Ako zavárať ringloty?

Ak chcete zavarať ringloty, nasledujte tieto kroky:

  1. Pripravte si zaváracie poháre alebo zaváracie poháre s viečkom. Môžete ich kúpiť v obchode so zaváracími potrebami alebo online.
  2. Ringloty dôkladne opláchnite a očistite od nečistôt.
  3. Sterilizujte zaváracie poháre a viečka vriacou vodou alebo varným aparátom na sterilizáciu.
  4. Varte vodu v hrnci a nechajte ringloty vo vriacej vode asi 2-3 minúty, aby sa zmäkli.
  5. Vyberte ringloty z vriacej vody a nechajte ich odkvapkať.
  6. Varte zavárací sirup z vody a cukru v pomere 1:1. Môžete pridať aj citrónovú šťavu alebo iné príchute podľa vašej chuti.
  7. Naplňte zaváracie poháre vriacimi ringlotami a zaliate zaváracím sirupom.
  8. Pridajte sterilizované viečka na zaváracie poháre a zatvorte ich dobre.
  9. Zaváracie poháre postavte do hrnca s horúcou vodou a nechajte ich variť vodnou lázní po dobu odporúčanú v recepte (zvyčajne asi 10-15 minút).
  10. Vytiahnite zaváracie poháre z vody a nechajte ich úplne vychladnúť.
  11. Skontrolujte, či viečka sú dobre zatvorené. Ak sa viečko dá stlačiť a zdvihne, nie je správne zavreté. V tom prípade ho znovu sterilizujte alebo použite nové viečko.

 

Ako zavárať ringloty?

Zaváranie ringlôt je skvelý spôsob, ako si uchovať túto lahodnú a šťavnatú ovocnú pochúťku na dlhšie obdobie. Pripravili sme pre vás jednoduchý návod, ako na to.

Príprava ringlôt:

  1. Výber a príprava plodov: Najprv si vyberte zrelé, ale pevné ringloty. Vyhnite sa plodom s poškodením alebo hnilobou. Opláchnite ich dôkladne pod tečúco vodou a odstráňte stopky.

  2. Sterilizácia pohárov: Na zaváranie sú najvhodnejšie sklenené poháre s viečkami. Pred použitím ich dôkladne umyte a sterilizujte. Môžete ich sterilizovať v rúre pri teplote 100 °C počas 10 minút alebo ich povariť vo vriacej vode.

Zaváranie ringlôt:

  1. Príprava nálevu: Na prípravu nálevu budete potrebovať vodu, cukor a kyselinu citrónovú. Zvyčajne sa používa pomer 1 liter vody, 300 g cukru a 1-2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej. Zmes varte, kým sa cukor úplne nerozpustí.

  2. Plnenie pohárov: Do sterilizovaných pohárov vložte ringloty. Môžete ich plniť celé, alebo ich nakrájať na polovice. Nezabudnite nechať trochu miesta (asi 1 cm) medzi vrchom ovocia a viečkom.

  3. Zaliatie nálevom: Ringloty zalejte pripraveným teplým nálevom. Uistite sa, že sú plody úplne ponorené.

  4. Uzavretie pohárov: Poháre tesne uzavrite sterilizovanými viečkami.

Zaváranie a uskladnenie:

  1. Zaváranie vo vodnom kúpeli: Poháre vložte do hrnca s vodou, tak aby boli takmer úplne ponorené. Vodu priveďte do varu a varte po dobu 20-25 minút. Tento proces zabezpečí, že sa poháre dôkladne sterilizujú a uchovajú čerstvosť ringlôt.

  2. Chladenie a skladovanie: Po skončení varenia vyberte poháre z vody a nechajte ich vychladnúť na kuchynskej utierke. Po vychladnutí skontrolujte, či sa viečka úspešne uzavreli (mali by byť ponorené).

  3. Uschovanie: Zavárané ringloty uskladnite na tmavom a chladnom mieste. Ideálny je skladovací priestor, kde nie je kolísanie teplôt a vlhkosti.

Zaváranie ringlôt je jednoduchý a efektívny spôsob, ako si na nich pochutnávať aj mimo sezóny. Môžete ich používať ako prílohu k mäsu, do dezertov, alebo jednoducho ako chutnú desiatu. Prajeme vám veľa šťastia pri zaváraní a dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *