Cuketové muffiny na slano

Nasleduje recept na slané muffiny s čerstvými cuketami:

Ingrediencie:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 2 vajcia
  • 1/2 šálky nesladeného jogurtu
  • 1/4 šálky oleja
  • 1 šálka na tenké plátky nakrájených čerstvých cukiet
  • 1/2 šálky na kocky nakrájeného syra
  • 2 lyžice nakrájaného čerstvého kôpru

 

Cuketové muffiny na slano

Postup:

  1. Troubu predhrejte na 180 °C a pripravte si formu na muffiny s papierovými košíčkami.
  2. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
  3. V inej miske vyšľahajte vajcia, jogurt a olej.
  4. Pridajte zmes s vajcovou zmesou do misky s múkou a dôkladne premiešajte, kým nedostanete hladké cesto.
  5. Pridajte nakrájané cukety, syr a nakrájanú kôpru a opatrne premiešajte, aby boli všetky ingrediencie rovnomerne rozložené.
  6. Naplňte formu na muffiny cestom asi do 2/3 jej výšky.
  7. Pečte muffiny v predhriatej rúre približne 20-25 minút, alebo kým nie sú zlatavo hnedé a vnútri upečené.
  8. Nechajte muffiny vychladnúť a podávajte.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké cukety (približne 300 g)
  • 1 šálka hladkej múky
  • 1/2 šálky celozrnnej múky (môžete použiť aj ovsenú alebo ražnú)
  • 1/2 šálky strúhaného syra (napríklad eidam alebo parmezán)
  • 2 veľké vajcia
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného oregana alebo tymiánu (voliteľné)
  • Na posypanie: semiačka (napr. sezamové alebo slnečnicové)

Postup:

  1. Predpríprava: Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si muffinovú formu. Môžete ju vyložiť papierovými košíčkami alebo vymazať maslom a posypať múkou.

  2. Príprava cukety: Cukety umyte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Ak majú priliš veľa vody, môžete ich jemne osoliť a nechať pár minút odstáť, aby pustili šťavu, ktorú následne vyžmýkajte.

  3. Zmiešanie prísad: V strednej miske zmiešajte vajcia, olivový olej a mlieko. Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.

  4. Súšky a prášky: V inej miske zmiešajte hladkú múku, celozrnnú múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, mleté čierne korenie a bylinky (ak používate).

  5. *Spojenie: Zmiešajte mokré a suché ingrediencie. Pridajte nastrúhanú cuketu a strúhaný syr. Dobre premiešajte, ale netreba to preháňať – iba do spojenia ingrediencií.

  6. Plnenie formy: Cesto nalejte do muffinovej formy, pričom naplňte každý košíček približne do 2/3 jeho výšky. Na vrch môžete posypať semiačka, ak chcete.

  7. Pečenie: Muffiny pečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé a keď do nich vpichnete špajdľu, vyjde čistá.

  8. Chladenie: Po upečení nechajte muffiny niekoľko minút vychladnúť vo forme, potom ich presuňte na mriežku, aby úplne vychladli.

Podávanie: Tieto cuketové muffiny sú skvelé ako zdravá desiata, raňajky alebo ako príloha k polievke či šalátu. Môžete ich podávať teplé alebo studené.

Dobrú chuť!

 

3)

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 2 vajcia
  • 150 ml jogurtu (môže byť aj grécky)
  • 100 ml oleja (olivový alebo slnečnicový)
  • 200 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 100 g strúhaného syra (napr. ementál alebo parmezán)
  • 50 g nastrúhanej syrovej zložky (napr. feta alebo ricotta)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvé bylinky (napr. petržlenová vňať, kôpor alebo bazalka) na dochutenie
  • (voliteľné) 50 g slaniny alebo šunky, nakrájanej na malé kúsky

Postup:

  1. Príprava cukiet: Cukety umyjete, nestrúhajte a osušte. Potom ich nastrúhajte na hrubom strúhadle. Následne ich v miske posoľte a nechajte odstáť asi 10 minút, aby pustili prebytočnú vodu. Po 10 minútach ich dôkladne vyžmýkajte.

  2. Mixovanie ingrediencií: V ďalšej miske vyšľahajte vajcia, jogurt a olej. Postupne pridávajte vyžmýkanú cuketu a všetko dobre premiešajte.

  3. Sypké ingrediencie: V samostatnej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a korenie. Ak používate slaninu alebo šunku, pridajte aj tie.

  4. Spojenie: Sypké ingrediencie pridajte do mokrých a všetko dobre premiešajte, aby sa zmes spojila. Na záver pridajte strúhaný syr a nasekané čerstvé bylinky.

  5. Plnenie formičiek: Predhrejte rúru na 180 °C. Muffinové formičky vyložte papierovými košíčkami alebo ich potrite trochou oleja. Zmes rovnomerne rozdeľte do formičiek, pričom ich naplňte zhruba do 2/3.

  6. Pečenie: Muffiny pečte v predhriatej rúre asi 20-25 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé a prepečené. Môžete ich skontrolovať špajdľou – ak vyjde čistá, sú hotové.

  7. Chladenie a podávanie: Muffiny nechajte vychladnúť na mriežke aspoň 5 minút a potom ich podávajte teplé alebo studené. Môžete ich podávať ako snack, na raňajky alebo aj ako súčasť bufetu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *