Tu je jednoduchý recept na prípravu tradičnej slovenskej šošovice:
Suroviny:
- 1 šálka zelenej šošovice (prepláchnite ju a nechajte namočenú 15 minút)
- 1 veľká cibuľa (nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 lyžice oleja
- 4 šálky zeleninového vývaru alebo vody
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať
Ako uvarit šošovicu?
Postup:
- V hrnci zahrejte olej a pridajte na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte ich na strednom ohni, až kým cibuľa nezmäkne a nezarumení sa.
- Pridajte šošovicu a mletú sladkú papriku. Starostlivo premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili. Smažte asi 1 minútu.
- Pridajte zeleninový vývar alebo vodu a privedte k varu. Potom znížte teplotu na strednú a varte, kým sa šošovica nezmäkne. To by malo trvať približne 30-40 minút. Ak je potrebné, postupne pridávajte vodu alebo vývar.
- Ochutnajte šošovicu a pridajte soľ a korenie podľa potreby. Varíte ďalších pár minút, kým sa chute pekne prepoja.
- Servírujte v teplom stave a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Vaša slovenská šošovica je teraz hotová! Môžete ju podávať ako samostatné jedlo, alebo s chlebom. Dobrú chuť!
2)
Šošovica je výživná strukovina, ktorá je bohatá na bielkoviny, vlákninu a rôzne minerály. Varí sa rýchlo a je ideálnym základom pre mnohé jedlá. Tu je návod, ako správne uvariť šošovicu.
Ingrediencie:
- 1 šálka šošovice (možno vybrať medzi hnedej, zelenej alebo červenej šošovice)
- 3 šálky vody alebo vývaru
- Soľ (podľa chuti)
- Korenie (napr. čierne korenie, rímsky kmín, bobkový list)
- Cibuľa, mrkva, alebo iná zelenina (voliteľné, na dochutenie)
Pokyny:
-
Príprava šošovice: Pred varením je dobré šošovicu pretriediť. Skontrolujte, či v nej nie sú nečistoty alebo poškodené zrná. Potom ju dôkladne prepláchnite pod studenou vodou.
-
Namočenie (voliteľné): Na rozdiel od iných strukovín, šošovica zvyčajne nevyžaduje namočenie. Ak však máte čas, namočenie na 1-2 hodiny môže skrátiť čas varenia.
-
Varenie:
- V stredne veľkom hrnci priveďte k varu 3 šálky vody (alebo vývaru).
- Keď voda varí, pridajte prepláchnutú šošovicu a zmiešajte s korením a bylinkami, ak ich používate.
- Znížte teplotu a zakryte hrniec. Varte na miernom ohni.
- Čas varenia sa líši v závislosti od druhu šošovice. Hnedá a zelená šošovica sa varí približne 20-30 minút, zatiaľ čo červená šošovica sa varí rýchlejšie (približne 10-15 minút).
-
Ochutnávanie: Po uplynutí predpokladaného času varenia ochutnajte šošovicu, či je mäkká. Ak je potrebné, pokračujte vo varení ešte niekoľko minút.
-
Dokončenie: Keď je šošovica uvarená, scedte ju, ak zostala nejaká prebytočná voda. Pridajte soľ podľa chuti a premiešajte.
-
Podávanie: Šošovicu môžete podávať ako samostatné jedlo, pridať ju do polievok, šalátov, alebo ju použiť ako prílohu. Je výborná aj v kombinácii s ryžou alebo inými obilninami.
Tipy:
- Pri varení niektorých druhov šošovice môžete pridať aj nakrájanú cibuľu a mrkvu priamo do hrnca na dochutenie.
- Experimentujte s rôznymi koreninami a bylinkami, aby ste prispôsobili chuť podľa vlastných preferencií.
Užívajte si varenie a chutné jedlo zo šošovice!
Tento recept na šošovicu je skvelý! Nikdy som si nemyslel, že môže byť tak jednoduché pripraviť niečo také chutné. Určite to vyskúšam a pridám aj nejakú zeleninu. Ďakujem za tip!
Úžasný recept! Šošovica je zdravá a výživná, milujem ju! Tento spôsob varenia vyzerá veľmi jednoducho. Teším sa, že si to pripravím na víkend. Dúfam, že bude chutiť celej rodine!
Wow, toto je presne to, čo som hľadala! Rada varím a šošovica je moja obľúbená strukovina. Vďaka za podrobný návod, určite to vyskúšam už dnes večer!
Skvelý recept na šošovicu! Ja osobne ju varím veľmi rád a často. Tento recept vyzerá jednoducho úžasne a chutne! Určite ho skúsim prispôsobiť vlastným preferenciám.
Tento recept ma nadchol! Šošovica je super potravina a ja sa snažím jesť zdravšie. Nemôžem sa dočkať, kedy si to pripravím doma s rodinou. Dobrú chuť všetkým!
Recept na šošovicu ma veľmi potešil! Vždy som mala problém s jej varením, ale tento postup vyzerá tak jasne a zrozumiteľne. Určite to vyskúšam čoskoro!
Tento článok mi pomohol získať odvahu uvariť šošovicu po prvýkrát! Vždy som sa bála toho procesu, ale teraz viem ako na to. Teším sa na výsledok!
‘Wow!’ toto je super nápad na jedlo pre celú rodinu! Šošovicu sme doma nikdy nepripravovali, ale po prečítaní týchto krokov sa teším na nové kulinárske dobrodružstvo.
‘Skvelé!’ konečne návod na prípravu šošovice bez komplikácií. Mám rád strukoviny a tento recept určite zaradím do svojho jedálnička už tento týždeň.
‘Perfektné!’ Dnes večer mám chuť práve na šošovicový pokrm a tento recept mi prišiel vhod. Vďaka za úžasný tip a inšpiráciu do kuchyne!