Lievance sú jedným z najobľúbenejších sladkých pokrmov, ktoré si vychutnáte na raňajky, desiatu alebo ako dezert. Sú jemné, nadýchané a dokonale sa hodia k ovoci, sirupu, čokoláde alebo šľahačke. V tomto recepte vám ukážem, ako pripraviť dokonalé domáce lievance, ktoré budú mať ideálnu štruktúru – vláčnu vnútri a jemne chrumkavú škôrku navonok.
Ingrediencie (na cca 12-15 lievancov)
Suché ingrediencie:
-
250 g hladkej múky (pre extra nadýchanie môžete použiť polovicu hladkej a polovicu polohrubej múky)
-
1 polievková lyžica prášku do pečiva (kypriaceho prášku)
-
½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
-
1 štipka soli
-
2 polievkové lyžice cukru (prípadne viac, ak máte radi sladšie)
Mokré ingrediencie:
-
2 vajcia (oddelené žĺtka a bielka)
-
250 ml mlieka (plnotučného alebo polotučného)
-
100 ml vody (prípadne viac, ak je cesto príliš husté)
-
1 polievková lyžica octu alebo citrónovej šťavy (na aktiváciu sódy)
-
1 vanilkový cukor alebo ½ čajovej lyžičky vanilkovej pasty
-
2 polievkové lyžice rozpušťeného masla alebo oleja
Na varenie:
-
Maslo alebo olej na vymazanie panvice
1. Prípava cesta
-
Suché ingrediencie – Do väčšej misy preosiejte múku, pridajte prášok do pečiva, sódu bikarbónu, štipku soli a cukor. Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
-
Mokré ingrediencie – V druhej miske zmiešajte mlieko s octom (alebo citrónovou šťavou) a nechajte 5 minút odstáť (vytvorí sa „podobnosť“ podmáslia, čo lievance spraví nadúchanejšími).
-
Žĺtka a tuk – K mliečnej zmesi pridajte žĺtka, vanilku a rozpušťené maslo/olej. Premiešajte, kým nevznikne hladká tekutina.
-
Spojenie suchých a mokrých ingrediencií – Mokrú zmes nalejte k suchej a jemne premiešajte metličkou. Nesmiešajte príliš dlho, inak lievance budú gumové! Cesto by malo byť hladké, ale mierne hrudkovité. Ak je príliš husté, pridajte trochu vody.
-
Bielka – Bielka vyšľahajte na tuhý sneh a opatrne ich zapracujte do cesta vařečkou, aby zostali nadýchané.
2. Varenie lievancov
-
Panvica – Najlepšie sa hodí nepriľnavá panvica alebo lievancová panvica s jamkami. Rozpálite ju na stredný plameň a mierne ju vymažte maslom alebo olejom.
-
Nalievanie cesta – Pomocou malej naberačky nalejte cesto do panvice (asi ¼ šálky na jeden lievanec). Ak máte panvicu s jamkami, naplňte ich do ¾, aby sa mohli pekne rozťať.
-
Varenie – Lievance sa pečú 2-3 minúty, kým sa na povrchu začnú tvoriť bublinky a okraje sú zateknuté. Potom ich opatrne obráťte a pečte ešte 1-2 minúty z druhej strany, kým nie sú zlatisté.
-
Podávanie – Hotové lievance odložte na tanier a môžete ich podávať ihneď, keď sú najchrumkavejšie.
Tipy na dokonalé lievance
✅ Nepremiešavajte cesto príliš – Ak ho budete dlho miešať, lievance budú tuhé.
✅ Použite vyšľahané bielka – To im dodá ľahkosť a nadýchanosť.
✅ Teplota panvice – Ak je príliš horúca, lievance zhoria zvonku a zostanú syrové vnútri. Ak je slabá, nechytia zlatú farbu.
✅ Experimentujte s príchuťami – Do cesta môžete pridať škoricu, strúhaný kokos, kakaový prášok alebo kúsky čokolády.
Podávanie
Lievance sú najchutnejšie čerstvé a teplé. Môžete ich podávať s:
🍯 Medom, javorovým sirupom alebo ovocnou marmeládou
🍓 Čerstvým ovocím (jahody, banány, čučoriedky)
🍫 Nutellou, maslom z arašidov alebo šľahačkou
🍋 Citrónovou šťavou a cukrom (klasický štýl „pancakes“)
Záver
Domáce lievance sú rýchle, jednoduché a vždy uspokoja celú rodinu. S týmto receptom budú vždy dokonale nadýchané a plné chuti. Ak máte svoje vylepšenia, určite ich vyskúšajte a potešte svoje blízkych týmito lahodnými lievancami!
Dobrú chuť! 😊🍴
Tento recept na lievance je skvelý! Včera som ich vyskúšal a boli fantastické. Pridal som aj jahody a trošku škorice, chutili úžasne! Určite ich spravím znovu. Ďakujem za tento super tip!
Wow, to vyzerá ako skvelý recept na lievance! Už sa teším, keď si ich pripravím na raňajky. Určite vyskúšam aj s čokoládovými kúskami. Dúfam, že budú rovnako chutné ako vyzerajú!
Lievance sú moje obľúbené raňajky! Tento recept je tak jednoduchý a rýchly. Mám doma všetky ingrediencie, takže sa do toho hneď pustím. Ďakujem za inšpiráciu, určite budem mať skvelé ráno!
Tak to je super návod! Lievance milujem a tento recept ma veľmi zaujal. Určite ho vyskúšam s vanilkovým extraktom, verím, že pridá fantastickú chuť. Teším sa na výsledok!
Neskutočné, aké jednoduché to vyzerá! Rada experimentujem s receptami a lievance sú skvelou voľbou pre sladký obed. Určite pridám aj ovocie, aby boli ešte chutnejšie. Ďakujem za tipy!
Tento recept na lievance je presne to, čo som potrebovala! Už dlho som hľadala niečo jednoduché a chutné na raňajky. S pridaním banánov to bude dokonalé! Teším sa na varenie.
„Super nápad s pridaním čokoládových kúskov! Lievance sú u nás obľúbené jedlo a tento recept určite zaradíme medzi naše obľúbené varianty. Ešte raz ďakujem za skvelý tip!
„Už dávno som nejedla lievance a tento recept ma inšpiroval znova si ich pripraviť! Skúsim pridať aj orechy do cesta pre extra chrumkavosť. Musí to byť lahodné!
„Fantastický návod na lievance! Odporúčam každému vyskúšať ho aspoň raz v živote. Po pridaní javorového sirupu budú ešte lepšie! Dobrú chuť všetkým, čo sa do toho pustia!
„Tento recept je úžasný! Lievance mi pripomínajú detstvo a teraz mám príležitosť ich pripraviť svojej rodine. S ovocím budú určite mňamky, teším sa na reakcie mojich blízkych!