Ako zavárať olivy?

Na zaváranie olív môžete postupovať podľa týchto jednoduchých krokov:

  1. Niektoré olivy musíte odkvapkať: Začnite odstránením poťahu alebo oleja z pohára olív.
  2. Opláchnite olivy: Opláchnite olivy pod studenou vodou, aby ste odstránili prebytočný peklíč alebo soľ.
  3. Vyberte si prísady: Rozhodnite sa, aké chute by ste do olív chceli vniknúť. Niektoré obľúbené možnosti zahŕňajú cesnak, bylinky (ako rozmarín, tymian alebo oregano), citrónovú kôru, chilli vločky alebo dokonca kombinácie týchto prísad.
  4. Pripravte prísady: Ak používate cesnak, olúpte ho a nakrájajte na tenké plátky. Ak používate bylinky, podríďte ich, aby sa uvoľnili chute. Okvetika z citróna nastrúhajte, ak chcete použiť.
  5. Zmiešajte olivy a prísady: Umiestnite olivy a vybrané prísady do čistého pohára. Prípadne ich môžete vrstviť v pohári.
  6. Pridajte olej: Zalejte olivy dosť olivovým olejom, aby sa úplne zakryli.
  7. Uzavrite a dajte do chladničky: Pohár pevne uzavrite a uložte ho do chladničky na minimálne 24 hodín. Týmto spôsobom sa chute a vône budú miešať a pretvárať do olív.
  8. Dobrú chuť: Po zaváraní sú olivy pripravené na ochutnanie! Podávajte ich ako chutnú pochúťku samostatne alebo ich použite v šalátoch, cestovinových jedlách alebo ako súčasť antipastového taniera.

 

Ako zavárať olivy?

Nezabudnite skladovať zavárané olivy v chladničke a spotrebovať ich do dvoch týždňov. Dúfam, že si pochutnáte na svojich domácich zaváraných olivách!

 

2)

Zaváranie olív je skvelý spôsob, ako uchovať tieto chutné plody a vychutnávať si ich počas celého roka. Tento proces si vyžaduje niekoľko krokov, ale s trochou trpezlivosti a praxou to zvládnete aj vy. Tu je postup, ako zavárať olivy.

Potrebné ingrediencie a materiály:

  • Čerstvé olivy (najlepšie voľne rastúce alebo zakúpené)
  • Soľ (hrubozrnná)
  • Voda
  • Octový nálev (môžete použiť biely ocot alebo jablčný ocot)
  • Čerstvé bylinky (napr. rozmarín, tymián)
  • Cesnak (podľa chuti)
  • Zaváracie poháre so skrutkovacími viečkami

Postup:

  1. Výber a príprava olív:

    • Vyberte zrelé olivy bez poškodenia a umyte ich pod tečúcou vodou. Je dôležité, aby boli olivy čerstvé a kvalitné.
  2. Prekrytie a odkyslenie:

    • Olivy je potrebné odkysliť, aby sa zníčila ich horkosť. To sa zvyčajne robí namáčaním. Umiestnite olivy do misky so slanou vodou (použite približne 100 g soli na liter vody) a nechajte ich namočené na 7 až 10 dní. Každý deň olivy premiešajte a vodu vymieňajte.
  3. Príprava nálevu:

    • Po odkyslení olív pripravte nálev. V hrnci zmiešajte ocot s vodou v pomere 1:1 a pridajte bylinky, cesnak a podľa chuti soľ. Zmes priveďte do varu a nechajte asi 5 minút variť.
  4. Plnenie pohárov:

    • Umyté a odkyslené olivy preložte do čistých zaváracích pohárov. Môžete medzi ne pridať aj bylinky a cesnak pre lepšiu chuť. Následne prelejte olivy horúcim nálevom tak, aby boli úplne ponorené.
  5. Zavretie pohárov:

    • Poháre dôkladne uzavrite viečkami. Ak používate sklenené poháre s vrchnákmi na skrutkovanie, dbajte na to, aby boli viečka tesne uzavreté.
  6. Sterilizácia:

    • Pre zaistenie dlhšej trvanlivosti je potrebné poháre sterilizovať. Umiestnite ich do veľkého hrnca s vodou a nechajte variť asi 10-15 minút. Po sterilizácii ich opatrne vyberte a nechajte vychladnúť na kuchynskej utierke.

Uskladnenie:

  • Po vychladnutí uchovávajte zavárané olivy na tmavom a chladnom mieste. Najlepšie sa chutia po niekoľkých týždňoch, keď sa chute úplne prepoja.

Zaváranie olív je skvelý spôsob, ako si zabezpečiť chutnú a zdravú pochúťku, ktorá môže oživiť mnohé jedlá. Užite si svoje domáce zavárané olivy pri slávnostných príležitostiach alebo len tak na desiatu!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Jozko123 píše:

    Zaváranie olív vyzerá naozaj jednoducho! Určite to vyskúšam, lebo mám rád olivy. S pridaním cesnaku a byliniek to musí byť ešte lepšie. Teším sa na chuť mojich domácich olív!

  2. Svetlonos píše:

    Super tipy na zaváranie olív! Nikdy som si nemyslel, že to môže byť také zábavné a chutné. Vďaka za jasný návod, určite sa pustím do toho. Olivy sú skvelé!

  3. Kocurik88 píše:

    Tento článok ma veľmi inšpiroval! Zaváranie olív je niečo, čo som vždy chcel vyskúšať. Znie to ako skvelý spôsob, ako si uchovať ich čerstvosť a chuť po celý rok. Ďakujem za rady!

  4. RybkaZlatá píše:

    Wow, zaváranie olív je tak jednoduché! Určite to skúsim, keď budem mať čerstvé olivy. Prídem k vám na ochutnávku mojich doma zavarených olív, ak budú dobré! 🙂

  5. MiskaMiska píše:

    Ďakujem za tento úžasný návod! Zaváranie olív vyzerá tak zábavne a ja milujem rôzne chute. Neviem sa dočkať, kedy ich ochutnám s rodinou na večeri!

  6. PandaSvetlá píše:

    Tento článok mi dal veľa nápadov na zaváranie olív! Opláchnutie a pridanie byliniek je skvelý spôsob, ako získať nové chute. Určite to vyskúšam a pozvem aj priateľov!

  7. JasnýDeň píše:

    “Zaváranie olív” – fantastický nápad! S týmto postupom si môžem pripraviť chutné občerstvenie na každý deň. Už teraz premýšľam o kombináciách prísad, ktoré použijem!

  8. _Chutnik_ píše:

    “Ako zavárať olivy?” Ďakujem za tento jednoduchý návod! Pripravím si ich so všetkými tými bylinkami a cesnakom – mmm… už teraz sa teším na tú vôňu!

  9. _Mačička_33 píše:

    “Zaváranie” je pre mňa niečo nové! Ale váš návod je tak jasný a jednoduchý. Určite to skúsim hneď tento víkend s rodinou – budeme mať spolu super čas!

  10. _Cibulka_99 píše:

    “Dobrú chuť” pri zaváraní olív! Tieto tipy sú úžasné a veľmi praktické. Nemôžem sa dočkať výsledku – určite budú chutnejšie než tie kupované!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *