Jahodový koláč s tvarohom

Ak máte chuť na skvelý jahodový koláč s tvarohom, tu je jednoduchý recept, ktorý vám môže poslúžiť:

Suroviny:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 500 g čerstvých jahôd
  • 300 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 2 vajcia
  • 1 balíček vanilkového cukru

 

Jahodový koláč s tvarohom

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, práškový cukor, maslo, vajce a štipku soli. Vypracujte hladké cesto, zabalte ho do potravinárskej fólie a dajte na 30 minút vychladnúť do chladničky.
  2. Po 30 minútach cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte na plech s pečiacim papierom. Formu podlejte a okraje dobre stlačte. Prikryte cesto a nechajte ho odpočívať v chladničke ďalších 30 minút.
  3. V miske zmiešajte tvaroh, cukor, vajcia a vanilkový cukor. Rovnomerne rozotrite tvarohovú náplň na rozvaľkanej cesto.
  4. Na tvarohovú náplň naskládajte jemne umyté jahody, ktoré môžete aj prekrojiť na polovice. Pokračujte radenie jahôd až kým nebude celá náplň pokrytá.
  5. Koláč vopred zohriatej rúry pečte pri 180 °C približne 30 – 40 minút, kým nezačne povrch koláča získavať zlatistú farbu.
  6. Po upečení nechajte koláč trochu vychladnúť a podávajte ho teplý alebo studený.

Dúfam, že si vychutnáte tento jahodový koláč s tvarohom!

 

2)

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla (mäkkého)
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • štipka soli

Na tvarohovú plnku:

  • 500 g tvarohu (najlepšie jemného)
  • 2 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 pl citrónovej šťavy
  • 100 ml smotany na šľahanie (prípadne jogurt)

Na jahodovú vrstvu:

  • 300 g čerstvých jahôd
  • 2 pl práškového cukru (podľa chuti)
  • 1 pl škrobu (na zahustenie)

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • V miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva, práškový cukor a štipku soli.
    • Pridajte mäkké maslo a vajce.
    • Rukami alebo mixérom zmes spracujte na hladké cesto.
    • Zabalte cesto do potravinovej fólie a nechajte v chladničke aspoň 30 minút odpočinúť.
  2. Príprava tvarohovej plnky:

    • V miske zmiešajte tvaroh, vajcia, práškový cukor, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a smotanu.
    • Šľahajte, kým nie je hmota hladká a krémová.
  3. Jahodová vrstva:

    • Jahody umyte a nakrájajte na plátky.
    • V miske ich zmiešajte s práškovým cukrom a škrobom.
    • Nechajte chvíľu stáť, aby pustili šťavu.
  4. Súkladanie koláča:

    • Rúru predhrejte na 180 °C.
    • Cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte ho na pomúčenej doske tak, aby ste s ním pokryli dno a okraje formy (24 cm) na pečenie.
    • Cesto preneste do formy a na dno rozotrite tvarohovú plnku.
    • Na tvarohovú plnku rovnomerne rozložte jahody.
  5. Pečenie:

    • Koláč pečte v predhriatej rúre asi 40–45 minút, až kým nie je zlatistý a tvarohová plnka je pevná.
    • Po upečení nechajte koláč vychladnúť na mriežke.
  6. Podávanie:

    • Koláč môžete servírovať teplý alebo studený, ideálne s troškou šľahačky alebo posypaný práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *