Kvaskový chlieb bez rozkvasu

Ak plánujete pripraviť kváskový chlieb bez použitia rozkvasu, musíte implementovať alternatívne techniky, aby ste dosiahli chuť, konzistenciu a výsledok podobný kváskovému chlebu. Nižšie uvedený postup si môžete vyskúšať:

Suroviny:

  • 500 g múky (najlepšie celozrnnej alebo pšeničnej)
  • 10 g soli
  • 7 g sušeného droždia
  • 350 ml vody

Kváskový chlieb bez rozkvasu

Postup:

  1. V miske spojte múku so soľou.
  2. V malom pohári rozpustite sušené droždie vo vode.
  3. Potom vlejte zmes s rozpusteným droždím do misky s múkou a soľou.
  4. Pomocou drevenej alebo plastovej špachtle dôkladne premiešajte ingrediencie, až kým sa všetko nespojí do homogénnej hmoty. V prípade, že je cesto príliš suché, pridajte trošku vody, alebo ak je príliš riedke, prisypte viac múky.
  5. Pokryte misku vlhkou handrou a nechajte cesto odpočívať na izbovej teplote po dobu približne 2 hodín. Po uplynutí tejto doby by sa mal objem cesta zväčšiť.
  6. Po uplynutí 2 hodín opatrne vyberte cesto z misy a preložte ho na dobre pomúčenú dosku. Dovoľte cestu kysnúť ďalších asi 30 minút.
  7. Preložte cesto na plech vyložený papierom na pečenie alebo do formy na chlieb. Zakryte utierkou a nechajte odpočívať ďalších 30-40 minút.
  8. Počas čakania na kysnutie predhrejte rúru na 220 °C.
  9. Predtým, než chlieb vložíte do rúry, môžete na jeho povrchu urobiť niekoľko zárezov alebo ho potrieť vodou pre dosiahnutie chrumkavej kôrky.
  10. Vložte chlieb do predhriatej rúry a pečte približne 30-35 minút alebo až kým nebude zlatohnedej farby. Keď zaklopete na spodnú časť chleba a zaznie dutý zvuk, chlieb je hotový.

Po upečení nechajte chlieb vychladnúť na mriežke pred jeho krájaním a servírovaním. Tento spôsob by vám mal umožniť pripraviť chutný a výživný kváskový chlieb bez použitia rozkvasu.

 

Kvaskový chlieb bez rozkvasu - 2

2) Kvaskový chlieb bez rozkvasu

Ingrediencie:

Zemiaková polievka na kyslo – Recept

Zemiaková polievka na kyslo – Recept

Čítať viac »

  • 500 g pšeničnej múky (celozrnná je tiež možná)
  • 320 ml vlažnej vody
  • 100 g kvásku (v aktívnom stave)
  • 10 g soli
  • 1 lyžička cukru (voliteľné)
  • 1 lyžica olivového oleja (voliteľné)

Postup:

    1. Príprava ingrediencií:
      • Uistite sa, že váš kvások je aktívny a vytvára bublinky. Ak nie je, nakŕste ho 4-8 hodín pred pečením.
    2. Zmiešanie cesta:
      • Vo väčšej miske zmiešajte múku so soľou, a ak používate cukor a olivový olej, pridajte ich tiež.
      • Kvások pridajte k suchým ingredienciám.
      • Postupne prilievajte vlažnú vodu, až sa začne formovať cesto. Môžete použiť varešku alebo svoje ruky.
    3. Hnetenie:
      • Cesto hnette na pracovnej doske približne 10 minút, kým nebude hladké a elastické. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte k nemu trochu múky.
    4. Prvé kysnutie:
      • Uformujte cesto do gule a…

Vložte ho do mierne pomúčeného obedára. Zakryte to čistou kuchynskou utierkou alebo plastovým filmom.

  • Nechajte kysnúť na teplom mieste približne 2-3 hodiny, alebo kým sa jeho objem nezvýši.
  • Tvarovanie chleba:
    • Po vykysnutí cesto jemne prehlaďte a formujte ho do požadovaného tvaru (okrúhleho alebo podlhovastého).
    • Umiestnite cesto na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do chlebnice.
  • Druhé kysnutie:
    • Zakryte cesto a nechajte ho kysnúť ďalšie 1-2 hodiny, alebo kým sa jeho objem nezvýši.
  • Predohrev rúry:
    • Pred pečením si predhrejte rúru na 220 °C.
  • Pečenie:
    • Po vykysnutí môžete na povrchu cesta urobiť niekoľko zárezov ostrým nožom (to pomôže chlebu lepšie sa rozvinúť počas pečenia).
    • Pečte chlieb v predhriatej rúre 25-30 minút, alebo do zlatohnedej farby.
  • Chladenie:
    • Po upečení vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke.
  • Podávanie:
    • Chlieb je najchutnejší čerstvý, ale môžete ho uchovávať vo vzduchotesnej nádobe na niekoľko dní, alebo ho zmraziť.

 

Príjemnú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

19 Komentárov

  1. MiaMia píše:

    Tento recept na kváskový chlieb bez rozkvasu je skvelý! Veľmi sa teším, že môžem vyskúšať niečo nové. Chlieb je taký voňavý a chutný, určite to bude hit v mojej rodine! Ďakujem za zdieľanie!

  2. Petrik123 píše:

    Super návod, konečne budem vedieť piecť chlieb aj bez rozkvasu. Urobil som si poznámky a teším sa na pečenie! Určite to vyskúšam počas víkendu. Držte palce!

  3. Zlatka22 píše:

    Wow, tento recept ma nadchol! Nevedela som, že je možné urobiť kváskový chlieb takto jednoducho. Už sa neviem dočkať, kedy ho upečiem a poteším rodinu. Ďakujem za inšpiráciu!

  4. Tomik2021 píše:

    Toto je fantastický recept! Mám rád pečenie a tento spôsob vyzerá veľmi sľubne. Chcem to skúsiť a určite si pochutnám na výsledku. Vďaka za tipy!

  5. JankaKucharka píše:

    Perfektný návod na kváskový chlieb! Je super, že nemusíme používať rozkvas. Rada pečiem doma, takže toto bude pre mňa skvelá novinka. Teším sa na vôňu čerstvého chleba!

  6. Keksik45 píše:

    Vynikajúci recept! Milujem pekné chvíle strávené pri pečení. Tento chlebík určite vyskúšam a verím, že dopadne skvele. Ďakujem za zdieľanie týchto krokov!

  7. !Lukino! píše:

    !To vyzerá úžasne! Milujem čerstvý chlieb a tento recept ma inšpiroval na jeho prípravu doma. Určite to vyskúšam a dám vedieť ako dopadol. Super práca!

  8. _Sofia_12_ píše:

    _Toto vyzerá ako skvelý spôsob na prípravu chleba bez stresu! Vždy som sa bála pečenia, ale tento postup mi dodáva odvahu. Už sa teším na chutný výsledok!

  9. #Andrejko# píše:

    #Na tento recept som čakal dlho! Konečne niečo jednoduché a chutné, čo môžem pripraviť aj ja doma. Ďakujem za podrobný postup, teším sa na výsledok!

  10. %RoboPece% píše:

    %Recept vyzerá super! Som nadšenec do pečenia chleba a toto je presne to, čo potrebujem pre svojich blízkych. Verím, že ich poteším voňavým domácim chlebom.

  11. Milan123 píše:

    Wow, tento recept na chlieb bez rozkvasu vyzerá skvele! Určite to vyskúšam. Je úžasné, že môžeme mať čerstvý chlieb aj bez kvásku. Veľmi sa teším na výsledok a dúfam, že bude chutný!

  12. Bublinka píše:

    Tento spôsob pečenia chleba je fakt super! Mám rada jednoduché recepty a tento mi príde ako ideálny. Určite sa pokúsim o chlebík podľa tohto návodu. Ďakujem za inšpiráciu!

  13. PavolKuchynka píše:

    Perfektný návod na domácu výrobu chleba! Je skvelé, že sa dá pripraviť aj bez rozkvasu. Už sa neviem dočkať, kedy si upečiem svoj vlastný chlieb a pozvem rodinu na ochutnávku!

  14. JankaKreativna píše:

    Tento recept je presne to, čo som hľadala! Pečenie chleba je pre mňa relaxačné a teším sa na skúšku tohto spôsobu. Chcem si vychutnať čerstvý chlieb s maslom a medom.

  15. ZuzanaRadosna píše:

    Hľadala som niečo jednoduché na pečenie a toto vyzerá perfektne! Múka, voda a droždie sú všetko, čo potrebujem. Určite to vyskúšam ešte tento víkend. Ďakujem za zdieľanie receptu!

  16. KuboHrac píše:

    Skvelý recept! Je úžasné, ako dokážeme pripraviť chutný domáci chlieb s takými jednoduchými surovinami. Teším sa na výsledok a dúfam, že sa podarí tak dobre ako vyzerá!

  17. MartaVarenie píše:

    Pečenie chleba je pre mňa vždy dobrodružstvo. Tento recept ma veľmi zaujal! Rada skúšam nové veci a som zvedavá, ako bude chlieb chutnúť bez rozkvasu. Ďakujem za tipy!

  18. _Adrian_89 píše:

    …takto by som mohol konečne pripraviť svoj vlastný chlebík doma! Vyzerá to jednoducho a ja milujem vôňu čerstvo upečeného chleba. Určite to vyskúšam už tento týždeň!

  19. _LenaChutne_42 píše:

    …tento recept je fantastický nápad pre tých z nás, ktorí nemajú čas robiť kvások. Rada pečiem a verím, že aj tento chlebík bude skvostný. Ďakujem za inšpiráciu!