Ako uvariť fialovú kapustu?

Aby ste pripravili fialovú kapustu, môžete sa riadiť nasledujúcim postupom:

  1. Začnite tak, že dôkladne umyjete a očistíte fialovú kapustu. Odstráňte vonkajšie listy, ktoré môžu byť poškodene alebo tvrdé.
  2. Potom kapustu rozrežte na štvrťky a vyberte tvrdé jadro. Zvyšnú časť nakrájajte na tenké plátky alebo prúžky, podľa toho, aké veľké kúsky preferujete.
  3. Pripravte si ostatné suroviny, ako sú cibuľa, jablká, ocot, cukor, soľ a korenie. Môžete použiť bielu cibuľu pre jemnejšiu chuť. Jablká prinesú sladkosť a šťavnatosť.
  4. V hrnci s hrubším dnom rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Orestujte ju, kým nezískate zlatistú farbu a nepocítite príjemnú arómu.
  5. Pridajte nakrájanú fialovú kapustu do hrnca a zamiešajte s opraženou cibuľou. Začnite na vysokom ohni, a keď kapusta začne mäknúť, znížte teplotu na strednú. Pomaly dusená kapusta si uchová svoju farbu a výživové látky.
  6. Ďalej pridajte nastrúhané jablká, ocot, cukor, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte všetky ingrediencie a varte na miernom ohni približne 20 až 30 minút, kým kapusta nezmäkne, ale stále má jemný odpor. Pravidelne miešajte, aby sa chute rovnomerne rozložili.
  7. Otestujte chuť kapusty a prípadne pridajte soľ alebo korenie podľa vlastných preferencií. Ak máte radi mäkšiu kapustu, môžete ju variť o niečo dlhšie.
  8. Akonáhle je fialová kapusta hotová, môžete ju servírovať ako prílohu k mäsu, klobásam, zemiakom alebo ju zakombinovať do šalátových jedál. Je to vynikajúca cesta, ako pridať farbu a bohatú chuť do vašich jedál.

 

Postup na prípravu fialovej kapusty

Fialová kapusta, známa aj ako červená kapusta, je chutná a výživná zelenina, ktorá sa hodí do širokej palety jedál. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Pokiaľ sa chystáte na prípravu fialovej kapusty, tu je jednoduchý recept, ktorý popisuje základné kroky jej prípravy.

Ingrediencie:

  • 1 hlávka fialovej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • 1-2 jablká (ideálne kyslé)
  • 2 lyžice jablčného octu (podľa chuti)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Korenie (napr. nové korenie, klinčeky, bobkový list) – voliteľné
  • 1 lyžica cukru (voliteľné, na zjemnenie chuti)

Prípravný postup:

  1. Príprava kapusty:

    • Fialovú kapustu dôkladne umyte pod tečúcou vodou, aby ste odstránili všetky nečistoty.
    • Odstráňte vonkajšie listy a rozdeľte kapustu na polovicu. Následne ju nakrájajte na tenké prúžky.
  2. Cibuľa a cesnak:

    • Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte nadrobno.
  3. Súenie:

    • Na panvici alebo v hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote.
    • Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opečte ich, kým nezískajú zlatistú farbu a voňavý nádych.
  4. Pridajte kapustu:

    Kuracie prsia po Taliánsky

    Kuracie prsia po Taliánsky

    Čítať viac »

    • Do panvice zakomponujte nakrájanú fialovú kapustu a dôkladne premiešajte. Po niekoľkých minútach by sa kapusta mala zmenšiť.
  5. Jablká a korenie:

    • Očistite jablká, nakrájajte ich na kocky a pridajte k kapuste.
    • Pridajte jablčný ocot a korenie podľa chute. Upravte chuť cukrom, ak chcete vyvážiť kyslosť a horkosť.
  6. Variť:

    • Pridajte trochu vody (približne 1/4 šálky), aby kapusta mohla dusiť. Zakryte hrniec a varte na miernom ohni asi 30-40 minút, kým kapusta nezmäkne.
    • Počas varenia môžete občas zamiešať a v prípade potreby pridať viac vody, ak sa kapusta zdá byť príliš suchá.
  7. Podávanie:

    • Fialovú kapustu môžete podávať ako prílohu k mäsu, ako samostatné jedlo alebo ju pridať do šalátov. Je výborná aj s rôznymi druhmi obilnín.

Tento jednoduchý recept na fialovú kapustu ponúka skvelý spôsob, ako si túto zdravú zeleninu vychutnať. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Janko123 píše:

    Tento recept na fialovú kapustu je naozaj skvelý! Práve som ho vyskúšal a bola výborná. Jablká dodali kapuste veľmi príjemnú chuť. Určite ho odporúčam všetkým, ktorí hľadajú niečo zdravé a chutné!

  2. ZuzkaLáska píše:

    Wow, toto je presne to, čo som potrebovala! Fialová kapusta je taká chutná a plná živín. Recept je jednoduchý a jasný. Poďakujem za tento skvelý tip, určite ho vyskúšam už zajtra!

  3. MilošKuchár píše:

    Skvelý návod na fialovú kapustu! Rád varím a tento recept ma veľmi inšpiroval. Suroviny sú jednoduché a výsledok vyzerá fantasticky! Určite to skúsim pridať k nedeľnému obedu.

  4. Sovička píše:

    Fialová kapusta je moja obľúbená zelenina! Tento recept vyzerá úžasne a určite sa chystám ho pripraviť pre rodinu. Jablká ako prísada ma veľmi zaujali, teším sa na tú chuť!

  5. Petko12345 píše:

    Konečne niečo nové s fialovou kapustou! Nikdy by ma nenapadlo pridať jablká. Tento recept má všetko, čo mám rád – jednoduché kroky a chutné ingrediencie. Určite to vyskúšam, ďakujem!

  6. MartaKuchárka píše:

    Tento recept ma veľmi potešil! Fialová kapusta je tak zdravá a má skvelé vlastnosti. S kombináciou jabĺk to bude ešte lepšie. Teším sa na prípravu tejto dobroty pre moju rodinu.

  7. TomiZabava píše:

    ‚Takže takto sa varí fialová kapusta? Super tipy, určite sa mi to hodí do kuchyne! Mám rád zdravé jedlá, takže tento recept bude ideálny pre mňa aj moju rodinu. Ďakujem za inšpiráciu!‘

  8. _Bublinka_ píše:

    ‚Zbožňujem fialovú kapustu! Dnes večer ju pripravím podľa tvojho návodu. Som si istá, že bude chutiť fantasticky s jablkami! Ďakujem za úžasný recept!‘

  9. #SlovenskýŠéfkuchár# píše:

    ‚Recept na fialovú kapustu je výborný nápad! Už dlho som hľadal niečo nové do svojej kuchyne. Tieto suroviny mi perfektne ladia so všetkým ostatným.‘

  10. @RadoslavKreativ píše:

    ‚Toto vyzerá ako perfektný spôsob, ako uvariť fialovú kapustu. Už dlho ju robím len klasicky, ale tentokrát to skúsim so sladkými jabĺčkami. Vďaka za inšpiráciu!‘