Koľko cukru na jeden bielok

Aby sme určili, koľko cukru je potrebné na jeden bielok, vyžaduje sa presný recept. Nižšie je základný recept na bielkovú hmotu:

– 1 bielok
– 40 gramov cukru

Na jeden bielok teda potrebujeme 40 gramov cukru.

 

1. Meringové srdiečka

Ingrediencie:

  • 2 bielky
  • 120 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 1/2 lyžičky limetkovej šťavy (alebo citrónovej)
  • potravinárske farbivo (podľa vlastného výberu)

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 90 °C a pripravte plech, ktorý vyložíte papierom na pečenie.
  2. V miske so mixérom vyšľahajte bielky spolu so štipkou soli, kým sa nezačnú tvoriť jemné vrcholky.
  3. Postupne pridávajte práškový cukor a šľahajte, pokiaľ nenastane lesklý a pevný sneh.
  4. Pridajte limetkovú šťavu a podľa chuti aj potravinárske farbivo. Dobre premiešajte.
  5. Pomocou cukrárskeho vrecka vytvarujte srdiečka na pripravenú doštičku.
  6. Pečte v rúre približne 1,5 hodiny (až do chrumkava). Po upečení nechajte vychladnúť.

2. Pavlova torta s ovocím

Ingrediencie:

Kuchyňa Lídla – Paradajková polievka

Kuchyňa Lídla – Paradajková polievka

Čítať viac »

  • 4 bielky
  • 200 g cukru
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • 1 lyžička bieleho octu
  • 300 ml šľahačky
  • 200 g čerstvého ovocia (napríklad jahody, kiwi, marhule)

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 150 °C a pripravte plech s papierom na pečenie.
  2. V rozsiahlej mise vyšľahajte bielky na mäkké vrcholy, následne postupne pridávajte cukor, až kým sa nevytvorí pevný sneh.
  3. Pridajte kukuričný škrob a ocot, jemne premiešajte.
  4. Na plech vytvorte kruh zo snehu (priemer približne 20 cm) a tvarujte okraje do podoby korunky.
  5. Pečte v rúre 1 hodinu a nechajte vychladnúť vo vnútri rúry so zatvorenými dverami.
  6. Šľahačku vyšľahajte a naplňte ňou vychladený stred torty. Ozdobte čerstvým ovocím.

3. Čokoládové soufflé

Ingrediencie:

  • 3 bielky
  • 50 g cukru
  • 60 g čokolády (najlepšie horkej)
  • 1 lyžička masla (na vymazanie formy)
  • štipka soli
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C a vymažte malé formičky na soufflé maslom.
  2. Roztopte čokoládu vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre a nechajte ju vychladnúť.
  3. V mise vyšľahajte bielky so štipkou soli na tvrdé vrcholce. Postupne pridávajte cukor a šľahajte, kým sa cukor nerozpustí a zmes sa leskne.
  4. Jemne vmiešajte roztopenú čokoládu do snehu.
  5. Zmes opatrne rozdielte do formičiek a pečte približne 12-15 minút, kým soufflé nie sú nadýchané a jemne zlaté.
  6. Podávajte ihneď, posypané práškovým cukrom.

Užite si prípravu týchto sladkých dezertov a prekvapte svojich hostí!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Janko123 píše:

    Veľmi užitočný recept! Nikdy som nevedel, koľko cukru mám pridať. 40 gramov na jeden bielok je perfektné. Určite to vyskúšam, keď budem piecť meringue. Ďakujem za zdieľanie!

  2. Kocurik88 píše:

    Super tip! Ja vždy hádžem cukor od oka, ale tento recept mi dá presný návod. Týmto spôsobom sa nemôžem pomýliť. Teším sa na moje dezerty s touto bielkovou hmotou!

  3. Bublinka77 píše:

    Perfektný návod pre začiatočníkov ako ja! Cukor a bielok sú základom mnohých dobrôt. Som nadšená, že môžem pripraviť niečo sladké a chutné. Vďaka za jednoduchý recept!

  4. CukrovaPohadka píše:

    Ďakujem za informácie! Cukor a bielok sú skvelá kombinácia na pečenie. S týmto receptom sa cítim istejšie pri varení, určite ho vyskúšam čoskoro!

  5. MackoPusik píše:

    Wow, konečne som našla presný pomer! Tento recept mi veľmi pomôže pri pečení koláčikov pre moju rodinu. Rada sa učím nové triky v kuchyni a tento je skvelý.

  6. SlnecnyZajko píše:

    Tento článok je super! Vždy som mal problém s množstvom cukru, ale teraz už viem, že na jeden bielok potrebujem presne 40 gramov. Teším sa na pečenie podľa týchto rád!

  7. VeselyKvetinac píše:

    ‚Dobrý deň! Vďaka za tento jednoduchý tip! Už dlho som hľadala správne množstvo cukru k bielkom a teraz to mám konečne jasné. Naozaj si cením vašu pomoc pri mojom pečení.

  8. _Chrumkavy1_ píše:

    ‚Tento recept mi veľmi pomohol! Je to také jednoduché a zároveň efektívne. Určite to využijem na prípravu meringue alebo iných dezertov. Ďakujem pekne za zdieľanie týchto informácií!

  9. _SovyKamarat_ píše:

    ‚Skvelé informácie o množstve cukru k bielku! Teraz budem vedieť, ako pripraviť dokonalú bielkovú hmotu bez stresu. Vaše tipy sú veľmi cenné pre každého domáceho pekára.‘

  10. _RuzovyVrtulnik_ píše:

    ‚Veľmi pekný článok s jasnými pokynmi! Upravím svoj recept tak, aby bol sladší a chutnejší s presným množstvom cukru na jeden bielok. Teším sa na pečenie!‘