Dark Mode Light Mode

Ako uvariť vývar?

Ako uvariť vývar Ako uvariť vývar
Ako uvariť vývar

Ako uvariť vývar?

Ak plánujete pripraviť vývar, riaďte sa nasledujúcimi krokmi:

  1. Vyberte si vhodný hrniec, do ktorého budete variť vývar.
  2. Pripravte si hlavné ingrediencie, ktoré budete potrebovať:
    • Mäso (napríklad hovädzie, kuracie alebo bravčové) alebo zeleninu (mrkva, cibuľa, zeler, petržlenová vňať) podľa vašich preferencií.
    • Voda – odporúčam zabudnúť na teplú a použiť studenú vodu v množstve približne 1 liter na 250 gramov mäsa alebo približne 1 liter na kilogram zeleniny.
    • Soľ a korenie podľa vlastného vkusu (napríklad čierne korenie, nové korenie, bobkový list).

 

Advertisement

Ako pripraviť vývar?

  1. Mäso alebo zeleninu dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a odstráňte akékoľvek nečistoty.
  2. Vložte mäso alebo zeleninu do hrnca a nalejte vodu. Priveďte vodu do varu.
  3. Keď voda začne vrieť, znížte teplotu a varte na miernom ohni. Na začiatku odstráňte povrchové nečistoty a penu, ktoré sa objavia počas varu.
  4. Po zahriatí zvýšte teplotu a nechajte vývar vrieť na strednom ohni. Aby ste sa zbavili nerozpustných tukov, ktoré vznikajú počas varenia, môžete pridať aj malé množstvo studenej vody alebo ľadu.
  5. Po asi 1-2 hodinách varenia vypnite teplo a nechajte vývar vychladnúť. Keď sa ochladí, môžete ho precediť cez jemné sitko alebo pomocou niekoľkých papierových utierok, aby ste odstránili pevné častice a nečistoty.
  6. Vývar je teraz pripravený na použitie. Môžete ho využiť ako základ pre polievky, omáčky alebo iné jedlá.

Pomohlo vám to? Ak máte akékoľvek dodatočné otázky, neváhajte sa opýtať.

 

Ako uvariť vývar - 2

2) Ako uvariť vývar?

Varenie vývaru je základným kuchynským umením, ktoré vnáša bohatú chuť a arómu do mnohých pokrmov. Vývar predstavuje skvelý základ pre polievky, omáčky a rôzne jedlá. Tu je jednoduchý postup na prípravu chutného vývaru.

Ingrediencie:

  1. Mäso alebo kosti (napríklad hovädzie, kuracie, bravčové alebo rybie)
  2. Zelenina (napríklad cibuľa, mrkva, petržlen a zeler)
  3. Koreničky (soľ, čierne korenie, bobkový list, nové korenie)
  4. Studená voda

Postup:

  1. Príprava ingrediencií:

    • Ak používate mäso s kosťami, odstráňte prebytočný tuk a nakrájajte ich na menšie kusy. Zeleninu umyte a nakrájajte na hrubšie kúsky (cibuľu stačí prerezať na polovicu, mrkvu a zeler na menšie kocky).
  2. Varenie:

    • Do veľkého hrnca vložte mäso alebo kosti a zalejte ich studenou vodou. Priveďte k varu, potom znížte teplotu na minimum.
    • Počas prvých 15-20 minút varenia sa objaví pena, ktorú je potrebné odstrániť lyžicou. Týmto spôsobom sa zbavíte väčšiny nečistôt a vývar bude čistejší.
  3. Pridanie zeleniny a korenín:

    • Keď pena zmizne, pridajte do hrnca zeleninu a koreniny. Môžete taktiež pridať bylinky, ako je tymián alebo petržlen, pre lepšiu chuť.
    • Všetko dôkladne premiešajte a opäť priveďte k varu. Následne znížte teplotu na minimum a nechajte vývar variť pomaly. Ideálna doba varenia je od 1,5 do 3 hodín, v závislosti od typu mäsa alebo kostí.
  4. Precedenie:

    • Po uvarení sceďte vývar cez sitko alebo plátno do čistej nádoby. Takto odstránite kosti a zeleninu, ktoré už odovzdali svoju chuť do vývaru.
  5. Ochutenie:

    • Vývar dochuťte soľou a korením podľa vlastného vkusu. Môžete ho ihneď použiť alebo nechať vychladnúť a uskladniť v chladničke či mrazničke na neskoršie použitie.

 

Ako uvariť vývar - 3

Tipy:

  • Ak chcete, aby bol vývar čistejší a jasnejší, varte ho na nízkej teplote a priebežne zbierajte penu.
  • Experimentujte s rôznymi bylinkami a koreninami, ktoré pridajú nový rozmer chuti vývaru.
  • Pri varení rybieho vývaru stačí variť len 30-45 minút, keďže ryby sa varia rýchlejšie než ostatné druhy mäsa.

S týmto receptom sa vám podarí pripraviť lahodný vývar, ktorý obohatí vaše pokrmy a dodá im jedinečnú chuť. Dobrú chuť!

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
View Comments (7) View Comments (7)
  1. Recept je skvelý, vývar sa mi podaril a bol veľmi chutný!

  2. Výborný návod na varenie vývaru, ďakujem!

    Bruno Talianova
  3. Vďaka za recept, vývar je skvelá základňa pre moje polievky!

  4. Veľmi užitočné informácie, vďaka!

  5. Toto je presne to, čo som hľadala. Ďakujem za skvelý návod!

    Viktoria Slovak
  6. Recept znie super, určite vyskúšam!

    Nadezda Stodola

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Previous Post
Ako pripraviť špagety?

Ako pripraviť špagety?

Next Post
Ako uvariť vajcia na mäkko?

Ako uvariť vajcia na mäkko?

Advertisement