1) Kremžská omáčka s extraktom z hlivy ústricovej
Ingrediencie:
- 200 g hlivy ústricovej (čerstvej alebo sušenej)
- 200 ml vody (na extrakciu)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na jemno
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1 čajová lyžička horčice
- 1 čajová lyžička medu
- 100 g kyslej smotany
- 3 lyžice majonézy
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý kôpor na ozdobu
Postup:
- Príprava extraktu z hlivy ústricovej:
- Ak používate sušenú hlivu ústricovú, namočte ju na niekoľko hodín do 200 ml vody. Po zmäknutí ju sceďte a vodu zachovajte; táto tekutina bude vaším extraktom.
- Pri použití čerstvej hlivy, nakrájajte ju na malé kúsky a varte v 200 ml vody približne 15 minút. Po uvarení ju sceďte, pričom si uchovajte tekutinu.
- Príprava omáčky:
- Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte na strednom ohni asi 5 minút, až sa cibuľa zjemní a začne zlato-hnednúť.
- Pridajte prelisovaný cesnak a smažte ďalšie 2 minúty, kým nezačne voňať.
- Následne pridajte extrakt z hlivy ústricovej (tekutinu, ktorú ste si pripravili) a nechajte všetko spoločne variť 5 minút, aby sa chute prepojili.
- Mixovanie omáčky:
- Do panvice pridajte horčicu, med, kyslú smotanu, majonézu a citrónovú šťavu. Všetko dobre premiešajte a dochucujte soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Omáčku varte ešte približne 5 minút na nízkej teplote. Môžete ju podávať teplú alebo studenú.
- Podávanie:
- Kremžskú omáčku podávajte s čerstvým chlebom, zeleninovými hriankami, alebo ako dip k vašim obľúbeným jedlám. Ozdobte čerstvým kôprom a užite si maximálny zážitok.
2) Vegánske rizoto s hlivou ústricovou a extraktom
Ingrediencie:
- 300 g arborio ryže
- 200 g hlivy ústricovej (čerstvej)
- 1 cibuľa, nakrájaná na jemno
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1 liter zeleninového vývaru
- 100 ml extraktu z hlivy ústricovej
- 150 ml bieleho vína (voliteľné)
- 50 g vegánskeho syra (napr. z kešu orechov)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (petržlen, bazalka) na ozdobu
Postup:
- Príprava extraktu z hlivy:
- Ťažiskovým krokom je príprava extraktu. Pre čerstvú hlivu ústricovú, ju nakrájajte na malé kúsky a spolu s 200 ml vody varte 15 minút, potom sceďte a tekutinu si uchovajte.
- Ak máte sušenú hlivu, namočte ju na niekoľko hodín do vody, potom sceďte a zachovajte tekutinu.
- Základ rizota:
- Na veľkej panvici zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju na strednom ohni, kým nie je zlatistá (asi 5-7 minút).
- Pridajte prelisovaný cesnak a nechte sa variť ďalšie 2 minúty, kým nezačne voňať.
- Pridanie ryže:
- Do panvice s cibuľou a cesnakom pridajte arborio ryžu. Dobre premiešajte, aby sa ryža obalila olejom a cibuľou. Smažte ju asi 2-3 minúty, kým ryža nezačne byť jemne priehľadná.
- Varíme rizoto:
- Ak používate víno, pridajte biele víno a varte, kým nie je alkohol odparený (asi 1-2 minúty).
- Následne pridávajte zeleninový vývar a extrakt z hlivy ústricovej po jednej naberačke. Nezabudnite nechať ryžu vsávať tekutinu pred pridaním ďalšej. Tento proces môže trvať asi 20 minút, kým ryža nie je al dente a krémová.
- Finálny krok:
- Po uvarení ryže pridajte vegánsky syr a dobre premiešajte. Môžete dochutiť soľou a čiernym korením podľa chuti. Nechajte rizoto stáť 5 minút pred podávaním.
- Podávanie:
- Rizoto podávajte s čerstvými bylinkami a podľa chuti môžete pridať aj extra vegánsky syr navrchu. Toto jedlo je výborné teplé a je ideálne pre vegánskych nadšencov.
3)Polievka z hlivy ústricovej a extraktu
Ingrediencie:
- 300 g hlivy ústricovej, nakrájanej
- 1 cibuľa, nakrájaná na jemno
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 4 stredne veľké zemiaky, nakrájané na kocky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml extraktu z hlivy ústricovej
- 100 ml smotany na varenie (alebo vegánskej alternatívy)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý petržlen na ozdobu
Postup:
- Príprava extraktu:
- Ak používate sušenú hlivu, pripravte extrakt podľa predchádzajúceho postupu. Čerstvú hlivu tiež zvarte v 200 ml vody a sceďte.
- Základ polievky:
- Na hlbokej panvici zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju 5-7 minút, až sa zmení na zlatistú.
- Následne pridajte cesnak a hlivu ústricovú. Smažte ďalších 5 minút, kým sa hliva nezmenší a neuvoľní svoju chuť.
- Pridanie zemiakov:
- Pridajte nakrájané zemiaky a varte ďalších 5 minút, aby sa aj tieto ingrediencie spojili s chuťami.
- Následne pridajte zeleninový vývar a extrakt z hlivy, nechajte všetko variť asi 20 minút, kým sú zemiaky mäkké.
- Mixovanie polievky:
- Po uvarení všetkých ingrediencií použite mixér, aby ste dosiahli hladkú konzistenciu. Môžete pridať aj trochu smotany na varenie na zjemnenie chuti.
- Dochutíte soľou a čiernym korením podľa chuti a nechajte polievku variť ešte 5 minút.
- Podávanie:
- Polievku podávajte teplú, ozdobenú čerstvým petržlenom. Tento recept je skvelým predjedlom alebo hlavného jedla, ktoré ponúka skvelú myx medzi zdravím a chuťou.
Týmto spôsobom je možné využiť výhody hlivy ústricovej vo variabilných receptoch, ktoré sú chutné a zdravé!