Ako zavárať ringloty?

Ak máte záujem o zaváranie ringlôt, postupujte podľa nasledujúcich pokynov:

  1. Pripravte si poháre na zaváranie alebo sklenené nádoby s viečkami. Tieto si môžete zakúpiť v predajni so zaváracími potrebami alebo na internete.
  2. Dôkladne opláchnite ringloty a odstráňte všetky nečistoty.
  3. Sterilizujte zaváracie nádoby a viečka použitím vriacej vody alebo sterilizačného zariadenia.
  4. V hrnci nechajte vodu zovrieť a ponorte ringloty do vriacej vody na približne 2 až 3 minúty, aby sa zmäkčili.
  5. Vyberte ringloty z vriacej vody a nechajte ich odkvapkať.
  6. Pripravte zavárací sirup zmiešaním vody a cukru v rovnakých proporciách. Môžete pridať aj citrónovú šťavu alebo iné príchute podľa vlastného vkusu.
  7. Naplňte poháre s ringlotmi a zalejte ich pripraveným zaváracím sirupom.
  8. Priložte sterilizované viečka na poháre a dôkladne ich uzavrite.
  9. Umístnite zaváracie nádoby do hrnca s teplou vodou a varte ich v vodnom kúpeli po dobu uvedenú v recepte (zvyčajne 10-15 minút).
  10. Vytiahnite poháre z vody a nechajte ich úplne vychladnúť.
  11. Overte, či sú viečka správne uzavreté. Ak je viečko možné stlačiť a zdvihnúť, nie je riadne zabezpečené. V takom prípade ho opäť sterilizujte alebo použite nové viečko.

 

Akým spôsobom zavárať ringloty?

Zaváranie ringlôt predstavuje skvelý spôsob, ako si uchovať túto chutnú a šťavnatú ovocnú pochúťku na dlhšie obdobie. Pripravili sme pre vás prehľadný návod, ako na to.

Príprava ringlôt:

  1. Výber a príprava plodov: Najprv si vyberte zrelé, avšak pevné ringloty. Vyhnite sa plodom, ktoré sú poškodené alebo hnilé. Dôkladne ich umyte pod tečúcou vodou a odstráňte stopky.

  2. Sterilizácia pohárov: Na zaváranie sú najvhodnejšie sklenené nádoby s viečkami. Pred použitím ich dôkladne umyte a sterilizujte. Môžete ich sterilizovať v rúre pri teplote 100 °C po dobu 10 minút alebo ich povariť vo vriacej vode.

Zaváranie ringlôt:

  1. Príprava nálevu: Na prípravu nálevu budete potrebovať vodu, cukor a kyselinu citrónovú. Zvyčajne sa používa pomer 1 liter vody, 300 g cukru a 1-2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej. Zmes varte, kým sa cukor úplne nerozpustí.

  2. Plnenie pohárov: Do sterilizovaných pohárov vložte ringloty. Môžete ich plniť celé alebo nakrájať na polovice. Nezabudnite nechať trochu priestoru (asi 1 cm) medzi vrchom ovocia a viečkom.

    Bravčová panenka v rúre

    Bravčová panenka v rúre

    Čítať viac »

  3. Zaliatie nálevom: Ringloty zalejte pripraveným teplým nálevom. Uistite sa, že sú plody úplne ponorené.

  4. Uzavretie pohárov: Poháre dôkladne uzavrite sterilizovanými viečkami.

Zaváranie a uskladnenie:

  1. Zaváranie vo vodnom kúpeli: Poháre umiestnite do hrnca s vodou, pričom by mali byť takmer úplne ponorené. Vodu priveďte do varu a varte po dobu 20-25 minút. Tento proces zabezpečí dôkladnú sterilizáciu pohárov a uchovanie čerstvosti ringlôt.

  2. Chladenie a skladovanie: Po dokončení varenia vyberte nádoby z vody a nechajte ich vychladnúť na kuchynskej utierke. Po vychladnutí skontrolujte, či sa viečka úspešne uzavreli (mali by byť prepadnuté).

  3. Uschovanie: Zavárané ringloty uskladnite na tmavom a chladnom mieste. Ideálny je skladovací priestor, kde nedochádza k svelenou teplôt a vlhkosti.

Zaváranie ringlôt je jednoduchý a efektívny spôsob, ako si na nich pochutnávať aj mimo sezóny. Môžete ich využiť ako prílohu k mäsu, do dezertov alebo jednoducho ako chutnú desiatu. Prajeme vám veľa šťastia pri zaváraní a dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Janko123 píše:

    Tento návod je skvelý! Nikdy som nezavárala ringloty, ale teraz sa na to veľmi teším. Určite vyskúšam tento recept a budem mať doma lahodné ovocie na zimu. Ďakujem za tipy!

  2. Smajlík98 píše:

    Super článok! Zaváranie ringlôt vyzerá veľmi jednoducho, zvládne to určite každý. Myslím si, že aj ja sa do toho pustím. Už sa neviem dočkať, kedy ochutnám vlastné zavárané ringloty!

  3. Kvetinka77 píše:

    Wow, aký užitočný návod! Nikdy by som si nemyslela, že zaváranie môže byť také jednoduché. Ringloty sú moje obľúbené ovocie a určite ich skúsim zavárať podľa tohto receptu. Veľká vďaka za inšpiráciu!

  4. Bubko345 píše:

    Tento článok ma veľmi potešil! Zaváranie ringlôt mi prišlo komplikované, ale teraz viem, že to zvládnem. Už mám plány na víkend a určite si pripravím svoj vlastný zaváraný poklad. Hurá!

  5. MačkaMia píše:

    Skvelý návod! Myslím si, že zaváranie ringlôt je perfektný spôsob, ako si uchovať chuť leta počas zimy. Určite sa do toho pustím a budem mať úžasné zásoby na chladnejšie dni.

  6. Slniečko88 píše:

    Tento recept je presne to, čo som hľadala! Ringloty sú tak chutné a teraz ich môžem mať aj mimo sezóny. Ďakujem za jasný postup a tipy na sterilizáciu pohárov!

  7. _Fanfara_2 píše:

    „Zaváranie ringlôt? To znie fantasticky! S týmto návodom sa cítim sebaisto a už plánujem svoju prvú dávku. Dúfam, že budú také chutné ako tie z obchodu!“

  8. __Panda_22__ píše:

    „Takýto článok potrebujem vždy pred sezónou ovocia! Zaváranie je skvelý spôsob, ako uchovať túto dobrotu a ja sa už teším na výsledky svojej práce.“

  9. _Jasný deň_99 píše:

    „Návod na zaváranie ringlôt mi ušetril veľa starostí! Teraz viem presne čo robiť a výsledok bude určite fantastický. Teším sa na novú chuť doma.“

  10. _KráľovnáSladkostí_3 píše:

    „Zaváranie je pre mňa novinka a tento návod je pre mňa veľkou pomocou! Uvidíme ako mi pôjde prvý pokus o ringloty – dúfam, že budú chutiť skvele.“