Ako uvariť marhuľový džem

Príprava domáceho marhuľového džemu môže byť skutočne uspokojujúca a výsledkom je kvalitný a chutný výrobok. Tu je podrobný návod na výrobu marhuľového džemu:

Čo budete potrebovať:

  • 2 kg čerstvých, zrelých marhúľ
  • 1,5 kg cukru
  • šťavu z 2 citrónov
  • 1 vanilkový struk (voliteľne)

 

Ako pripraviť marhuľový džem?

Postup výroby:

Kuracie prsia s paradajkovou omáčkou

Kuracie prsia s paradajkovou omáčkou

Čítať viac »

  1. Dôkladne umyte marhule, odstráňte kôstky a nakrájajte ich na menšie kusy.
  2. V hrnci skombinujte nakrájané marhule s cukrom, citrónovou šťavou a vanilkovým strukom (ak sa rozhodnete ho pridať).
  3. Nechajte zmes odpočívať minimálne 30 minút, aby sa cukor rozpustil a marhule pustili šťavu.
  4. Po tejto dobe postavte hrniec na stredný plameň a za stáleho miešania nechajte zmes pomaly variť. Odstráňte penu, ktorá sa môže na povrchu vytvoriť.
  5. Varte zmes približne 1-2 hodiny, pričom čas varenia sa môže líšiť v závislosti od zrelosti marhúľ. Cieľom je dosiahnuť hustejšiu konzistenciu.
  6. Medzitým pripravte sterilizované sklenené nádoby s viečkami, do ktorých budete plniť hotový džem.
  7. Akonáhle je zmes hotová a dosiahla požadovanú konzistenciu, odstráňte vanilkový struk a nante horúci džem do sterilizovaných pohárov. Tesne ich uzavrite viečkami.
  8. Otočte poháre hore dnom a nechajte ich takto vychladnúť. Týmto spôsobom sa vytvorí spoľahlivé tesnenie, ktoré predĺži trvanlivosť džemu.
  9. Skladujte marhuľový džem na tmavom a chladnom mieste. Po otvorení uchovávajte v chladničke.

Domáci marhuľový džem je vynikajúci ako nátierka na pečivo, môžete ho použiť aj na pečenie alebo pridať do jogurtu. Vy znova zažite chuť svojho vlastného, čerstvého marhuľového džemu plného ovocnej arómy!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *