Bezlepkové muffiny bez múky

Bezlepkové muffiny bez múky sa stávajú čoraz populárnejšími, a to nielen medzi ľuďmi so senzitivitou na lepok, ale aj tými, ktorí sa snažia obohatiť svoju stravu o zdravšie alternatívy.

Muffiny sú ideálnym variantom na rýchle a chutné desiate, a s naším receptom na bezlepkové muffiny bez múky si ich môžete dopriať bez obáv. Pochutnajte si na lahodných kúskoch, ktoré sú jednoduché na prípravu a plné chuti!

Ingrediencie:

  • 2 zrelé banány
  • 3 veľké vajcia
  • 1/2 šálky arašidového masla (alebo mandľového masla)
  • 1/4 šálky medu alebo javorového sirupu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 1/2 šálky nasekaných orechov (voliteľné)
  • 1/2 šálky čokoládových lupienkov alebo iných prísad podľa chuti (voliteľné)

Postup:

  1. Predpríprava: Predtým, než začnete, predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si plech na muffiny (naplňte ho papierovými košíčkami alebo ho jemne vymastite).
  2. Príprava cesta: V hlbokej mise rozmačkajte banány vidličkou, až vytvoríte hladkú zmes. Pridajte vajcia, arašidové maslo, med (alebo javorový sirup) a vanilkový extrakt. Všetko dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
  3. Suché ingrediencie: Do zmesi pridajte prášok do pečiva a soľ. Môžete tiež pridať nasekané orechy a čokoládové lupienky, ak sa rozhodnete pre tieto prísady. Dobre premiešajte.
  4. Plnenie formičiek: Rozdeľte cesto do jednotlivých košíčkov na muffiny, pričom každý naplňte približne do 2/3 výšky.
  5. Pečenie: Muffiny vložte do predhriatej rúry a pečte 18-20 minút, alebo až kým nezískajú zlatohnedú farbu a špáradlo zapichnuté do stredu muffinu nevyjde čisté.
  6. Chladenie: Po upečení nechajte muffiny vychladnúť vo formičke asi 5 minút, potom ich opatrne vyberte a preneste na mriežku, aby úplne vychladli.

Záver: Tieto bezlepkové muffiny bez múky sú skvelým spôsobom, ako si vychutnať chutné a ľahké maškrtky bez obáv z lepku. Vďaka banánom a arašidovému maslu je cesta nielen lahodná, ale aj výživná.

Môžete si ich dopriať na raňajky, desiatu či ako sladký dezert. Nezabudnite si ho prispôsobiť podľa svojich preferencií s rôznymi prísadami, a užite si ich každý kúsok! Dobrú chuť!

 

2) Bezlepkové muffiny bez múky

Bezlepkové muffiny bez múky - 2
Bezlepkové muffiny bez múky – 2

Bezlepkové muffiny bez múky sú skvelou voľbou pre tých, ktorí trpia celiakiou, alebo sa len snažia vyhnúť lepku. Tieto muffiny sú nielen zdravé, ale aj chutné a jednoduché na prípravu. V tomto recepte využijeme alternatívne ingrediencie ako sú ovsené vločky a rozmačkané banány, čo zaručí, že muffiny budú nadýchané a chutné. Poďme sa pozrieť, ako na to!

Ingrediencie

  • 2 zrelé banány
  • 2 vajíčka
  • 200 g ovsených vločiek (bezlepkových)
  • 100 g jogurtu (môžete použiť aj rastlinný)
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 50 g medu alebo iného sladidla (napr. javorový sirup)
  • 100 g bobúľ (napr. čučoriedky, maliny) alebo orechov (voliteľné)

Postup

  1. Príprava ovsených vločiek: Ak nemáte instantné ovsené vločky, rozmixujte ich na jemnú múku v mixéri alebo kuchynskom robote.
  2. Rozmixovanie ingrediencií: Do mixéra vložte zrelé banány a vajíčka, pridajte jogurt, vanilkový extrakt a med. Mixujte, až kým sa všetky ingrediencie dobre nespoja.
  3. Spojenie s ovsenými vločkami: Do zmesi pridajte ovsené vločky a prášok do pečiva. Mixujte ešte chvíľu, aby sa všetko dobre premiešalo. Na konci môžete pridať aj bobule alebo orechy, ak ich používate.
  4. Predohriatie rúry: Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si muffinovú formu (môžete použiť papierové košíčky alebo formu potretú trochou oleja).
  5. Pečenie: Cesto rozdeľte do muffinovej formy a pečte približne 20-25 minút, kým muffiny nezískajú zlatohnedú farbu a špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté.
  6. Chladenie: Po upečení nechajte muffiny vychladnúť vo forme niekoľko minút, potom ich preneste na mriežku, aby úplne vychladli.

