Bageta s olivami

1. Klasická bageta s čiernymi olivami

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml teplej vody
  • 10 g soli
  • 7 g suchého droždia
  • 100 g čiernych olív, nakrájaných na kolieska

Postup:

  1. V miske skombinujte múku so soľou a suchým droždím.
  2. Pomalým tempom vlejte teplú vodu a miesite, kým nevznikne homogénne cesto.
  3. Pridajte na kolieska nakrájané olivy a dobre premiešajte.
  4. Cesto nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým sa jeho objem nezvýši.
  5. Po vykysnutí vytvarujte bagety a umiestnite ich na plech s papierom na pečenie.
  6. Pečte v predhriatej rúre na 220 °C asi 20-25 minút, kým sa neuvidíte zlatohnedú kôrku.

2. Bageta s olivovým pestom a sušenými paradajkami

Ingrediencie:

  • 4 bagety
  • 150 g olivového pesta (alebo si ho pripravte doma)
  • 100 g sušených paradajok
  • 100 g parmezánu, nastrúhaného

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Bagety rozkrojte na polovicu a potrite ich olivovým pestom.
  3. Položte na ne nakrájané sušené paradajky a posypte parmezánom.
  4. Pečte v rúre približne 10 minút, kým sa syr neroztopí a bagety nezískajú zlatavú farbu.

3. Bageta s olivovou nátierkou a avokádom

Ingrediencie:

  • 2 bagety
  • 150 g čiernych olív
  • 1 zrelé avokádo
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 citrón
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. V mixéri zmiešajte olivy, avokádo, cesnak, citrónovú šťavu, soľ a korenie na hladkú nátierku.
  2. Bagetu rozkrojte na polovicu a natrite nátierkou.
  3. Podávajte s nakrájanými paradajkami alebo uhorkou na ozdobu.

4. Bageta s olivami a feta syrom

Ingrediencie:

  • 2 bagety
  • 100 g fetového syra, rozdrobeného
  • 100 g čiernych olív, nakrájaných
  • 1 červená cibuľa, na tenko nakrájaná
  • 1 lyžica olivového oleja
  • Čerstvé oregano na posypanie

Postup:

  1. V miske zmiešajte fetový syr, olivy, cibuľu a olivový olej.
  2. Bagetu rozkrojte a naplňte zmesou syra a olív.
  3. Posypte čerstvým oreganom a servírujte.

5. Celozrnná bageta so špenátom a olivami

Ingrediencie:

  • 2 celozrnné bagety
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 100 g čiernych olív, nakrájaných
  • 50 g ricotty
  • 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Na panvici na olivovom oleji osmažte cesnak a pridajte čerstvý špenát. Nechajte ho zmäknúť.
  2. Pridajte olivy a ricottu a dochuťte soľou a korením.
  3. Bagetu rozkrojte a naplňte špenátovou zmesou.

6. Bageta s grilovanou zeleninou a olivami

Ingrediencie:

  • 2 bagety
  • 1 červená paprika
  • 1 cuketa
  • 1 baklažán
  • 100 g čiernych olív
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • 1 lyžica olivového oleja

Postup:

Kuracie prsia grilované v rúre

Kuracie prsia grilované v rúre

Čítať viac »

  1. Zeleninu nakrájajte a grilujte na panvici alebo grile s olivovým olejom a balzamikom.
  2. Bagetu rozkrojte a naplňte grilovanou zeleninou a olivami.
  3. Podávajte teplé.

7. Bageta s tuniakom a olivami

Ingrediencie:

  • 2 bagety
  • 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
  • 100 g čiernych olív, nakrájaných
  • 1 červená cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 lyžice majonézy
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. V mixéri zmiešajte tuniaka, olivy, cibuľu, majonézu, soľ a korenie,
  2. aby sa zmes spojila.

  3. Bagetu prerežte a naplňte tuniakovou zmesou.

8. Bageta s olivami a bylinkovým maslom

Ingrediencie:

  • 2 bagety
  • 50 g masla, zmäknutého
  • 50 g čiernych olív, nasekaných
  • Čerstvé bylinky (napríklad bazalka, tymian)
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. V miske kombinujte zmäknuté maslo s nasekanými olivami a bylinkami.
  2. Bagetu rozkrojte a natrite bylinkovou zmesou masla.
  3. Podávať môžete čerstvé alebo opiecť na panvici, čím sa maslo dokonale roztopí.

Záver

Bagety s olivami sú nesmierne variabilným jedlom, ktoré sa dá servírovať k raňajkám, ako drobné občerstvenie alebo ako hlavný chod. Každý z predložených receptov si môžete prispôsobiť vlastným preferenciám a chutiam. Či už sa rozhodnete pre klasické variácie alebo vyhľadávate niečo zaujímavejšie, bageta s olivami je vždy výbornou voľbou. Verím, že si ich prípravu aj následnú konzumáciu skutočne užijete!

 

Ingrediencie:
– 1 francúzska bageta
– 100 g olív (čiernych alebo zelených)
– 2 strúčiky cesnaku
– 4 polievkové lyžice olivového oleja
– soľ, korenie
– čerstvá petržlenová vňať (podľa chuti)

 

Bageta s olivami

Postup:
1. Bagetu nakrájajte na tenké plátky.
2. Olivy nakrájajte na kocky a cesnak na tenké plátky.
3. V miske premiešajte olivy, cesnak, olivový olej, soľ a korenie.
4. Každý plátok bagety potrite olivovou zmesou.
5. Vložte bagety do vyhriatej rúry a pečte ich približne 10 minút alebo kým nebudú chrumkavé.
6. Podávajte teplé, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *