Francúzska bageta

Francúzska bageta je tradičný francúzsky chlieb s krásnou kôrou a šťavnatým vnútrom. Tento recept vám pomôže vytvoriť perfektnú bagetu aj doma!

Potrebujete:

– 500 g múky
– 10 g soli
– 7 g čerstvého droždia
– 350 ml vlažnej vody

 

Francúzska bageta

Postup:

1. V malom misku zmiešajte droždie s trochou vody a nechajte odstáť asi 5 minút, kým sa začne bublať.
2. Vo veľkej miske zmiešajte múku a soľ. Vytvorte do stredu dierku a nalejte do nej droždiovú zmes.
3. Pomaly pridávajte zvyšok vody a začnite miešať, kým sa nevytvorí hrubé cesto.
4. Vyberte cesto z misy a položte ho na pomúčenú dosku. Začnite ho miešať a zahmieňať asi 10 minút, kým nezískate hladké a pružné cesto.
5. Vložte cesto späť do misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa zdvojnásobí objem.
6. Po vykysnutí cesto opäť premiesite a vytvarujte ho do podľa vašich predstáv. Bagetu môžete vyformovať do dlhého valčeka alebo do klasického francúzskeho tvaru s hnedou špičkou.
7. Vložte bagetu na plech s papierom na pečenie, nakrájajte na povrchu niekoľko zárezov nožom a nechajte znova kysnúť asi 30 minút.
8. Po z druhej kysnutej bagetu vložte do predhriatej rúry na 200 stupňov a pečte asi 25-30 minút, kým nezískate zlatistú kôru.
9. Nechajte bagetu vychladnúť asi 15 minút pred krájaním a podávajte čerstvú s maslom, syrom alebo inými obľúbenými prílohami.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *