Samozrejme! Tu je recept na zapekanú cuketu s mletým mäsom po slovensky:
Suroviny:
- 2 stredne veľké cukety
- 500 g mletej zeleniny (môžete použiť hovädzie mäso, bravčové mäso alebo kombináciu oboch)
- 1 cibuľa, nakrájaná na kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 ½ šálky paradajkovej omáčky
- 1 ½ šálky tvarohu
- 1/2 šálky strúhaného tvrdého syra (napr. parmezán alebo eidam)
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olej na opraženie
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- Cukety omyte a odstráňte končeky. Nakrájajte ich na tenké plátky.
- V hrnci s osolenou vriacou vodou cuketu uvarte asi 2-3 minúty, aby zmatnele. Potom ich scedíme a prepláchneme studenou vodou.
- Na panvici rozohrejte olej a opražte na ňom cibuľu a cesnak, kým nebudú zlatisté.
- Pridajte mleté mäso a orestujte ho, kým sa úplne neupraží a nenazelená.
- Pridajte paradajkovú omáčku, soľ a korenie podľa chuti. Varte 5-7 minút, aby sa mäso dobre prevarilo.
- V miske zmiešajte tvaroh a polovicu strúhaného syra. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Ukladajte do vymasteného pekáča vrstvy cukety a mletého mäsa, striedajte ich, až kým nedosiahnete všetky ingrediencie.
- Nakoniec prelejte zmesou tvarohu a posypte zvyšným strúhaným syrom.
- Pekáč vložte do rúry a pečte 25-30 minút, kým cuketa nezmäkne a povrch sa zľahka nezazlatí.
- Nechajte zapekanú cuketu chvíľu vychladnúť pred podávaním.
Dobrú chuť! Ak máte nejaké ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.
2) Zapekaná cuketa s mletým mäsom
Určite! Tu je recept na zapekanú cuketu s mletým mäsom:
Suroviny:
- 2 stredne veľké cukety
- 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo zmes)
- 1 cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 pohár paradajkového pretlaku
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 lyžička sušenej oregana
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 šálky strúhanej mozzarelly
Postup:
- Rozohrejte rúru na 180°C.
- Cukety umyte a nakrájajte na tenké plátky.
- Na panvici rozohrejte trochu oleja a orestujte cibuľu a cesnak, kým nezačnú byť mäkké a aromatické.
- Pridajte mleté mäso a varte, kým nie je úplne uvarené.
- Potom pridajte paradajkový pretlak a koreniny. Nechajte vaječné jedlo var maľovať asi 5 minút.
- Do pekáča položte jednu vrstvu nakrájaných cukiet. Potom pridajte vrstvu mäsovej zmesi. Opakujte tento postup, kým nebudú všetky ingrediencie spotrebované.
- Na vrchu pekáča posypte strúhanou mozzarellou.
- Zakryte pekáč a pečte 25-30 minút, kým cukety nebudú mäkké a syr sa rozpustí a zhnedne.
- Po upečení osušte zapekanú cuketu a nechajte ju trochu vychladnúť pred servírovaním.
Môžete túto zapekanú cuketu podávať ako samostatné jedlo alebo ju doplniť s čerstvým šalátom. Dobrú chuť!