Ak máte chuť na skvelý jahodový koláč s tvarohom, tu je jednoduchý recept, ktorý vám môže poslúžiť:
Suroviny:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- štipka soli
- 500 g čerstvých jahôd
- 300 g tvarohu
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- 1 balíček vanilkového cukru
Jahodový koláč s tvarohom
Postup:
- V mise zmiešajte múku, práškový cukor, maslo, vajce a štipku soli. Vypracujte hladké cesto, zabalte ho do potravinárskej fólie a dajte na 30 minút vychladnúť do chladničky.
- Po 30 minútach cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte na plech s pečiacim papierom. Formu podlejte a okraje dobre stlačte. Prikryte cesto a nechajte ho odpočívať v chladničke ďalších 30 minút.
- V miske zmiešajte tvaroh, cukor, vajcia a vanilkový cukor. Rovnomerne rozotrite tvarohovú náplň na rozvaľkanej cesto.
- Na tvarohovú náplň naskládajte jemne umyté jahody, ktoré môžete aj prekrojiť na polovice. Pokračujte radenie jahôd až kým nebude celá náplň pokrytá.
- Koláč vopred zohriatej rúry pečte pri 180 °C približne 30 – 40 minút, kým nezačne povrch koláča získavať zlatistú farbu.
- Po upečení nechajte koláč trochu vychladnúť a podávajte ho teplý alebo studený.
Dúfam, že si vychutnáte tento jahodový koláč s tvarohom!
2)
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla (mäkkého)
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- štipka soli
Na tvarohovú plnku:
- 500 g tvarohu (najlepšie jemného)
- 2 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 pl citrónovej šťavy
- 100 ml smotany na šľahanie (prípadne jogurt)
Na jahodovú vrstvu:
- 300 g čerstvých jahôd
- 2 pl práškového cukru (podľa chuti)
- 1 pl škrobu (na zahustenie)
Postup:
-
Príprava cesta:
- V miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva, práškový cukor a štipku soli.
- Pridajte mäkké maslo a vajce.
- Rukami alebo mixérom zmes spracujte na hladké cesto.
- Zabalte cesto do potravinovej fólie a nechajte v chladničke aspoň 30 minút odpočinúť.
-
Príprava tvarohovej plnky:
- V miske zmiešajte tvaroh, vajcia, práškový cukor, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a smotanu.
- Šľahajte, kým nie je hmota hladká a krémová.
-
Jahodová vrstva:
- Jahody umyte a nakrájajte na plátky.
- V miske ich zmiešajte s práškovým cukrom a škrobom.
- Nechajte chvíľu stáť, aby pustili šťavu.
-
Súkladanie koláča:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte ho na pomúčenej doske tak, aby ste s ním pokryli dno a okraje formy (24 cm) na pečenie.
- Cesto preneste do formy a na dno rozotrite tvarohovú plnku.
- Na tvarohovú plnku rovnomerne rozložte jahody.
-
Pečenie:
- Koláč pečte v predhriatej rúre asi 40–45 minút, až kým nie je zlatistý a tvarohová plnka je pevná.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť na mriežke.
-
Podávanie:
- Koláč môžete servírovať teplý alebo studený, ideálne s troškou šľahačky alebo posypaný práškovým cukrom.
Dobrú chuť!