Lekvár z jahôd je sladká a aromatická pochúťka, ktorá je skvelá na raňajky, dezerty alebo ako prísada do rôznych pečených jedál. Tu je podrobný recept, ako pripraviť jahodový lekvár:

Potrebujete:

  • 2 kilogramy čerstvých jahôd, dôkladne umytých a bez stoniek
  • 1 kilogram želírovacieho cukru (cukor s pektínom), ktorý pomáha lekváru získať správnu konzistenciu a želéovitý charakter
  • šťavu z 2 citrónov
  • prípadne vanilkový extrakt (na chuť)

 

Ako uvariť jahodový lekvár?

Postup:

  1. Nakrájajte jahody na menšie kúsky. Môžete ich rozdrviť vidličkou alebo použiť mixér na vytvorenie hrubého pyré, ak máte radi väčšie kúsky ovocia vo vašom lekváre.
  2. V hrnci zmesu jahôd pridajte želírovací cukor a citrónovú šťavu. Premiešajte dobre, aby sa cukor rovnomerne rozpustil. Ak chcete pridať odtieň vanilky, môžete pridať aj vanilkový extrakt alebo podľa chuti.
  3. Varte zmes na strednom ohni, pravidelne miešajte, aby sa cukor úplne rozpustil a zmes začala hrubnúť. Pekné a aromatické vône sa budú rozochvíľovať v celom dome, keď sa jahody budú variť.
  4. Keď zmes začne variť, znížte teplotu a pokračujte vo varení na miernom ohni, občas premiešajte, aby sa neprilepila. Varte lekvár asi 45-60 minút, kým sa dostatočne nezredukuje a nezískate želanú konzistenciu. Ak chcete jemnejšiu konzistenciu, môžete zmes rozmixovať do hladka.
  5. Po dokončení varenia môžete skontrolovať, či je lekvár dostatočne hustý. Ak je príliš kvapalný, vráťte zmes späť na oheň a varte ju ešte krátku dobu, aby sa viac zhustla.
  6. Keď je jahodový lekvár hotový, nalejte ho do sterilizovaných pohárov. Uistite sa, že poháre sú čisté a suché. Nalejte lekvár do horúcich pohárov a ihneď ich uzavrite. Otočte poháre na hlavu a nechajte ich chladnúť a vytvoriť hermetické tesnenie.
  7. Skladujte jahodový lekvár v chladničke a používajte ho vo vašich obľúbených receptoch alebo ako nádherne sladkú prílohu.

Tento recept na jahodový lekvár je skvelý spôsob, ako využiť sezónne jahody a vytvoriť si vlastnú dobroty plnú jahodovej lahôdky. Vychutnajte si ho na toaste, palacinke, do koláčov alebo ako darček pre vašich blízkych. Prajem dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *