Hrnčekový sypaný tvarohový koláč

Tu je recept na vynikajúci hrnčekový sypaný tvarohový koláč:

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g cukru
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • 250 g tvarohu
  • 100 g smotany
  • 50 g práškového cukru
  • citrónová kôra (voliteľné)
  • vanilkový cukor

 

Hrnčekový sypaný tvarohový koláč

Postup:

  1. V miske zmiešajte múku, cukor a maslo, kým nedosiahnete drobivú konzistenciu.
  2. Pridajte vajce a dôkladne premiešajte.
  3. Cesto rozdeľte na dve časti – jednu polovicu použite na spodok koláča a druhú polovicu na posypanie.
  4. Spodok koláča rozotrite do vymasteného hrnčeka a jemne vyhladkujte.
  5. V miske zmiešajte tvaroh, smotanu, práškový cukor, citrónovú kôru (ak ju používate) a vanilkový cukor, kým nedosiahnete hladkú konzistenciu.
  6. Nalejte tvarohovú zmes na spodok cesta v hrnčeku.
  7. Vrch smeromozhonajte druhou polovicou cesta a vyrovnajte povrch.
  8. Pečte koláč v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 40 minút, alebo kým nenaberie zlatistú farbu.
  9. Nechajte koláč vychladnúť a posypte práškovým cukrom pred servírovaním.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 hrnček tvarohu (najlepšie jemného)
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
  • 3 vajcia
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Štipka soli
  • Múka a maslo na vymastenie formy

Postup:

  1. Predpríprava: Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu na koláč (ktorá má priemer cca 25 cm) vymastíme maslom a posypeme múkou.

  2. Príprava cesta: V miske dôkladne premiešame tvaroh, vajcia, mlieko, olej, kryštálový cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Miešame, kým sa všetky ingrediencie nezhomžia.

  3. Pridanie suchých ingrediencií: V inej miske zmiešame hladkú múku s práškom do pečiva a postupne ju pridávame do tvarohovej zmesi. Dobre premiešame, aby sme získali hladké cesto.

  4. Pečenie: Cesto nalejeme do pripraveného plechu a pečieme v predhriatej rúre približne 30-40 minút, alebo kým koláč nie je pekne zlatistý a špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde suché.

  5. Chladenie a servírovanie: Po upečení necháme koláč chvíľu vychladnúť vo forme, potom ho opatrne vyberieme a necháme úplne vychladnúť na mriežke.

  6. Podávanie: Koláč môžeme servírovať len tak, alebo posypať práškovým cukrom. Výborne chutí aj s ovocím, lekvárom alebo šľahačkou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *