Ak máte záujem o zaváranie ringlôt, postupujte podľa nasledujúcich pokynov:
- Pripravte si poháre na zaváranie alebo sklenené nádoby s viečkami. Tieto si môžete zakúpiť v predajni so zaváracími potrebami alebo na internete.
- Dôkladne opláchnite ringloty a odstráňte všetky nečistoty.
- Sterilizujte zaváracie nádoby a viečka použitím vriacej vody alebo sterilizačného zariadenia.
- V hrnci nechajte vodu zovrieť a ponorte ringloty do vriacej vody na približne 2 až 3 minúty, aby sa zmäkčili.
- Vyberte ringloty z vriacej vody a nechajte ich odkvapkať.
- Pripravte zavárací sirup zmiešaním vody a cukru v rovnakých proporciách. Môžete pridať aj citrónovú šťavu alebo iné príchute podľa vlastného vkusu.
- Naplňte poháre s ringlotmi a zalejte ich pripraveným zaváracím sirupom.
- Priložte sterilizované viečka na poháre a dôkladne ich uzavrite.
- Umístnite zaváracie nádoby do hrnca s teplou vodou a varte ich v vodnom kúpeli po dobu uvedenú v recepte (zvyčajne 10-15 minút).
- Vytiahnite poháre z vody a nechajte ich úplne vychladnúť.
- Overte, či sú viečka správne uzavreté. Ak je viečko možné stlačiť a zdvihnúť, nie je riadne zabezpečené. V takom prípade ho opäť sterilizujte alebo použite nové viečko.
Akým spôsobom zavárať ringloty?
Zaváranie ringlôt predstavuje skvelý spôsob, ako si uchovať túto chutnú a šťavnatú ovocnú pochúťku na dlhšie obdobie. Pripravili sme pre vás prehľadný návod, ako na to.
Príprava ringlôt:
-
Výber a príprava plodov: Najprv si vyberte zrelé, avšak pevné ringloty. Vyhnite sa plodom, ktoré sú poškodené alebo hnilé. Dôkladne ich umyte pod tečúcou vodou a odstráňte stopky.
-
Sterilizácia pohárov: Na zaváranie sú najvhodnejšie sklenené nádoby s viečkami. Pred použitím ich dôkladne umyte a sterilizujte. Môžete ich sterilizovať v rúre pri teplote 100 °C po dobu 10 minút alebo ich povariť vo vriacej vode.
Zaváranie ringlôt:
-
Príprava nálevu: Na prípravu nálevu budete potrebovať vodu, cukor a kyselinu citrónovú. Zvyčajne sa používa pomer 1 liter vody, 300 g cukru a 1-2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej. Zmes varte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
-
Plnenie pohárov: Do sterilizovaných pohárov vložte ringloty. Môžete ich plniť celé alebo nakrájať na polovice. Nezabudnite nechať trochu priestoru (asi 1 cm) medzi vrchom ovocia a viečkom.
-
Zaliatie nálevom: Ringloty zalejte pripraveným teplým nálevom. Uistite sa, že sú plody úplne ponorené.
-
Uzavretie pohárov: Poháre dôkladne uzavrite sterilizovanými viečkami.
Zaváranie a uskladnenie:
-
Zaváranie vo vodnom kúpeli: Poháre umiestnite do hrnca s vodou, pričom by mali byť takmer úplne ponorené. Vodu priveďte do varu a varte po dobu 20-25 minút. Tento proces zabezpečí dôkladnú sterilizáciu pohárov a uchovanie čerstvosti ringlôt.
-
Chladenie a skladovanie: Po dokončení varenia vyberte nádoby z vody a nechajte ich vychladnúť na kuchynskej utierke. Po vychladnutí skontrolujte, či sa viečka úspešne uzavreli (mali by byť prepadnuté).
-
Uschovanie: Zavárané ringloty uskladnite na tmavom a chladnom mieste. Ideálny je skladovací priestor, kde nedochádza k svelenou teplôt a vlhkosti.
Zaváranie ringlôt je jednoduchý a efektívny spôsob, ako si na nich pochutnávať aj mimo sezóny. Môžete ich využiť ako prílohu k mäsu, do dezertov alebo jednoducho ako chutnú desiatu. Prajeme vám veľa šťastia pri zaváraní a dobrú chuť!