Ako uvariť homára?

Ak uvariť homára, budete potrebovať tieto ingrediencie:

  • 1 živého homára (veľkosť si zvolte podľa preferencie)
  • Voda na varenie homára
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  1. Do veľkého hrnca pridajte dostatok vody na to, aby ste homára mohli celého ponoriť.
  2. Dobre posolte vodu v hrnci.
  3. Hrnec s vodou postavte na sporák a ohrejte na stredný oheň, aby sa voda zohrievala.
  4. Medzičasom si prichystajte záchytný tanier s ľadovou vodou. Po uvarení homára ho vložíte tesne potom do tejto vody, čo mu pomôže udržať si čerstvosť.
  5. Keď je voda vo veľkom hrnci dostatočne horúca, opatrne vložte homára do vriacej vody hlavou nadol.
  6. Nechajte homára variť podľa váhy: Ak varíte menšieho homára, nechajte ho variť asi 8-10 minút. Pri väčších homároch predlžte čas varenia na 12-15 minút.
  7. Po uplynutí času varenia odstráňte homára z vriacej vody pomocou dlhých pinzetiek alebo hrubých kuchynských rukavíc, a rýchlo ho ponorte do pripravenej ľadovej vody.
  8. Nechajte homára chladnúť v ľadovej vode po dobu 5-10 minút.
  9. Potom homára môžete postupne odlupovať a čistiť mäso spoza pancierov.
  10. Po čistení mäsa ho môžete použiť na prípravu rôznych jedál ako napríklad homára po bretonsku, pečený homár alebo rizoto s homárom.

 

Ako uvariť homára?

Varzenie homára je proces, ktorý si vyžaduje niekoľko krokov a starostlivosti, aby sa zachovala jeho lahodná chuť a správna textúra. Tu je návod, ako uvariť homára:

Čo potrebujete:

  • Čerstvý homár (najlepšie živý)
  • Veľký hrniec s vodou
  • Soľ
  • Kliešte na homáre (nepovinné, ale užitočné pre manipuláciu)
  • Máslo (na podávanie)
  • Citrón (na podávanie, voliteľné)

Postup:

  1. Príprava vody: Naplňte veľký hrniec vodou. Na každý liter vody pridajte približne 2 polievkové lyžice soli. Tento krok je dôležitý, pretože soľ pomáha zachovať chuť homára.

  2. Zohriatie vody: Dajte hrniec na sporák a priveďte vodu do varu. Musíte zabezpečiť, aby voda skutočne vrie, pretože to je dôležité pre rovnomerné uvarenie homára.

  3. Príprava homára: Pred varením je dôležité homára správne pripraviť. Ak je živý, môžete ho na niekoľko minút umiestniť do mrazničky (cca 15-20 minút), aby sa upokojil a usmrtil. Týmto spôsobom sa zníži stres homára pred varením.

  4. Varenie homára: Keď je voda varná, opatrne vložte homára do hrnca hlavy napred. Môžete použiť kliešte na homáre, aby ste sa vyhli popáleninám alebo skřípnutiu. Po vložení homára do vody okamžite uzavrite pokrievku.

  5. Čas varenia: Varte homára približne 7-10 minút na každých 450 gramov (1 libra) hmotnosti. Ak máte veľmi veľkého homára (nad 1,5 kg), pridajte pár minút navyše. Homár je hotový, keď sa ulita prevedie do jasne červenej farby a mäso je biele a nepriehľadné.

  6. Chladenie homára: Po uvarení okamžite vyberte homára z vody a ponorte ho do studenej vody (alebo ho opláchnite studenou vodou), aby ste zastavili proces varenia.

  7. Servírovanie: Homára môžete podávať celé alebo ho rozkrojiť na polovicu a podávať s rozpučeným maslom a citrónom. Pripravte si aj dobrý recept na omáčku, ak máte chuť experimentovať.

Tipy:

  • Preskúmajte, ako oddeľovať mäso z homára, ak ho podávate hosťom.
  • Homár je najlepšie konzumovať čerstvý, takže sa snažte ho uvariť čo najskôr po zakúpení.
  • Dávajte pozor na etické aspekty varenia homárov a postupujte zodpovedne.

Dúfam, že vám tento návod pomôže pripraviť chutný obed s homárom! Bon appetite!

Podobné príspevky

9 Komentárov

  1. Kocúrik123 píše:

    Wow, aký skvelý návod! Nikdy som nevaril homára, ale teraz sa na to veľmi teším. Určite vyskúšam tento recept. Myslím, že bude chutiť fantasticky s maslom a citrónom!

  2. ZelenáLúka píše:

    Tento článok ma naozaj inšpiroval! Homár vyzerá tak chutne a príprava je jednoduchá. Určite to skúsim na rodinnej večeri. Ďakujem za tipy, pomôžu mi sa zlepšiť v kuchyni!

  3. RadosťJana píše:

    Prvýkrát počujem o varení homára a už sa neviem dočkať, keď to vyskúšam. Určite si pripravím maslo a citrón ako doporučujete. Dúfam, že sa mi podarí uvariť ho správne!

  4. HravýMilan píše:

    Perfektný návod! Musím priznať, že som mal obavy z varenia homára, ale teraz som presvedčený, že to zvládnem. Už sa teším na tú úžasnú chuť a vôňu pri varení!

  5. KreatívnaJanka píše:

    Skvelé informácie o homároch! Konečne viem, ako ich správne pripraviť. Sľubujem, že pozvem kamarátov na večeru s homárom po bretonsku. Verím, že budú nadšení!

  6. PohodovýPavol píše:

    Návod je super! Vždy som si myslel, že je varenie homára komplikované, ale teraz vidím, že je to jednoduché a zábavné. Určite to skúsim čoskoro!

  7. SlnečnéOko píše:

    Tento recept ma veľmi potešil! Homár vyzerá fantasticky a ja už plánujem jeho varenie na víkendovú oslavu. Som si istý, že všetci budú nadšení touto dobrotou.

  8. "ČokoládováBublina" píše:

    “Skvelý návod! Varím často ryby a morské plody, ale homár ešte nie! Po prečítaní tohoto článku sa cítim pripravená. Chcem ho podávať s maslom – mňam!”

  9. "ŠtastnýTomáš" píše:

    “Naozaj zaujímavé informácie o príprave homára! Určite skúsim tento recept doma. Milujem morské plody a verím, že aj moji blízki budú nadšení.”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *