extrakt z hlivy ustricovej

1) Kremžská omáčka s extraktom z hlivy ústricovej

Ingrediencie:

  • 200 g hlivy ústricovej (čerstvej alebo sušenej)
  • 200 ml vody (na extrakciu)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná na jemno
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 1 čajová lyžička horčice
  • 1 čajová lyžička medu
  • 100 g kyslej smotany
  • 3 lyžice majonézy
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvý kôpor na ozdobu

Postup:

  1. Príprava extraktu z hlivy ústricovej:
    • Ak používate sušenú hlivu ústricovú, namočte ju na niekoľko hodín do 200 ml vody. Po zmäknutí ju sceďte a vodu zachovajte; táto tekutina bude vaším extraktom.
    • Pri použití čerstvej hlivy, nakrájajte ju na malé kúsky a varte v 200 ml vody približne 15 minút. Po uvarení ju sceďte, pričom si uchovajte tekutinu.
  2. Príprava omáčky:
    • Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte na strednom ohni asi 5 minút, až sa cibuľa zjemní a začne zlato-hnednúť.
    • Pridajte prelisovaný cesnak a smažte ďalšie 2 minúty, kým nezačne voňať.
    • Následne pridajte extrakt z hlivy ústricovej (tekutinu, ktorú ste si pripravili) a nechajte všetko spoločne variť 5 minút, aby sa chute prepojili.
  3. Mixovanie omáčky:
    • Do panvice pridajte horčicu, med, kyslú smotanu, majonézu a citrónovú šťavu. Všetko dobre premiešajte a dochucujte soľou a čiernym korením podľa chuti.
    • Omáčku varte ešte približne 5 minút na nízkej teplote. Môžete ju podávať teplú alebo studenú.
  4. Podávanie:
    • Kremžskú omáčku podávajte s čerstvým chlebom, zeleninovými hriankami, alebo ako dip k vašim obľúbeným jedlám. Ozdobte čerstvým kôprom a užite si maximálny zážitok.

 

2) Vegánske rizoto s hlivou ústricovou a extraktom

Ingrediencie:

  • 300 g arborio ryže
  • 200 g hlivy ústricovej (čerstvej)
  • 1 cibuľa, nakrájaná na jemno
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 100 ml extraktu z hlivy ústricovej
  • 150 ml bieleho vína (voliteľné)
  • 50 g vegánskeho syra (napr. z kešu orechov)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Čerstvé bylinky (petržlen, bazalka) na ozdobu

Postup:

  1. Príprava extraktu z hlivy:
    • Ťažiskovým krokom je príprava extraktu. Pre čerstvú hlivu ústricovú, ju nakrájajte na malé kúsky a spolu s 200 ml vody varte 15 minút, potom sceďte a tekutinu si uchovajte.
    • Ak máte sušenú hlivu, namočte ju na niekoľko hodín do vody, potom sceďte a zachovajte tekutinu.
  2. Základ rizota:
    • Na veľkej panvici zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju na strednom ohni, kým nie je zlatistá (asi 5-7 minút).
    • Pridajte prelisovaný cesnak a nechte sa variť ďalšie 2 minúty, kým nezačne voňať.
  3. Pridanie ryže:
    • Do panvice s cibuľou a cesnakom pridajte arborio ryžu. Dobre premiešajte, aby sa ryža obalila olejom a cibuľou. Smažte ju asi 2-3 minúty, kým ryža nezačne byť jemne priehľadná.
  4. Varíme rizoto:
    • Ak používate víno, pridajte biele víno a varte, kým nie je alkohol odparený (asi 1-2 minúty).
    • Následne pridávajte zeleninový vývar a extrakt z hlivy ústricovej po jednej naberačke. Nezabudnite nechať ryžu vsávať tekutinu pred pridaním ďalšej. Tento proces môže trvať asi 20 minút, kým ryža nie je al dente a krémová.
  5. Finálny krok:
    • Po uvarení ryže pridajte vegánsky syr a dobre premiešajte. Môžete dochutiť soľou a čiernym korením podľa chuti. Nechajte rizoto stáť 5 minút pred podávaním.
  6. Podávanie:
    • Rizoto podávajte s čerstvými bylinkami a podľa chuti môžete pridať aj extra vegánsky syr navrchu. Toto jedlo je výborné teplé a je ideálne pre vegánskych nadšencov.

3)Polievka z hlivy ústricovej a extraktu

Ingrediencie:

  • 300 g hlivy ústricovej, nakrájanej
  • 1 cibuľa, nakrájaná na jemno
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 4 stredne veľké zemiaky, nakrájané na kocky
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 200 ml extraktu z hlivy ústricovej
  • 100 ml smotany na varenie (alebo vegánskej alternatívy)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvý petržlen na ozdobu

Postup:

  1. Príprava extraktu:
    • Ak používate sušenú hlivu, pripravte extrakt podľa predchádzajúceho postupu. Čerstvú hlivu tiež zvarte v 200 ml vody a sceďte.
  2. Základ polievky:
    • Na hlbokej panvici zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju 5-7 minút, až sa zmení na zlatistú.
    • Následne pridajte cesnak a hlivu ústricovú. Smažte ďalších 5 minút, kým sa hliva nezmenší a neuvoľní svoju chuť.
  3. Pridanie zemiakov:
    • Pridajte nakrájané zemiaky a varte ďalších 5 minút, aby sa aj tieto ingrediencie spojili s chuťami.
    • Následne pridajte zeleninový vývar a extrakt z hlivy, nechajte všetko variť asi 20 minút, kým sú zemiaky mäkké.
  4. Mixovanie polievky:
    • Po uvarení všetkých ingrediencií použite mixér, aby ste dosiahli hladkú konzistenciu. Môžete pridať aj trochu smotany na varenie na zjemnenie chuti.
    • Dochutíte soľou a čiernym korením podľa chuti a nechajte polievku variť ešte 5 minút.
  5. Podávanie:
    • Polievku podávajte teplú, ozdobenú čerstvým petržlenom. Tento recept je skvelým predjedlom alebo hlavného jedla, ktoré ponúka skvelú myx medzi zdravím a chuťou.

Týmto spôsobom je možné využiť výhody hlivy ústricovej vo variabilných receptoch, ktoré sú chutné a zdravé!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *