1. Klasická bageta s čiernymi olivami
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 300 ml teplej vody
- 10 g soli
- 7 g suchého droždia
- 100 g čiernych olív, nakrájaných na kolieska
Postup:
- V miske skombinujte múku so soľou a suchým droždím.
- Pomalým tempom vlejte teplú vodu a miesite, kým nevznikne homogénne cesto.
- Pridajte na kolieska nakrájané olivy a dobre premiešajte.
- Cesto nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým sa jeho objem nezvýši.
- Po vykysnutí vytvarujte bagety a umiestnite ich na plech s papierom na pečenie.
- Pečte v predhriatej rúre na 220 °C asi 20-25 minút, kým sa neuvidíte zlatohnedú kôrku.
2. Bageta s olivovým pestom a sušenými paradajkami
Ingrediencie:
- 4 bagety
- 150 g olivového pesta (alebo si ho pripravte doma)
- 100 g sušených paradajok
- 100 g parmezánu, nastrúhaného
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Bagety rozkrojte na polovicu a potrite ich olivovým pestom.
- Položte na ne nakrájané sušené paradajky a posypte parmezánom.
- Pečte v rúre približne 10 minút, kým sa syr neroztopí a bagety nezískajú zlatavú farbu.
3. Bageta s olivovou nátierkou a avokádom
Ingrediencie:
- 2 bagety
- 150 g čiernych olív
- 1 zrelé avokádo
- 1 strúčik cesnaku
- 1 citrón
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- V mixéri zmiešajte olivy, avokádo, cesnak, citrónovú šťavu, soľ a korenie na hladkú nátierku.
- Bagetu rozkrojte na polovicu a natrite nátierkou.
- Podávajte s nakrájanými paradajkami alebo uhorkou na ozdobu.
4. Bageta s olivami a feta syrom
Ingrediencie:
- 2 bagety
- 100 g fetového syra, rozdrobeného
- 100 g čiernych olív, nakrájaných
- 1 červená cibuľa, na tenko nakrájaná
- 1 lyžica olivového oleja
- Čerstvé oregano na posypanie
Postup:
- V miske zmiešajte fetový syr, olivy, cibuľu a olivový olej.
- Bagetu rozkrojte a naplňte zmesou syra a olív.
- Posypte čerstvým oreganom a servírujte.
5. Celozrnná bageta so špenátom a olivami
Ingrediencie:
- 2 celozrnné bagety
- 200 g čerstvého špenátu
- 100 g čiernych olív, nakrájaných
- 50 g ricotty
- 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Na panvici na olivovom oleji osmažte cesnak a pridajte čerstvý špenát. Nechajte ho zmäknúť.
- Pridajte olivy a ricottu a dochuťte soľou a korením.
- Bagetu rozkrojte a naplňte špenátovou zmesou.
6. Bageta s grilovanou zeleninou a olivami
Ingrediencie:
- 2 bagety
- 1 červená paprika
- 1 cuketa
- 1 baklažán
- 100 g čiernych olív
- 1 lyžica balzamikového octu
- 1 lyžica olivového oleja
Postup:
- Zeleninu nakrájajte a grilujte na panvici alebo grile s olivovým olejom a balzamikom.
- Bagetu rozkrojte a naplňte grilovanou zeleninou a olivami.
- Podávajte teplé.
7. Bageta s tuniakom a olivami
Ingrediencie:
- 2 bagety
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 100 g čiernych olív, nakrájaných
- 1 červená cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 lyžice majonézy
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- V mixéri zmiešajte tuniaka, olivy, cibuľu, majonézu, soľ a korenie,
- Bagetu prerežte a naplňte tuniakovou zmesou.
aby sa zmes spojila.
8. Bageta s olivami a bylinkovým maslom
Ingrediencie:
- 2 bagety
- 50 g masla, zmäknutého
- 50 g čiernych olív, nasekaných
- Čerstvé bylinky (napríklad bazalka, tymian)
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- V miske kombinujte zmäknuté maslo s nasekanými olivami a bylinkami.
- Bagetu rozkrojte a natrite bylinkovou zmesou masla.
- Podávať môžete čerstvé alebo opiecť na panvici, čím sa maslo dokonale roztopí.
Záver
Bagety s olivami sú nesmierne variabilným jedlom, ktoré sa dá servírovať k raňajkám, ako drobné občerstvenie alebo ako hlavný chod. Každý z predložených receptov si môžete prispôsobiť vlastným preferenciám a chutiam. Či už sa rozhodnete pre klasické variácie alebo vyhľadávate niečo zaujímavejšie, bageta s olivami je vždy výbornou voľbou. Verím, že si ich prípravu aj následnú konzumáciu skutočne užijete!
Ingrediencie:
– 1 francúzska bageta
– 100 g olív (čiernych alebo zelených)
– 2 strúčiky cesnaku
– 4 polievkové lyžice olivového oleja
– soľ, korenie
– čerstvá petržlenová vňať (podľa chuti)
Bageta s olivami
Postup:
1. Bagetu nakrájajte na tenké plátky.
2. Olivy nakrájajte na kocky a cesnak na tenké plátky.
3. V miske premiešajte olivy, cesnak, olivový olej, soľ a korenie.
4. Každý plátok bagety potrite olivovou zmesou.
5. Vložte bagety do vyhriatej rúry a pečte ich približne 10 minút alebo kým nebudú chrumkavé.
6. Podávajte teplé, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!