomerne rozložili.
- Otestujte chuť kapusty a prípadne pridajte soľ alebo korenie podľa vlastných preferencií. Ak máte radi mäkšiu kapustu, môžete ju variť o niečo dlhšie.
- Akonáhle je fialová kapusta hotová, môžete ju servírovať ako prílohu k mäsu, klobásam, zemiakom alebo ju zakombinovať do šalátových jedál. Je to vynikajúca cesta, ako pridať farbu a bohatú chuť do vašich jedál.
Postup na prípravu fialovej kapusty
Fialová kapusta, známa aj ako červená kapusta, je chutná a výživná zelenina, ktorá sa hodí do širokej palety jedál. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Pokiaľ sa chystáte na prípravu fialovej kapusty, tu je jednoduchý recept, ktorý popisuje základné kroky jej prípravy.
Ingrediencie:
- 1 hlávka fialovej kapusty
- 1 cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 1-2 jablká (ideálne kyslé)
- 2 lyžice jablčného octu (podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Korenie (napr. nové korenie, klinčeky, bobkový list) – voliteľné
- 1 lyžica cukru (voliteľné, na zjemnenie chuti)
Prípravný postup:
-
Príprava kapusty:
- Fialovú kapustu dôkladne umyte pod tečúcou vodou, aby ste odstránili všetky nečistoty.
- Odstráňte vonkajšie listy a rozdeľte kapustu na polovicu. Následne ju nakrájajte na tenké prúžky.
-
Cibuľa a cesnak:
- Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte nadrobno.
-
Súenie:
- Na panvici alebo v hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opečte ich, kým nezískajú zlatistú farbu a voňavý nádych.
-
Pridajte kapustu:
- Do panvice zakomponujte nakrájanú fialovú kapustu a dôkladne premiešajte. Po niekoľkých minútach by sa kapusta mala zmenšiť.
-
Jablká a korenie:
- Očistite jablká, nakrájajte ich na kocky a pridajte k kapuste.
- Pridajte jablčný ocot a korenie podľa chute. Upravte chuť cukrom, ak chcete vyvážiť kyslosť a horkosť.
-
Variť:
- Pridajte trochu vody (približne 1/4 šálky), aby kapusta mohla dusiť. Zakryte hrniec a varte na miernom ohni asi 30-40 minút, kým kapusta nezmäkne.
- Počas varenia môžete občas zamiešať a v prípade potreby pridať viac vody, ak sa kapusta zdá byť príliš suchá.
-
Podávanie:
- Fialovú kapustu môžete podávať ako prílohu k mäsu, ako samostatné jedlo alebo ju pridať do šalátov. Je výborná aj s rôznymi druhmi obilnín.
Tento jednoduchý recept na fialovú kapustu ponúka skvelý spôsob, ako si túto zdravú zeleninu vychutnať. Prajeme dobrú chuť!