Tu je recept na vynikajúci hrnčekový sypaný tvarohový koláč:
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 1 vajce
- 250 g tvarohu
- 100 g smotany
- 50 g práškového cukru
- citrónová kôra (voliteľné)
- vanilkový cukor
Hrnčekový sypaný tvarohový koláč
Postup:
- V miske zmiešajte múku, cukor a maslo, kým nedosiahnete drobivú konzistenciu.
- Pridajte vajce a dôkladne premiešajte.
- Cesto rozdeľte na dve časti – jednu polovicu použite na spodok koláča a druhú polovicu na posypanie.
- Spodok koláča rozotrite do vymasteného hrnčeka a jemne vyhladkujte.
- V miske zmiešajte tvaroh, smotanu, práškový cukor, citrónovú kôru (ak ju používate) a vanilkový cukor, kým nedosiahnete hladkú konzistenciu.
- Nalejte tvarohovú zmes na spodok cesta v hrnčeku.
- Vrch smeromozhonajte druhou polovicou cesta a vyrovnajte povrch.
- Pečte koláč v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 40 minút, alebo kým nenaberie zlatistú farbu.
- Nechajte koláč vychladnúť a posypte práškovým cukrom pred servírovaním.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 hrnček tvarohu (najlepšie jemného)
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 hrnček mlieka
- 1/2 hrnčeka rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
- 3 vajcia
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- Štipka soli
- Múka a maslo na vymastenie formy
Postup:
-
Predpríprava: Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu na koláč (ktorá má priemer cca 25 cm) vymastíme maslom a posypeme múkou.
-
Príprava cesta: V miske dôkladne premiešame tvaroh, vajcia, mlieko, olej, kryštálový cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Miešame, kým sa všetky ingrediencie nezhomžia.
-
Pridanie suchých ingrediencií: V inej miske zmiešame hladkú múku s práškom do pečiva a postupne ju pridávame do tvarohovej zmesi. Dobre premiešame, aby sme získali hladké cesto.
-
Pečenie: Cesto nalejeme do pripraveného plechu a pečieme v predhriatej rúre približne 30-40 minút, alebo kým koláč nie je pekne zlatistý a špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde suché.
-
Chladenie a servírovanie: Po upečení necháme koláč chvíľu vychladnúť vo forme, potom ho opatrne vyberieme a necháme úplne vychladnúť na mriežke.
-
Podávanie: Koláč môžeme servírovať len tak, alebo posypať práškovým cukrom. Výborne chutí aj s ovocím, lekvárom alebo šľahačkou.
Dobrú chuť!