Ako uvariť najlepší guľáš

Najlepšie pripravovanie guláša môže zabrať niekoľko hodín, avšak konečný výsledok rozhodne stojí za námahu. Tu je dôkladný návod na prípravu tohto chutného jedla:

Ingrediencie:

– 1,5 kg hovädzieho mäsa (hovädzí nímec alebo plece)
– 4 veľké cibule, nakrájané na drobno
– 4 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
– 2 červené papriky, rozkrájané na kocky
– 3 lyžice sladkej papriky
– 2 lyžice mletej papriky
– 2 lyžičky čili korenia (voliteľné)
– 2 lyžičky karí korenia (voliteľné)
– 2 lyžičky majoránky
– 2 lyžice paradajkového pretlaku
– 1 liter hovädzieho vývaru
– Soľ a čierne korenie podľa preferencií
– 4 lyžice oleja na varenie

Ako na to, aby ste pripravili najlepšie guľáš?

Postup:

1. Najprv si zabezpečte všetky potrebné suroviny. Nakrájajte cibuľu, červenú papriku a mäso na malé kocky, nasekajte cesnak a zbavte sa všetkých korenín.

2. V širokom hrnci rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Opečte do zlatistej farby.

3. Následne pridajte mäso a opečte ho zo všetkých strán, až získa peknú hnedú farbu. Potom do zmesi pridajte nakrájanú červenú papriku a pražte asi 2 minúty.

4. Potom pridajte sladkú a mletú papriku, čili korenie, karí korenie a majoránku. Dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.

5. Pridajte paradajkový pretlak a hovädzí vývar. Premiešajte, zakryte pokrievkou a varte guláš na slabom ohni približne 3 hodiny, kým mäso nezmäkne a bude lahodné. Nezabudnite pravidelne premiešavať, aby sa jedlo neprilepilo na dno hrnca.

6. Počas varenia ochutnávajte a pridávajte soľ a korenie podľa chuti. Ak je guláš príliš hustý, môžete pridať viac vývaru alebo vody.

7. Keď je guláš hotový, podávajte ho s knedľami alebo chlebom, prípadne môžete pridať aj kyslú smotanu na dochutenie.

Príprava vynikajúceho guláša môže byť časovo náročná, ale výsledok je určite uspokojujúci. Verím, že vám tento podrobný návod pomôže pri príprave lahodného jedla. Prajem dobrú chuť!

Ako uskladniť na zimu muškáty?

Ako uskladniť na zimu muškáty?

Čítať viac »

 

Ako uvariť najlepší guľáš  2

2) Ako uvariť najlepší guľáš?

Guláš je tradičné jedlo, ktoré sa objavuje v mnohých slovanských kuchyniach a každý región má svoj vlastný spôsob prípravy. Tu je jednoduchý a overený recept na chutný guláš, ktorý poteší vás aj vašich blízkych.

Ingrediencie:

– 1 kg hovädzieho mäsa (ideálne z ramena alebo pleca)
– 2 veľké cibule
– 2 strúčiky cesnaku
– 3-4 zemiaky
– 2 mrkvy
– 1 červená paprika
– 2-3 lyžice mletej červenej papriky
– 1-2 bobkové listy
– Soľ a čierne korenie podľa preferencií
– Rascu (voliteľné)
– 1 liter vývaru alebo vody
– 2-3 lyžice rastlinného oleja
– Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

1.

Príprava surovín: Najprv nakrájajte hovädzinu na kocky o veľkosti približne 2-3 cm. Cibuľu a cesnak nasekajte najemno. Mrkvu a zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. Papriku rozrežte na prúžky.

  • Smaženie cibule: Na veľkej pánvi alebo v hrnci rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte ju, kým nebude mäkká a nezačne zlatnúť. Potom pridajte cesnak a krátko ho opražte.
  • Pridanie mäsa: K cibuli pridajte nakrájané mäso a opražte ho zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Týmto spôsobom si mäso zachová svoju šťavnatosť.
  • Pridanie korenia: Do mäsa nasypte mletú červenú papriku, soľ, čierne korenie a rascu. Rýchlo premiešajte, aby sa korenie rovnomerne rozložilo.
  • Varíme: Pridajte vývar alebo vodu spolu s bobkovými listami. Priveďte k varu a potom znížte teplotu na minimum. Nechajte variť 1-1,5 hodiny. Občas premiešajte a podľa potreby doplňte vodu, aby sa guľáš nepripálil.
  • Zelenina: Po asi hodine varenia pridajte zemiaky, mrkvu a papriku. Pokračujte vo varení ešte ďalších 30-40 minút, kým nie sú všetky suroviny mäkké a chute sa prepoja.
  • Podávanie: Guľáš servírujte horúci, posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou. Vynikajúco sa hodí s chlebom alebo knedľou.

Tipy na dokonalý guľáš

  • Mäso: Vyberte si kvalitné hovädzie mäso a nezabúdajte na dlhé pomalé varenie – chuť sa nádherne rozvinie.
  • Paprika: Snažte sa použiť kvalitnú maďarskú mletú papriku, ktorá dodá pokrmu jedinečnú chuť a farbu.
  • Variabilita: Guľáš môžete prispôsobiť svojim preferenciám; vyskúšajte pridať rôzne druhy zeleniny, ako sú hrach alebo fazuľa.

