Ako uvariť lievance?

 

Lievance sú jedným z najobľúbenejších sladkých pokrmov, ktoré si vychutnáte na raňajky, desiatu alebo ako dezert. Sú jemné, nadýchané a dokonale sa hodia k ovoci, sirupu, čokoláde alebo šľahačke. V tomto recepte vám ukážem, ako pripraviť dokonalé domáce lievance, ktoré budú mať ideálnu štruktúru – vláčnu vnútri a jemne chrumkavú škôrku navonok.

Ingrediencie (na cca 12-15 lievancov)

Suché ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky (pre extra nadýchanie môžete použiť polovicu hladkej a polovicu polohrubej múky)

  • 1 polievková lyžica prášku do pečiva (kypriaceho prášku)

  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny

  • 1 štipka soli

  • 2 polievkové lyžice cukru (prípadne viac, ak máte radi sladšie)

Mokré ingrediencie:

  • 2 vajcia (oddelené žĺtka a bielka)

  • 250 ml mlieka (plnotučného alebo polotučného)

  • 100 ml vody (prípadne viac, ak je cesto príliš husté)

  • 1 polievková lyžica octu alebo citrónovej šťavy (na aktiváciu sódy)

  • 1 vanilkový cukor alebo ½ čajovej lyžičky vanilkovej pasty

  • 2 polievkové lyžice rozpušťeného masla alebo oleja

Na varenie:

1. Prípava cesta

  1. Suché ingrediencie – Do väčšej misy preosiejte múku, pridajte prášok do pečiva, sódu bikarbónu, štipku soli a cukor. Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.

  2. Mokré ingrediencie – V druhej miske zmiešajte mlieko s octom (alebo citrónovou šťavou) a nechajte 5 minút odstáť (vytvorí sa „podobnosť“ podmáslia, čo lievance spraví nadúchanejšími).

  3. Žĺtka a tuk – K mliečnej zmesi pridajte žĺtka, vanilku a rozpušťené maslo/olej. Premiešajte, kým nevznikne hladká tekutina.

  4. Spojenie suchých a mokrých ingrediencií – Mokrú zmes nalejte k suchej a jemne premiešajte metličkou. Nesmiešajte príliš dlho, inak lievance budú gumové! Cesto by malo byť hladké, ale mierne hrudkovité. Ak je príliš husté, pridajte trochu vody.

  5. Bielka – Bielka vyšľahajte na tuhý sneh a opatrne ich zapracujte do cesta vařečkou, aby zostali nadýchané.

2. Varenie lievancov

  1. Panvica – Najlepšie sa hodí nepriľnavá panvica alebo lievancová panvica s jamkami. Rozpálite ju na stredný plameň a mierne ju vymažte maslom alebo olejom.

  2. Nalievanie cesta – Pomocou malej naberačky nalejte cesto do panvice (asi ¼ šálky na jeden lievanec). Ak máte panvicu s jamkami, naplňte ich do ¾, aby sa mohli pekne rozťať.

  3. Varenie – Lievance sa pečú 2-3 minúty, kým sa na povrchu začnú tvoriť bublinky a okraje sú zateknuté. Potom ich opatrne obráťte a pečte ešte 1-2 minúty z druhej strany, kým nie sú zlatisté.

  4. Podávanie – Hotové lievance odložte na tanier a môžete ich podávať ihneď, keď sú najchrumkavejšie.

 

Tipy na dokonalé lievance

✅ Nepremiešavajte cesto príliš – Ak ho budete dlho miešať, lievance budú tuhé.
✅ Použite vyšľahané bielka – To im dodá ľahkosť a nadýchanosť.
✅ Teplota panvice – Ak je príliš horúca, lievance zhoria zvonku a zostanú syrové vnútri. Ak je slabá, nechytia zlatú farbu.
✅ Experimentujte s príchuťami – Do cesta môžete pridať škoricu, strúhaný kokos, kakaový prášok alebo kúsky čokolády.

Podávanie

Lievance sú najchutnejšie čerstvé a teplé. Môžete ich podávať s:
🍯 Medom, javorovým sirupom alebo ovocnou marmeládou
🍓 Čerstvým ovocím (jahody, banány, čučoriedky)
🍫 Nutellou, maslom z arašidov alebo šľahačkou
🍋 Citrónovou šťavou a cukrom (klasický štýl „pancakes“)

 

Záver

Domáce lievance sú rýchle, jednoduché a vždy uspokoja celú rodinu. S týmto receptom budú vždy dokonale nadýchané a plné chuti. Ak máte svoje vylepšenia, určite ich vyskúšajte a potešte svoje blízkych týmito lahodnými lievancami!

Dobrú chuť! 😊🍴

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Avatar of Janko123 Janko123 píše:

    Tento recept na lievance je skvelý! Včera som ich vyskúšal a boli fantastické. Pridal som aj jahody a trošku škorice, chutili úžasne! Určite ich spravím znovu. Ďakujem za tento super tip!

  2. Avatar of Kocurko Kocurko píše:

    Wow, to vyzerá ako skvelý recept na lievance! Už sa teším, keď si ich pripravím na raňajky. Určite vyskúšam aj s čokoládovými kúskami. Dúfam, že budú rovnako chutné ako vyzerajú!

  3. Avatar of Bubbles98 Bubbles98 píše:

    Lievance sú moje obľúbené raňajky! Tento recept je tak jednoduchý a rýchly. Mám doma všetky ingrediencie, takže sa do toho hneď pustím. Ďakujem za inšpiráciu, určite budem mať skvelé ráno!

  4. Avatar of Radoslav_56 Radoslav_56 píše:

    Tak to je super návod! Lievance milujem a tento recept ma veľmi zaujal. Určite ho vyskúšam s vanilkovým extraktom, verím, že pridá fantastickú chuť. Teším sa na výsledok!

  5. Avatar of MiskaKucharka MiskaKucharka píše:

    Neskutočné, aké jednoduché to vyzerá! Rada experimentujem s receptami a lievance sú skvelou voľbou pre sladký obed. Určite pridám aj ovocie, aby boli ešte chutnejšie. Ďakujem za tipy!

  6. Avatar of _LuckyDuck_ _LuckyDuck_ píše:

    Tento recept na lievance je presne to, čo som potrebovala! Už dlho som hľadala niečo jednoduché a chutné na raňajky. S pridaním banánov to bude dokonalé! Teším sa na varenie.

  7. Avatar of _PetraSvetlo_ _PetraSvetlo_ píše:

    „Super nápad s pridaním čokoládových kúskov! Lievance sú u nás obľúbené jedlo a tento recept určite zaradíme medzi naše obľúbené varianty. Ešte raz ďakujem za skvelý tip!

  8. Avatar of _ZelenyTrpaslik_ _ZelenyTrpaslik_ píše:

    „Už dávno som nejedla lievance a tento recept ma inšpiroval znova si ich pripraviť! Skúsim pridať aj orechy do cesta pre extra chrumkavosť. Musí to byť lahodné!

  9. Avatar of _CokoladovySrdce_ _CokoladovySrdce_ píše:

    „Fantastický návod na lievance! Odporúčam každému vyskúšať ho aspoň raz v živote. Po pridaní javorového sirupu budú ešte lepšie! Dobrú chuť všetkým, čo sa do toho pustia!

  10. Avatar of _Snehulienka22_ _Snehulienka22_ píše:

    „Tento recept je úžasný! Lievance mi pripomínajú detstvo a teraz mám príležitosť ich pripraviť svojej rodine. S ovocím budú určite mňamky, teším sa na reakcie mojich blízkych!