Ak chcete pripraviť kváskový chlieb bez použitia rozkvasu, budete musieť využiť iné metódy, aby ste dosiahli chuť, textúru a výsledok podobný kváskovému chlebu. Tu je postup, ktorý môžete vyskúšať:
Suroviny:
- 500 g múky (ideálne celozrnnej alebo pšeničnej)
- 10 g soli
- 7 g suchého droždia
- 350 ml vody
Kvaskový chlieb bez rozkvasu
Postup:
- V miske zmiešajte múku a soľ.
- V malom pohári rozpustite suché droždie vo vode.
- Potom nalejte zmes s rozpusteným droždím do misky s múkou a soľou.
- Pomocou drevenej alebo plastovej špachtle dôkladne premiešajte zložky, až kým sa všetko spojí do jednotnej hmoty. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu viac vody, ak je príliš tekuté, pridajte trochu viac múky.
- Pokryte misku vlhkou utierkou a nechajte cesto odpočívať asi 2 hodiny na izbovej teplote. Za týmto časom sa miska môže zdvihnúť.
- Po uplynutí 2 hodín opatrne zdvihnite a preklopte cesto na dobre pomúčenú dosku. Nechajte cesto vykysnúť ďalších približne 30 minút.
- Vložte cesto na plech na pečenie s papierom na pečenie alebo ho umiestnite do veku na chlieb. Pokryte utierkou a nechajte odpočívať ďalších 30-40 minút.
- Počas čakania na kysnutie cesta si zapnite rúru na 220 °C, aby sa predhriala.
- Pred vložením chleba do rúry môžete na povrchu vytvoriť niekoľko zárezov alebo ho potrieť vodou pre získanie chrumkavejšej kôrky.
- Vložte chlieb do predhriatej rúry a pečte približne 30-35 minút alebo až do zlatohneda. Ak uslyšíte duté zvuky pri zaklopnutí na spodnú časť chleba, je hotový.
Po upečení chlieb nechajte vychladnúť na mriežke pred krájaním a podávaním. Tento postup by vám mal umožniť pripraviť si chutný a zdravý kváskový chlieb bez použitia rozkvasu.
2)
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej múky (môžete použiť aj celozrnnú)
- 320 ml vlažnej vody
- 100 g kvásku (v aktívnom stave)
- 10 g soli
- 1 lyžička cukru (voliteľné)
- 1 lyžica olivového oleja (voliteľné)
Postup:
-
Príprava ingrediencií:
- Skontrolujte, či je váš kvások aktívny a bubline. Ak nie, nakŕste ho 4-8 hodín pred pečením.
-
Zmiešanie cesta:
- V veľkej mise zmiešajte múku a soľ. Ak používate cukor a olivový olej, pridajte ich tiež.
- Pridajte kvások k suchým ingredienciám.
- Postupne prilievajte vlažnú vodu, kým sa nezačne tvoriť cesto. Môžete použiť varešku alebo ruky.
-
Hnetenie:
- Cesto hnette na pracovnej ploche približne 10 minút, až kým nebude hladké a elastické. Ak je cesto príliš lepkavé, môžete pridať trošku múky.
-
Prvé kysnutie:
- Formujte cesto do gule a vložte ho do mierne pomúčenenej misky. Zakryte kuchynskou utierkou alebo plastovou fóliou.
- Nechajte kysnúť na teplom mieste asi 2-3 hodiny, alebo kým sa objem nezväčší.
-
Tvarovanie chleba:
- Po vykysnutí cesto jemne prehnite a vytvarujte ho do želaného tvaru (okrúhly alebo podlhovastý).
- Umiesťte cesto na plech vyložený papierom na pečenie alebo do chlebnice.
-
Druhé kysnutie:
- Zakryte cesto a nechajte ho kysnúť ďalších 1-2 hodiny, alebo kým nezväčší objem.
-
Predohrev rúry:
- Pred pečením si predhrejte rúru na 220 °C.
-
Pečenie:
- Po vykysnutí, môžete na povrchu cesta urobiť niekoľko zárezov ostrým nožom (to pomôže chlebu lepšie sa rozvinúť počas pečenia).
- Pečte chlieb v predhriatej rúre 25-30 minút, alebo do zlatohnedej farby.
-
Chladenie:
- Po upečení vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke.
-
Podávanie:
- Chlieb je najlepší čerstvý, ale môžete ho skladovať v vzduchotesnej nádobe na pár dní, alebo zamraziť.
Dobrú chuť!