Kapustu môžete uvariť nasledovne:
- Najprv si umyte kapustu pod tečúcou vodou a odstráňte vonkajšie listy.
- Narežte kapustu na tenké rezance alebo na menšie kúsky.
- Do hrnca nalejte vodu a pridajte trochu soli. Dajte ju variť a keď začne voda vrieť, pridajte nakrájanú kapustu.
- Znížte teplotu na strednú a povarte kapustu približne 15-20 minút, alebo až kým nezmäkne podľa vášho gusta. Pravidelne premiešajte.
- Keď je kapusta uvarená, scedte ju a podávajte ako prílohu k jedlu, napríklad k mäsu alebo zemiakovému prípadne bramborovému knedlíku. Môžete ju ešte ochutiť soľou, korením alebo kyslou smotanou podľa vlastného vkusu.
Ako uvariť kapustu?
Kapusta je jednou z najzdravších zelenín, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. Tu je jednoduchý postup, ako uvariť kapustu, aby si zachovala svoju chuť a nutričné hodnoty.
Ingrediencie:
- 1 hlávka kapusty (biela alebo červená, podľa preferencie)
- Soľ
- Čierne korenie (podľa chuti)
- 1-2 lyžice oleja (voliteľné)
- Voda
Postup:
-
Príprava kapusty: Najprv kapustu dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Potom ju rozdelíme na štvrtiny alebo na osminky a odstránime pevný stred. Môžeme ju tiež nakrájať na tenké prúžky, ak preferujeme menšie kusy.
-
Varíme vodu: Vo veľkom hrnci privedieme do varu dostatočné množstvo osolenej vody. Na jednu liter vody odporúčam pridat približne 1-2 lyžičky soli.
-
Varíme kapustu: Keď voda vre, pridáme pripravenu kapustu. Varíme ju na strednom ohni približne 10-15 minút, alebo pokiaľ nebude dostatočne mäkká. Doba varenia sa môže líšiť v závislosti od toho, akú konzistenciu kapusty preferujete.
-
Ochutenie: Po uvarení kapustu sceďte a ak chcete, môžete ju osmažiť na panvici s troškou oleja, aby získala zlatistú farbu a lepšiu chuť. Počas praženia jej môžete pridať čierne korenie, cesnak alebo iné koreniny podľa chuti.
-
Podávanie: Uvarenú kapustu môžete podávať ako prílohu k mäsu, alebo ju pridať do polievok či zapekacích jedál.
Tipy:
- Ak chcete, môžete do vody pridať aj bobkový list alebo ďalšie koreniny pre obohatenie chuti.
- Uvarená kapusta výborne chutí aj s kvapkou citrónovej šťavy alebo posypaná syrom.
Uvarená kapusta je výborným zdrojom vitamínov a minerálov. Okrem toho je nízkokalorická a má množstvo zdravotných benefitov, preto neváhajte a zahrňte ju do svojho jedálnička!
Myslím, že tento recept na varenie kapusty je super! Kapusta je skvelá zelenina a má množstvo vitamínov. Určite vyskúšam pridať aj cesnak pri pražení. Vďaka za tipy, už sa teším na chutný obed!
Úplne súhlasím s týmto receptom! Kapusta je veľmi zdravá a chutná. Varenie na strednom ohni mi vyhovuje, takže sa určite budem riadiť vašimi radami. Veľmi sa teším na to, ako to dopadne!
Tento spôsob varenia kapusty vyzerá skvele! Rád pridám aj koreniny pre lepšiu chuť. Kapusta je výborná ako príloha k mäsu a verím, že moji hostia budú nadšení. Ďakujem za inšpiráciu!
Wow, tento recept ma veľmi potešil! Kapustu mám rada a určite ju vyskúšam podľa vášho postupu. Môžem si ju prispôsobiť podľa chuti a ešte viac si ju obľúbim. Ďakujem za tipy!
Skvelý recept na kapustu! Mám rád jednoduché jedlá a táto príprava mi úplne vyhovuje. Určite si ju uvarím k večeri a rád by som pridal aj trochu citrónovej šťavy pre osvieženie chuti!
Kapusta je úžasná zelenina! Tento návod sa mi páči, pretože je jednoduchý a rýchly. Určite ho vyskúšam s rodinou, myslím, že im bude chutiť. Veľmi ďakujem za zdieľanie!
“Uvarená kapusta” – to znie skvele! Tento recept ma oslovil hneď na prvý pohľad. Zdravé jedlo s dobrou chuťou? To potrebujeme! Teším sa, až ho pripravím a ochutnám.
“Tento postup na varenie kapusty je fantastický! Vždy som hľadala rýchly spôsob ako pripraviť kapustu a toto vyzerá jednoducho skvele. Určite ho vyskúšam pri najbližšej večeri so svojou rodinou.”
“Veľmi pekne napísané! Kapustu milujem a tento jednoduchý návod mi veľmi pomôže pri varení. Teším sa, že si môžem užiť zdravé jedlo bez námahy.”
“Vynikajúci článok o varení kapusty! Myslím si, že každý by mal do svojho jedálnička zaradiť viac zeleniny ako je kapusta. Ďakujem za tieto super rady, už sa teším na tú dobrotu!”