Záver

Tieto bezlepkové muffiny bez múky sú perfektným snackom alebo sladkým dezertom, ktorý si môžete vychutnať kedykoľvek počas dňa.

Sú nielen zdravé, ale aj veľmi chutné, a dokonca si ich môžete prispôsobiť pridaním svojich obľúbených ingrediencií. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a uvidíte, že aj bez lepku sa dajú pripraviť úžasné dobroty! Bon appétit!

 

3) Bezlepkové muffiny bez múky

Bezlepkové muffiny bez múky - 3
Bezlepkové muffiny bez múky – 3

Bezlepkové muffiny sú skvelou alternatívou pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku, ale nemajú v pláne robiť kompromisy v chuti. Tento recept na muffiny bez múky je jednoduchý, rýchly a vhodný pre každého, kto si chce pochutnať na niečom sladkom a zdravom. Vďaka použitiu alternatívnych surovín sú tieto muffiny nielen chutné, ale aj výživné. Poďme sa teda pozrieť na to, ako ich môžete pripraviť!

Ingrediencie

  • 2 zrelé banány
  • 3 vajcia
  • 1 šálka ovsených vločiek (bezlepkových)
  • 1/2 šálky medu alebo javorového sirupu
  • 1/2 šálky nesladeného kakaa (ak chcete čokoládovú verziu)
  • 1/2 ČL prášku do pečiva (bezlepkového)
  • Štipka soli
  • 1/2 šálky tvarohu (voliteľne, môže sa nahradiť jogurtom)
  • 1/2 šálky dodatočných prísad (napr. čokoládových kúskov, orechov, ovocia)

Postup

  1. Príprava cesta: V miske rozmačkajte zrelé banány vidličkou, až kým nebudú hladké. Pridajte vajcia a dobre premiešajte, kým sa všetky prísady dokonale nespoja.
  2. Mixovanie ingrediencií: Do banánovej zmesi pridajte ovsené vločky, med (alebo javorový sirup), kakao, prášok do pečiva a soľ. Môžete použiť aj mixér, aby ste vytvorili úplne hladké cesto.
  3. Pridanie tvarohu: Ak sa rozhodnete použiť tvaroh, pridajte ho teraz a dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  4. Pridanie dodatočných prísad: Na záver môžete pridať čokoládové kúsky, orechy alebo čerstvé ovocie podľa vášho výberu, a opäť premiešať.
  5. Pečenie muffín: Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte formu na muffiny tak, že ju vyložíte papierovými košíčkami alebo ju potriete olejom. Nalejte cesto do košíčkov naplnených asi do 2/3.
  6. Zapekanie: Pečte muffiny približne 20-25 minút, alebo kým nie sú zlatisté a špáradlo zapichnuté do stredu vyjde čisté.
  7. Chladenie: Po upečení nechajte muffiny 5 minút vo forme, potom ich presuňte na mriežku, aby vychladli úplne.

Záver

Bezlepkové muffiny bez múky sú veľmi šťavnaté, chutné a plné energie. Skvele sa hodia ako rýchle raňajky alebo zdravý desiatový snack.

S ich jednoduchým receptom si môžete pripraviť delikátne zákusky, na ktoré sa budete tešiť vy aj vaša rodina. Pripravte sa na to, že vás oslovia svojou textúrou a chuťou. Už len stačí si vychutnať vašu domácu tvorbu a prajeme dobrú chuť!

 

4) Bezlepkové muffiny bez múky

Bezlepkové muffiny bez múky - 4
Bezlepkové muffiny bez múky – 4

Ingrediencie:
– 2 banány
– 2 vajcia
– 1/4 šálky medu
– 1/4 šálky mandľovej masla
– 1/4 šálky mandľovej múky
– 1 lyžička prášku do pečiva
– 1/2 lyžičky soli
– 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
– 1/2 šálky malín

Postup:
1. Predkúriť rúru na 180°C a pripraviť muffinovú formu (môžete ju vymastit alebo použiť papierové košíčky).
2. V mise zmiešajte banány, vajcia, med, mandľové maslo, mandľovú múku, prášok do pečiva, soľ a vanilkový extrakt. Dôkladne premiešajte, až kým nevznikne hladké cesto.
3. Pridajte maliny a jemne ich vmiešajte do cesta.
4. Nalejte cesto do pripravených muffinových foriem, naplňte ich asi do 2/3 výšky.
5. Pečte muffiny v rúre približne 20-25 minút alebo kým nezískajú zlatohnedú farbu a neuvľhnú po stlačení.
6. Nechajte muffiny vychladnúť pred servírovaním. Dobrú chuť!

