Ako uvariť šošovicu

Ako uvariť šošovicu?

Tu je jednoduchý recept na prípravu tradičnej slovenskej šošovice:

Ingrediencie:

  • 1 šálka zelenej šošovice (prepláchnite a namočte na 15 minút)
  • 1 väčšia cibuľa (nasekaná na malé kúsky)
  • 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
  • 2 lyžice oleja
  • 4 šálky zeleninového vývaru alebo vody
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať ako ozdoba

 

Ako uvariť šošovicu - 2

Ako pripraviť šošovicu?

Príprava:

  1. V hrnci ohrievajte olej a pridajte na jemno nasekanú cibuľu a cesnak. Smažte na strednom plameni, kým cibuľa neochabne a nezlatne.
  2. Pridajte šošovicu a mletú sladkú papriku. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Smažte asi 1 minútu.
  3. Pridajte zeleninový vývar alebo vodu a priveďte k varu. Potom znížte teplotu na strednú a varte, kým šošovica nezmäkne. To by malo trvať okolo 30-40 minút. Ak je potrebné, postupne pridávajte tekutinu.
  4. Ochutnajte šošovicu a pridajte soľ a korenie podľa potreby. Varíte ešte niekoľko minút, aby sa chute spojili.
  5. Podávajte teplé a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Vaša slovenská šošovica je teraz správne pripravená! Môžete ju servírovať ako samostatné jedlo alebo s chlebom. Prajeme dobrú chuť!

 

Ako uvariť šošovicu - 2

2) Ako uvariť šošovicu?

Šošovica je výživná strukovina, ktorá je bohatá na bielkoviny, vlákninu a mnoho minerálov. Varí sa veľmi rýchlo a je skvelým základom pre rôzne pokrmy. Tu je návod, ako správne uvariť šošovicu.

Netradičné torty na krst

Netradičné torty na krst

Čítať viac »

Ingrediencie:

  • 1 šálka šošovice (môžete si vybrať medzi hnedou, zelenou alebo červenou šošovicou)
  • 3 šálky vody alebo vývaru
  • Soľ (podľa chuti)
  • Korenie (napr. čierne korenie, rímsky kmín, bobkový list)
  • Cibuľa, mrkva alebo iná zelenina (voliteľné, na dochutenie)

Pokyny:

  1. Príprava šošovice: Pred varením je dobré šošovicu pretriediť a skontrolovať, či neobsahuje nečistoty alebo poškodené zrná. Potom ju dôkladne umyte pod studenou vodou.

  2. Namočenie (voliteľné): Na rozdiel od iných strukovín, šošovica obvykle nepotrebuje namočiť. Avšak, ak máte čas, namočenie na 1-2 hodiny môže skrátiť čas varenia.

  3. Varenie:

    • V stredne veľkom hrnci priveďte k varu 3 šálky vody (alebo vývaru).
    • Keď voda začne vrieť, pridajte prepláchnutú šošovicu a miešajte s korením a bylinkami, ak ich používate.
    • Znížte teplotu a zakryte hrniec. Varte na miernom ohni.
    • Čas varenia sa líši v závislosti od konkrétneho druhu šošovice. Hnedá a zelená šošovica sa varí asi 20-30 minút, zatiaľ čo červená šošovica sa varí rýchlejšie (približne 10-15 minút).
  4. Kontrola chuti: Po uplynutí predpokladaného času varenia ochutnajte šošovicu, aby ste zistili, či je už mäkká. Ak treba, varte ešte niekoľko minút.

  5. Záver: Keď je šošovica uvarená, scedte ju, ak zostala nejaká prebytočná tekutina. Pridajte soľ podľa chuti a dôkladne premiešajte.

  6. Podávanie: Šošovicu môžete servírovať ako samostatné jedlo, pridať do polievok, šalátov alebo ju využiť ako prílohu. Vynikajúcou kombináciou je aj ryža alebo iné obilniny.

Tipy:

  • Pri varení niektorých druhov šošovice môžete pridať nakrájanú cibuľu a mrkvu priamo do hrnca na dochutenie.
  • Experimentujte s rôznymi koreninami a bylinkami, aby ste prispôsobili chuť podľa vlastných preferencií.

Užite si varenie a chutné jedlo zo šošovice!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Jozko123 píše:

    Tento recept na šošovicu je skvelý! Nikdy som si nemyslel, že môže byť tak jednoduché pripraviť niečo také chutné. Určite to vyskúšam a pridám aj nejakú zeleninu. Ďakujem za tip!

  2. Svetluska99 píše:

    Úžasný recept! Šošovica je zdravá a výživná, milujem ju! Tento spôsob varenia vyzerá veľmi jednoducho. Teším sa, že si to pripravím na víkend. Dúfam, že bude chutiť celej rodine!

  3. KocurKiki píše:

    Wow, toto je presne to, čo som hľadala! Rada varím a šošovica je moja obľúbená strukovina. Vďaka za podrobný návod, určite to vyskúšam už dnes večer!

  4. MiloMilan píše:

    Skvelý recept na šošovicu! Ja osobne ju varím veľmi rád a často. Tento recept vyzerá jednoducho úžasne a chutne! Určite ho skúsim prispôsobiť vlastným preferenciám.

  5. ZelenyPetrik píše:

    Tento recept ma nadchol! Šošovica je super potravina a ja sa snažím jesť zdravšie. Nemôžem sa dočkať, kedy si to pripravím doma s rodinou. Dobrú chuť všetkým!

  6. Bublina23 píše:

    Recept na šošovicu ma veľmi potešil! Vždy som mala problém s jej varením, ale tento postup vyzerá tak jasne a zrozumiteľne. Určite to vyskúšam čoskoro!

  7. DankaDanka píše:

    Tento článok mi pomohol získať odvahu uvariť šošovicu po prvýkrát! Vždy som sa bála toho procesu, ale teraz viem ako na to. Teším sa na výsledok!

  8. -Lucia_05- píše:

    ‚Wow!‘ toto je super nápad na jedlo pre celú rodinu! Šošovicu sme doma nikdy nepripravovali, ale po prečítaní týchto krokov sa teším na nové kulinárske dobrodružstvo.

  9. _RoboTom_ píše:

    ‚Skvelé!‘ konečne návod na prípravu šošovice bez komplikácií. Mám rád strukoviny a tento recept určite zaradím do svojho jedálnička už tento týždeň.

  10. @Sofia_77@ píše:

    ‚Perfektné!‘ Dnes večer mám chuť práve na šošovicový pokrm a tento recept mi prišiel vhod. Vďaka za úžasný tip a inšpiráciu do kuchyne!