Ako zavárať rakytník?

Ako zavariť rakytník:

  1. Na začiatok si pripravte rakytníky, ktoré chcete zavariť. Odporúčame použiť čerstvé a zrelé ovocie.
  2. Rakytníky dôkladne umyte a zbavte ich prípadných semienok. Môžete ich preosiať cez sitko alebo ich vyberať rukou.
  3. Do hrnca nalejte vodu a pridajte cukor. Množstvo cukru závisí od vášho osobného vkusu a sladkosti ovocia. Odporúča sa približne 200 g cukru na 1 liter vody.
  4. Hrnec s cukrovou vodou postavte na mierny oheň a nechajte ju zovrieť. Potom nechajte vrieť ešte asi 5 minút, aby sa cukor úplne rozpustil.
  5. Do vriacej cukrovej vody pridajte pripravené rakytníky. Znížte teplotu a nechajte ich variť asi 10-15 minút, kým sa rakytníky zmäknú. Môžete ich občas premiešať, aby sa cukor rovnomerne rozpustil.
  6. Po uvarení rakytníky môžete preložiť do sklenených pohárov alebo pohárových dóz s uzáverom. Nezabudnite na sterilizáciu dóz, aby zabezpečili dlhú trvanlivosť.
  7. Sklenené poháre s rakytníkmi uzavrite a nechajte vychladnúť prirodzene. Potom ich môžete uložiť do chladničky.
  8. Zavarené rakytníky si môžete vychutnať samostatne, pridať ich do dezertov alebo použiť ako prílohu k rôznym pokrmom. V zime je to výborný spôsob, ako si zachovať ovocie na dlhšiu dobu.

 

Ako zavárať rakytník?

Zaváranie rakytníka je skvelý spôsob, ako uchovať jeho cenné nutričné hodnoty a aromatickú chuť na dlhší čas. Rakytník, známy svojimi blahodarnými účinkami na zdravie, obsahuje množstvo vitamínov, antioxidantov a esenciálnych mastných kyselín. Rovnako ako mnohé iné plody, aj rakytník si zaslúži miesto v našich zimných zásobách. Tu je jednoduchý návod, ako správne zavárať rakytník:

Priprava surovín

  1. Výber a zber rakytníka: Rakytník zbierajte na jeseň, keď sú plody v plnej zrelosti. Ideálne je zbierať ich po prvých mrazoch, kedy sa ich chuť zjemní.
  2. Umývanie: Opláchnite plody pod tečúcou studenou vodou, aby ste odstránili nečistoty, prach a prípadne aj hmyz.

Postup zavárania

1. Príprava sklenených nádob

  • Pred začiatkom zavárania dôkladne umyte a sterilizujte sklenené poháre, aby ste predišli kontaminácii. Môžete ich sterilizovať v rúre alebo v horúcej vode.

2. Príprava plodov

  • Rakytník môžete zavárať buď celý, alebo ho môžete rozmixovať a pripraviť z neho pyré. Pri zachovaní celých plodov je dobré ich prepichnúť ihlou, aby sa lepšie uvoľnila šťava a vôňa.

3. Príprava cukrového sirupu

  • Pripravte si cukrový sirup. Na 1 liter vody pridajte 300–400 gramov cukru. Privarte vodu s cukrom, kým sa cukor úplne nerozpustí.

4. Plnenie pohárov

  • Do sterilizovaných pohárov naplňte rakytník, a to buď v celku alebo v podobe pyré. Nezabudnite ponechať asi 1.5 cm voľného priestoru od vrchu pohára.

5. Zalejte sirupom

  • Plody zalejte horúcim cukrovým sirupom, aby boli úplne ponorené. Na povrch môžete pridať trochu kyseliny citrónovej, čo pomôže zachovať farbu a chuť.

6. Uzatvorenie pohárov

  • Poháre dôkladne uzavrite viečkami a skontrolujte, či sú tesné.

Konečné spracovanie

  • Poháre so zabaleným rakytníkom umiestnite do hrnca s vodou, pričom ich vlejte na dno. Nechávajte ich varené približne 20-30 minút, aby sa zabezpečilo dobré zaváranie a sterilizácia.

Po uplynutí tejto doby vyberte poháre z vody a nechajte ich vychladnúť na utierke alebo mriežke, pričom ich nezabudnite prikryť utierkou pre lepšie chladenie.

Skladovanie

  • Uložené poháre uchovávajte na chladnom, tmavom a suchom mieste.

Zaváraný rakytník môžete využiť na výrobu džemov, sirupov alebo ako prísadu do smoothies, jogurtov či dezertov. Nezabúdajte, že rakytník má silné antioxidačné a zdraviu prospešné vlastnosti, takže si ním môžete obohatiť svoj jedálniček aj počas zimných mesiacov. Užite si túto lahodnú and silnú prírodu v každom pohári rakytníka!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *