Jablká môžete jednoducho zavariť na koláč nasledujúcim spôsobom:
- Na začiatok si pripravte jablká. Ošúpte ich a nakrájajte na tenké kúsky.
- Na sporáku si pripravte nádobu s vodou. Pridajte tam cukor podľa vašej chuti. Na 1 liter vody je dobré pridať približne 100-150 g cukru.
- Nádobu umiestnite na sporák a nechajte vodu s cukrom zovrieť.
- Akonáhle voda začne vŕieť, vložte do nej jablká. Nechajte ich variť približne 5-10 minút, alebo kým nezmäknú.
- Potom odstráňte nádobu zo sporáku a nechajte jablká vychladnúť v sirupe.
- Hotové zavarené jablká môžete využiť ako náplň do koláča, pridať ich na cesto alebo ich použiť na džemový koláč. Môžete ich tiež podávať samostatne ako kompót.
Ako zavárať jablká na koláč?
Zaváranie jabĺk na koláč je skvelý spôsob, ako si uchovať túto lahodnú ovocnú zložku na dlhší čas. Jablká môžete pripraviť a skladovať dočasne, aby ste ich mali po ruke, keď sa rozhodnete upiecť koláč. Tu je postup, ako zavárať jablká, aby si zachovali svoj chuťový profil a textúru.
Potrebné ingrediencie:
- Čerstvé jablká (odporúčané odrody sú golden delicious alebo jonagold)
- Cukor (podľa vašich preferencií)
- Citrónová šťava (na zachovanie farby)
- Škorica (nepovinné)
- Voda
Potrebné pomôcky:
- Sklenené nádoby s viečkami
- Hrniec na varenie
- Lžíca na naberanie
- Sitko alebo cedník
- Odmerný pohár
Postup:
-
Príprava jabĺk: Jablká dôkladne umyte, ošúpte a nakrájajte na štvrtiny či plátky. Odstráňte jadrovníky. Aby si jablká udržali svoju farbu, namočte ich do vody s citrónovou šťavou.
-
Príprava sladkej zmesi: V hrnci zmiešajte vodu a cukor, môžete pridať aj škoricu na dochutenie. Množstvo cukru závisí od sladkosti jabĺk a vašich osobných preferencií. Na 1 liter vody je odporúčané použiť približne 200 gramov cukru.
-
Varte jablká: Do hrnca so sladkou zmesou vložte nakrájané jablká. Predvarte ich na strednej teplote asi 5-10 minút, dokiaľ nezmäknú, ale ostanú pevné. Dajte si pozor, aby ste ich neprevarili.
-
Plnenie nádob: Sterilizujte sklenené nádoby a viečka. Pomocou lžíce na naberanie naplňte nádoby predvarenými jablkami a zalejte ich horúcim sirupom tak, aby boli úplne ponorené. Nezabudnite nechať približne 1 cm voľného priestoru od vrchu nádoby.
-
Uzavretie a sterilizácia: Viečka dôkladne uzavrite. Nádoby môžete sterilizovať vo vriacej vode ďalších 10-15 minút, aby ste zabezpečili ich dlhšiu trvanlivosť.
-
Skladovanie: Po sterilizácii nechajte nádoby vychladnúť naruby na utierke, aby sa vytvoril podtlak a viečka sa dobre uzavreli. Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Tipy:
- Pred použitím jabĺk na koláč ich môžete dochutiť škoricou alebo iným korením podľa vašich preferencií.
- Pri pečení koláča môžete pridať aj ďalšie ovocie, ako sú hrušky alebo čučoriedky, pre zaujímavé kombinácie chutí.
Tento jednoduchý spôsob zavárania jabĺk vám umožní vychutnávať si jablkové koláče aj počas zimných mesiacov!