Ako zavárať jablká?

Ak máte záujem o zaváranie jabĺk, postupujte podľa týchto pokynov:

  1. Na začiatok pripravte jablká. Umyte ich pod tečúcou vodou a odstráňte semienka a jadierka. Môžete ich nakrájať na menšie kúsky alebo nechať celé, podľa toho, čo preferujete.
  2. V hrnci zohrejte vodu a podľa chuti pridajte cukor. Môžete pridať aj trochu citrónovej šťavy pre zaujímavejšiu chuť.
  3. Keď sa tekutina zahreje a cukor sa úplne rozpustí, vložte jablká do hrnca. Varievajte ich na strednom ohni, až kým nezmäknú a nebudú mať jemnú textúru. Doba varenia závisí od veľkosti a druhu jabĺk, avšak zvyčajne to trvá približne 10-15 minút.
  4. Po uvarení nechajte jablká vychladnúť v hrnci na izbovej teplote. Môžete ich servírovať buď teplé, alebo studené, podľa vlastného vkusu.
  5. Ak plánujete dlhodobé uchovanie jabĺk, preložte ich do zaváracích pohárov a sterilizujte ich vo vodnom kúpeli, aby ste predĺžili ich trvanlivosť.

 

Ako zavárať jablká?

Predtým, než sa pustíte do varenia, prosím, prečítajte si varovanie: Uistite sa, že máte vhodné náradie a dostatočné znalosti o bezpečnej manipulácii. Buďte opatrní pri práci s horúcimi tekutinami a vždy používajte ochranné prostriedky na ruky.

 

Zaváranie jabĺk je skvelým spôsobom, ako uchovať chuť tohto chutného ovocia aj mimo sezóny. Tu je jednoduchý návod, ako to dosiahnuť.

Čo budete potrebovať:

  • Čerstvé jablká (najlepšie odrody s kyslou chuťou)
  • Cukor (podľa vlastnej chuti a typu jabĺk)
  • Citrónová šťava (na prevenciu nežiadúceho hnednutia)
  • Škoricu alebo vanilku (voliteľne, pre dochutenie)
  • Sklenené zaváracie poháre s viečkami
  • Vodu

Postup:

  1. Príprava jabĺk: Jablká dôkladne umyte, olúpte a odstráňte jadierka. Nakrájajte ich na menšie kúsky alebo mesiačiky, v závislosti od toho, ako ich chcete naložiť.

  2. Varenie jabĺk: Na sporák si postavte hrniec a vložte doň nakrájané jablká. Pridajte trošku vody (maximálne 1/4 hrnca) a cukor podľa chuti. Môžete pridať aj škoricu alebo vanilku, ak máte radi ochutené produkty. Jablká varte na strednom ohni, kým nezmäknú (asi 10 – 15 minút).

    Zapekané palacinky so salkom

    Zapekané palacinky so salkom

    Čítať viac »

  3. Príprava pohárov: Počas varenia si pripravte sklenené zaváracie poháre. Dôkladne ich umyte a sterilizujte buď v rúre alebo vo vriacej vode. Uistite sa, že viečka sú taktiež čisté a nepoškodené.

  4. Plnenie pohárov: Až sú jablká hotové, pomocou lyžice ich preneste do pripravených pohárov. Medzi kúskami nechajte trochu miesta, aby sa mohli zväčšiť. Do každej zmesy pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy, aby ste znížili riziko hnednutia.

  5. Uzatváranie a sterilizácia: Poháre dôkladne uzavrite viečkami. Ak používate klasické viečka, uistite sa, že sú dobre utiahnuté. Potom môžete poháre sterilizovať vo vodnom kúpeli (poháre ponorte do hrnca s vodou, priveďte do varu a varte 20-30 minút).

  6. Chladenie a uskladnenie: Po sterilizácii vyberte poháre z vody a nechajte ich vychladnúť. Uložte ich na tmavé, chladné miesto. Pred konzumáciou je rozumné nechať zaváraniny aspoň na niekoľko týždňov „odpočinúť“, aby sa chute spojili.

Tipy na záver:

  • Jablká môžete kombinovať s iným ovocím, ako sú hrušky alebo marhule, aby ste získali zaujímavé variácie.
  • Nezabudnite experimentovať s rôznymi koreninami (napr. klinčekmi) pri dochucovaní.

Zaváranie jabĺk nie je len praktické, ale aj zábavné. Užite si proces a nechajte sa prekvapiť výsledkom!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. JablkovýGuru píše:

    Tento návod je skvelý! Vždy som sa bála zavárania, ale teraz viem, že to zvládnem. Jablká sú mojou obľúbenou ovocnou dobrotou a teším sa, ako si ich uchovám na zimu. Ďakujem za tipy!

  2. ZelenáLúka88 píše:

    Super návod! Milujem zaváranie jabĺk. Myslím, že si ich môžem pripraviť aj na vianočné koláče. Všetky tieto rady sú veľmi užitočné a ja sa už teším, keď ich vyskúšam!

  3. JasnáHlava píše:

    Wow, aké jednoduché! Dúfam, že sa mi podarí uvariť jablká presne takto. Skvelý spôsob, ako uchovať chuť jabĺk a tešiť sa na ne aj v zime. Ďakujem za super tipy!

  4. Slniečko2023 píše:

    Tento článok mi veľmi pomohol! Jablká sú moja obľúbená pochutina a teraz viem, ako ich zavariť tak, aby mi vydržali čo najdlhšie. Teším sa na experimentovanie s koreninami!

  5. RadosťzJabĺk píše:

    Výborný návod! Zaváranie jabĺk je pre mňa novinka a toto ma povzbudilo to vyskúšať. Určite pridám aj škoricu na dochutenie. Ďakujem za inšpiráciu!

  6. KreatívnyKuchár píše:

    Toto je presne to, čo som hľadal! Zaváranie jabĺk bude určite zábava a skvelý spôsob ako predĺžiť sezónu tohto lahodného ovocia. Určite to skúsim ešte tento víkend!

  7. BublinkovýMuffin píše:

    Ďakujem za skvelé tipy na zaváranie jabĺk! Už sa neviem dočkať, kedy si pripravím svoju vlastnú zásobu na zimu. Verím, že s vašimi radami sa mi to podarí perfektne.

  8. Srdiečko123 píše:

    ‚Zaváranie jabĺk‘ znie ako úžasná aktivita pre rodinné víkendy. Teším sa na spoločné varenie s deťmi a vytváranie chutných spomienok pri jablkách. Skvelé rady v článku!

  9. _SladkéOvociná_ píše:

    ‚Návod je super jednoduchý a jasný! Zavárať jablká bude pre mňa radosťou a určite si pridám aj vanilku do receptu.‘ Ďakujem za motiváciu a inšpiráciu!

  10. _TajomnýMág_ píše:

    ‚Milujem jablká!‘ Tento návod ma úplne nadchol! Teraz viem presne, ako ich pripraviť dlhodobo a vychutnávať celý rok.‘ Teším sa na výsledky!