 

Prečo pripraviť bezlepkové muffiny bez múky?

Bezlepkové muffiny bez múky sú skvelou alternatívou pre tých, ktorí majú intoleranciu na lepok alebo chcú vyskúšať zdravšiu variantu pečenia. Tu sú dôvody, prečo si ich pripraviť:

  1. Zdravšia alternatíva: Bezlepkové muffiny sa často pripravujú z mandľovej múky alebo iných orechových múk, čo zvyšuje obsah bielkovín a zdravých tukov.
  2. Jednoduché a rýchle: Príprava muffinov bez múky je zvyčajne rýchlejšia a jednoduchšia, pretože potrebujete menej prísad. Môžete ich mať hotové za krátky čas.
  3. Úprava chuti: Tieto muffiny môžu byť prispôsobené rôznym chutiam a prísadám ako sú ovocie, orechy, čokoládové kúsky alebo koreniny, čo vám dáva možnosť experimentovať.
  4. Vhodné pre rôzne diéty: Ak sledujete nízkosacharidovú alebo paleo diétu, bezlepkové muffiny obsahujú menej sacharidov a môžu sa prispôsobiť týmto požiadavkám.
  5. Vynikajúca chuť: Mnohí by vás prekvapili, ako chutné a nadýchané môžu bezlepkové muffiny bez múky byť. Vďaka použitiu prírodných ingrediencií majú bohatú a zaujímavú chuť.
  6. Rýchly snack: Muffiny sú skvelým rýchlym občerstvením na cesty, do práce alebo školy.
  7. Stravovacie obmedzenia: Pre tých, ktorí trpia alergiami alebo intoleranciami, sú bezlepkové muffiny bezpečnou a chutnou voľbou.

Príprava bezlepkových muffinov bez múky môže byť zábavným a chutným spôsobom, ako si vychutnať sladké pečivo bez obáv o lepok.

Podobné príspevky

11 Komentárov

  1. Vladislav Konecna píše:

    Skvelý recept, určite vyskúšam! Ďakujem za tipy!

  2. Lubomira Kovac píše:

    Bezlepkové muffiny bez múky sú skvelou voľbou pre mňa, teším sa na vyskúšanie tohto receptu!

  3. Maros Vesela píše:

    Tieto muffiny vyzerajú skvele a ingrediencie sú jednoduché. Určite ich budem piecť tento víkend!

  4. Kvetinka123 píše:

    Tento recept na bezlepkové muffiny ma naozaj nadchol! Je skvelé, že si ich môžem pripraviť aj ja, keďže mám problémy s lepkom. A navyše, sú veľmi jednoduché na prípravu! Už sa neviem dočkať, keď ich vyskúšam. Určite ich prispôsobím podľa svojich chutí a pridám aj orechy. Mňam!

    1. Cukrík10 píše:

      Súhlasím s tebou, Kvetinka! Muffiny sú úžasné a táto verzia bez múky je skvelá pre každého. Už som vyskúšal niekoľko receptov a vždy sa podarili. Je to perfektný dezert bez výčitiek!

    2. Slnečnica2020 píše:

      Ja som robila muffiny podľa tohto receptu a všetci doma ich zbožňovali! Môj syn je veľmi vyberavý, ale tieto mu chutili! Určite budem piecť častejšie.

  5. JasnýDeň píše:

    Bezlepkové muffiny sú super voľba pre zdravé maškrtenie! Práve som si pripravila prvú várku a už sa teším na ochutnávku. Milujem kombináciu banánov a arašidového masla – to bude určite bomba chuti!

    1. MačkaMia píše:

      JasnýDeň, to znie výborne! Banány s arašidovým maslom sú skvelé aj do smoothie! Vďaka za inšpiráciu!

    2. _VeselýPanda_ píše:

      _JasnýDeň_, ako sa ti podarili? Ja mám v pláne tiež skúsiť tento recept cez víkend!

    3. 😍 Lucia 🔥 píše:

      Ďakujeme za skvelý komentár! Bezlepkové muffiny sú skutočne vynikajúcou voľbou pre zdravé maškrtenie. Kombinácia banánov a arašidového masla je skvelá voľba – určite si pochutnáte! Dúfame, že vám muffiny chutia a že sa u nás ešte ozvete s ďalším skvelým receptom. Dobrú chuť!

  6. _ZelenáLúka_ píše:

    _Tento recept je fantastický! Nedávno som objavila bezlepkové pečenie a tieto muffiny sú skvelým začiatkom mojej cesty k zdravému životnému štýlu._ Teším sa na to, ako ich prispôsobím s rôznymi prísadami podľa chuti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *