Jablká môžete jednoducho zavariť na koláč týmto spôsobom:
- Najprv si pripravte jablká. Ošúpte ich a nakrájajte na tenké plátky.
- Na sporáku si pripravte hrniec so vodou. Pridajte do neho cukor podľa chuti. Na 1 liter vody môžete pridať približne 100-150 g cukru.
- Hrnec postavte na sporák a nechajte vodu s cukrom zovrieť.
- Keď začne voda vrieť, pridajte do nej jablká. Nechajte ich variť asi 5-10 minút, alebo kým nezmäknú.
- Potom odstráňte hrniec zo sporáku a nechajte jablká vychladnúť v šťave.
- Hotové zavarené jablká môžete použiť ako náplň na koláč, pridajte ich na cesto alebo napríklad na džemový koláč. Môžete ich aj podávať samostatne ako kompót.
Ako zavárať jablká na koláč?
Zaváranie jabĺk na koláč je výborný spôsob, ako si uchovať túto chutnú ovocnú zložku na dlhšie obdobie. Jablká je možné pripraviť a uchovávať dočasne, aby ste ich mali po ruke, kedykoľvek sa rozhodnete upiecť koláč. Tu je postup, ako zavárať jablká, aby si udržali svoju chuť a štruktúru.
Potrebné ingrediencie:
- Čerstvé jablká (odporúčajú sa odrody ako golden delicious alebo jonagold)
- Cukor (podľa chuti)
- Citrónová šťava (na ochranu farby)
- Škorica (voliteľné)
- Voda
Potrebné pomôcky:
- Sklenené poháre s viečkami
- Hrniec na varenie
- Lžíca na naberanie
- Sitko alebo cedník
- Odmerný pohár
Postup:
-
Príprava jabĺk: Jablká dôkladne umyte, olúpte a nakrájajte na štvrtiny alebo plátky. Odstráňte jadrovníky. Aby si jablká udržali svoju farbu, ponorte ich do vody s citrónovou šťavou.
-
Príprava sladkej zmesi: V hrnci zmiešajte vodu a cukor, prípadne pridajte aj škoricu pre dochutenie. Množstvo cukru závisí od sladkosti jabĺk a vašich preferencií. Na 1 liter vody sa odporúča použiť asi 200 gramov cukru.
-
Variť jablká: Do hrnca so sladkou zmesou pridajte nakrájané jablká. Predvarte ich na strednej teplote asi 5-10 minút, kým nezmäknú, ale zostanú pevné. Snažte sa ich neprevariť.
-
Plnenie pohárov: Sterilizujte sklenené poháre a viečka. Pomocou lžíce na naberanie plňte poháre predvarenými jablkami a zalejte ich horúcim sirupom tak, aby boli úplne ponorené. Zanechajte asi 1 cm priestoru od vrchu pohára.
-
Uzavretie a sterilizácia: Viečka dôkladne uzavrite. Poháre môžete sterilizovať vo vriacej vode na ďalších 10-15 minút, aby ste zabezpečili ich dlhšiu trvanlivosť.
-
Skladovanie: Po sterilizácii nechajte poháre vychladnúť naruby na utierke, aby sa vytvoril podtlak a viečka sa dobre uzatvorili. Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Tipy:
- Pred použitím jabĺk na koláč ich môžete dochutiť škoricou alebo iným korením podľa vašich preferencií.
- Pri pečení koláča môžete pridať aj ďalšie ovocie, napríklad hrušky alebo čučoriedky, pre zaujímavú kombináciu chutí.
Tento jednoduchý spôsob zavárania jabĺk vám umožní vychutnávať si jablkové koláče aj v zimných mesiacoch!
Tento recept je skvelý! Jablká sú moje obľúbené ovocie a zaváranie je úžasný spôsob, ako si ich uchovať. Už sa teším, ako ich použijem na koláč. Ďakujem za tipy!
Wow, to znie jednoducho! Nikdy by ma nenapadlo zavárať jablká takto. Určite vyskúšam a urobím koláč pre rodinu. Môže to byť aj super darček pre priateľov!
Ďakujem za tento fantastický návod! Zavárané jablká sú perfektné do koláča. Určite si ho pripravím na víkend. Cítim sa už teraz hladný z tej predstavy!
Tento spôsob zavárania jabĺk je naozaj jednoduchý a rýchly! Jablká majú skvelú chuť a vôňu, keď sú čerstvo pripravené. Už sa neviem dočkať, kedy si upečiem koláč!
Recept je jasný a veľmi užitočný! Zbožňujem jablkové koláče a tento spôsob zavárania mi ušetrí čas pri pečení. Super tipy na dochutenie sú tiež výborné!
Tak toto je presne to, čo som hľadal! Zavarené jablká budú skvelou prísadou do mojich obľúbených dezertov. Ďakujem za tento úžasný návod, veľmi sa mi páči!
! Tento recept ma nadchol! Jablká sú také chutné a keď ich zavrieme, môžeme si vychutnať koláče po celý rok. Rada pridám aj škoricu pre extra chuť.
! Super nápad na uchovanie jabĺk! Nikdy som si nemyslel, že to môže byť také jednoduché. Chystám sa vyskúšať aj iné ovocie podľa tvojho postupu.
! S týmto receptom nemôžem nič pokaziť! Jablkové koláče budú moja nová špecialita na rodinných oslavách. Ďakujem za inšpiráciu!
! Recept vyzerá skvele! Odporúčam každému milovníkovi sladkého pečenia vyskúšať zaváranie jabĺk podľa tvojho postupu – určite nebudete sklamaní!