Hotový guľáš sa stane vašou obľúbenou voľbou na rodinné stretnutia alebo pri zvláštnych príležitostiach. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

20 Komentárov

  1. Mickey123 píše:

    Tento recept na guľáš je skvelý! Veľmi sa mi páči, ako sú všetky ingrediencie podrobne popísané. Určite ho vyskúšam, pretože milujem varenie a tento pokrm vyzerá naozaj chutne. Ďakujem za tipy!

  2. ZelenáRybka píše:

    Wow, takto pripravený guľáš vyzerá úžasne! Mám rád recepty, ktoré sú jednoduché a pritom chutné. Teším sa na to, ako ho pripravím pre moju rodinu a priateľov. Určite to bude hit na našich stretnutiach!

  3. KuchárikSamko píše:

    Tento návod je super! Zbožňujem guľáš a vždy som si myslel, že je to zložité jedlo. Teraz viem, že ho môžem uvariť aj ja. Ďakujem za zrozumiteľný postup a inšpiráciu!

  4. ČarovnáBabuška píše:

    Guľáš je moje obľúbené jedlo! Tento recept vyzerá veľmi sľubne. Oceňujem, že ste zahrnuli aj tipy na variabilitu s ingredienciami. Rada experimentujem v kuchyni, takže sa teším na nový recept.

  5. PohodovýPetrík píše:

    Tento článok ma veľmi potešil! Guľáš robím pravidelne a mám radost z toho, že môžem objaviť nové spôsoby jeho prípravy. Už sa teším na to, ako si pochutnám na tejto lahôdke s rodinou!

  6. Svetluška99 píše:

    Tak toto vyzerá fantasticky! Milujem varenie a guľáš je vždy skvelou voľbou pre návštevy. Tento recept mi veľmi pomôže pri príprave jedla pre moju rodinu počas víkendu.

  7. ŠéfkuchárJano píše:

    Veľa som sa naučil z tohto článku o guľáši. Vždy som mal problém s korením, ale váš popis mi určite pomôže dosiahnuť dokonalú chuť. Dúfam, že sa moja rodina bude tešiť z mojich nových kulinárskych schopností!

  8. _MňamMňam_ píše:

    ‚Guľáš‘ má pre mňa osobitné miesto v srdci! Tento recept je jasný a jednoduchý – presne taký potrebujem! Už teraz premýšľam nad tým, aké dobré bude mať večeru pripravenú podľa vašich pokynov.

  9. -ChutnyGulas- píše:

    ‚Super post!‘ Na guláš mám spomienky z detstva a tento článok ma znova priviedol k týmto krásnym chvíľam pri stole s rodinou. Ďakujem za tento úžasný recept; určite ho pripravím čoskoro!

  10. #VarimRada# píše:

    ‚Príprava guláša môže byť časovo náročná!‘ To síce áno, ale výsledok stojí za to! Som si istá, že po vyskúšaní vášho postupu sa stanem majsterkou v kuchyni aj ja!

  11. Miska123 píše:

    Tento recept na guláš je úplne úžasný! Dlhé varenie sa určite oplatí, pretože výsledok je taký chutný. Už sa teším, ako ho pripravím pre svoju rodinu. Ďakujem za skvelé tipy!

  12. KuchárkaEva píše:

    Guláš je moja obľúbená pochúťka! Tento návod vyzerá veľmi dobre a určite ho vyskúšam. Mám rada kombináciu mäsa a zeleniny, to vždy chutí famózne. Super článok, ďakujem!

  13. SlovenskýPekár píše:

    Wow! Takto podrobne opísaný recept som ešte nevidel. Guláš s knedľou je pre mňa najlepšie jedlo na nedeľu. Ďakujem za inšpiráciu, určite ho pripravím na rodinnú oslavu!

  14. ZeleninovýMajster píše:

    Tento recept ma nadchol! Guláš je jedlo, ktoré nás všetkých spája a tento spôsob prípravy sa mi veľmi páči. Určite ho vyskúšam s priateľmi a verím, že im bude chutiť.

  15. JankaKuchynka píše:

    Príprava gulášu môže byť dlhá, ale ako ste povedali, výsledok stojí za to! Mám chuť na domáci guláš už len pri čítaní vášho receptu. Skvelé tipy na dochutenie!

  16. PohodovýPetrík píše:

    Varenie gulášu je pre mňa rituálom a tento článok mi dal super tipy! Veľmi sa teším na zdieľanie tohto jedla so svojimi blízkymi. Určite dodám kyslú smotanu na vrch!

  17. _MačkaZuzka_ píše:

    „Guláš s chlebom? To je pre mňa top kombinácia! Tento recept vyzerá fantasticky a ja už plánujem, kedy ho uvarím. Neviem sa dočkať tej chuti! Ďakujem za návod.“

  18. _PečenéZemiaky_ píše:

    „Skvelý recept na guláš! Mám rád variabilitu v ingredienciách, takže sa teším na experimentovanie s rôznymi druhmi zeleniny. Ďakujem za inšpiráciu a tipy.“

  19. _RadosťZVarenia_ píše:

    „Guláš je skutočne klasika a tento postup mi veľmi pomôže pri jeho príprave. Teším sa na ten lahodný výsledok – už vidím tú voňavú omáčku!“

  20. _SrdceHladného_ píše:

    „Super recept! Guláš milujem a tento podrobný návod ma presvedčil, že ho musím vyskúšať čoskoro. Chcem pozvať kamarátov na večeru so skvelým jedlom.“