Kvaskový chlieb bez rozkvasu

Ak chcete pripraviť kváskový chlieb bez použitia rozkvasu, budete musieť využiť iné metódy, aby ste dosiahli chuť, textúru a výsledok podobný kváskovému chlebu. Tu je postup, ktorý môžete vyskúšať:

Suroviny:

  • 500 g múky (ideálne celozrnnej alebo pšeničnej)
  • 10 g soli
  • 7 g suchého droždia
  • 350 ml vody

 

Kvaskový chlieb bez rozkvasu

Postup:

  1. V miske zmiešajte múku a soľ.
  2. V malom pohári rozpustite suché droždie vo vode.
  3. Potom nalejte zmes s rozpusteným droždím do misky s múkou a soľou.
  4. Pomocou drevenej alebo plastovej špachtle dôkladne premiešajte zložky, až kým sa všetko spojí do jednotnej hmoty. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu viac vody, ak je príliš tekuté, pridajte trochu viac múky.
  5. Pokryte misku vlhkou utierkou a nechajte cesto odpočívať asi 2 hodiny na izbovej teplote. Za týmto časom sa miska môže zdvihnúť.
  6. Po uplynutí 2 hodín opatrne zdvihnite a preklopte cesto na dobre pomúčenú dosku. Nechajte cesto vykysnúť ďalších približne 30 minút.
  7. Vložte cesto na plech na pečenie s papierom na pečenie alebo ho umiestnite do veku na chlieb. Pokryte utierkou a nechajte odpočívať ďalších 30-40 minút.
  8. Počas čakania na kysnutie cesta si zapnite rúru na 220 °C, aby sa predhriala.
  9. Pred vložením chleba do rúry môžete na povrchu vytvoriť niekoľko zárezov alebo ho potrieť vodou pre získanie chrumkavejšej kôrky.
  10. Vložte chlieb do predhriatej rúry a pečte približne 30-35 minút alebo až do zlatohneda. Ak uslyšíte duté zvuky pri zaklopnutí na spodnú časť chleba, je hotový.

Po upečení chlieb nechajte vychladnúť na mriežke pred krájaním a podávaním. Tento postup by vám mal umožniť pripraviť si chutný a zdravý kváskový chlieb bez použitia rozkvasu.

 

2)

Ingrediencie:

  • 500 g pšeničnej múky (môžete použiť aj celozrnnú)
  • 320 ml vlažnej vody
  • 100 g kvásku (v aktívnom stave)
  • 10 g soli
  • 1 lyžička cukru (voliteľné)
  • 1 lyžica olivového oleja (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava ingrediencií:

    • Skontrolujte, či je váš kvások aktívny a bubline. Ak nie, nakŕste ho 4-8 hodín pred pečením.
  2. Zmiešanie cesta:

    • V veľkej mise zmiešajte múku a soľ. Ak používate cukor a olivový olej, pridajte ich tiež.
    • Pridajte kvások k suchým ingredienciám.
    • Postupne prilievajte vlažnú vodu, kým sa nezačne tvoriť cesto. Môžete použiť varešku alebo ruky.
  3. Hnetenie:

    • Cesto hnette na pracovnej ploche približne 10 minút, až kým nebude hladké a elastické. Ak je cesto príliš lepkavé, môžete pridať trošku múky.
  4. Prvé kysnutie:

    • Formujte cesto do gule a vložte ho do mierne pomúčenenej misky. Zakryte kuchynskou utierkou alebo plastovou fóliou.
    • Nechajte kysnúť na teplom mieste asi 2-3 hodiny, alebo kým sa objem nezväčší.
  5. Tvarovanie chleba:

    • Po vykysnutí cesto jemne prehnite a vytvarujte ho do želaného tvaru (okrúhly alebo podlhovastý).
    • Umiesťte cesto na plech vyložený papierom na pečenie alebo do chlebnice.
  6. Druhé kysnutie:

    • Zakryte cesto a nechajte ho kysnúť ďalších 1-2 hodiny, alebo kým nezväčší objem.
  7. Predohrev rúry:

    • Pred pečením si predhrejte rúru na 220 °C.
  8. Pečenie:

    • Po vykysnutí, môžete na povrchu cesta urobiť niekoľko zárezov ostrým nožom (to pomôže chlebu lepšie sa rozvinúť počas pečenia).
    • Pečte chlieb v predhriatej rúre 25-30 minút, alebo do zlatohnedej farby.
  9. Chladenie:

    • Po upečení vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke.
  10. Podávanie:

    • Chlieb je najlepší čerstvý, ale môžete ho skladovať v vzduchotesnej nádobe na pár dní, alebo zamraziť.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

19 Komentárov

  1. MiaMia píše:

    Tento recept na kváskový chlieb bez rozkvasu je skvelý! Veľmi sa teším, že môžem vyskúšať niečo nové. Chlieb je taký voňavý a chutný, určite to bude hit v mojej rodine! Ďakujem za zdieľanie!

  2. Petrik123 píše:

    Super návod, konečne budem vedieť piecť chlieb aj bez rozkvasu. Urobil som si poznámky a teším sa na pečenie! Určite to vyskúšam počas víkendu. Držte palce!

  3. Zlatka22 píše:

    Wow, tento recept ma nadchol! Nevedela som, že je možné urobiť kváskový chlieb takto jednoducho. Už sa neviem dočkať, kedy ho upečiem a poteším rodinu. Ďakujem za inšpiráciu!

  4. Tomik2021 píše:

    Toto je fantastický recept! Mám rád pečenie a tento spôsob vyzerá veľmi sľubne. Chcem to skúsiť a určite si pochutnám na výsledku. Vďaka za tipy!

  5. JankaKucharka píše:

    Perfektný návod na kváskový chlieb! Je super, že nemusíme používať rozkvas. Rada pečiem doma, takže toto bude pre mňa skvelá novinka. Teším sa na vôňu čerstvého chleba!

  6. Keksik45 píše:

    Vynikajúci recept! Milujem pekné chvíle strávené pri pečení. Tento chlebík určite vyskúšam a verím, že dopadne skvele. Ďakujem za zdieľanie týchto krokov!

  7. !Lukino! píše:

    !To vyzerá úžasne! Milujem čerstvý chlieb a tento recept ma inšpiroval na jeho prípravu doma. Určite to vyskúšam a dám vedieť ako dopadol. Super práca!

  8. _Sofia_12_ píše:

    _Toto vyzerá ako skvelý spôsob na prípravu chleba bez stresu! Vždy som sa bála pečenia, ale tento postup mi dodáva odvahu. Už sa teším na chutný výsledok!

  9. #Andrejko# píše:

    #Na tento recept som čakal dlho! Konečne niečo jednoduché a chutné, čo môžem pripraviť aj ja doma. Ďakujem za podrobný postup, teším sa na výsledok!

  10. %RoboPece% píše:

    %Recept vyzerá super! Som nadšenec do pečenia chleba a toto je presne to, čo potrebujem pre svojich blízkych. Verím, že ich poteším voňavým domácim chlebom.

  11. Milan123 píše:

    Wow, tento recept na chlieb bez rozkvasu vyzerá skvele! Určite to vyskúšam. Je úžasné, že môžeme mať čerstvý chlieb aj bez kvásku. Veľmi sa teším na výsledok a dúfam, že bude chutný!

  12. Bublinka píše:

    Tento spôsob pečenia chleba je fakt super! Mám rada jednoduché recepty a tento mi príde ako ideálny. Určite sa pokúsim o chlebík podľa tohto návodu. Ďakujem za inšpiráciu!

  13. PavolKuchynka píše:

    Perfektný návod na domácu výrobu chleba! Je skvelé, že sa dá pripraviť aj bez rozkvasu. Už sa neviem dočkať, kedy si upečiem svoj vlastný chlieb a pozvem rodinu na ochutnávku!

  14. JankaKreativna píše:

    Tento recept je presne to, čo som hľadala! Pečenie chleba je pre mňa relaxačné a teším sa na skúšku tohto spôsobu. Chcem si vychutnať čerstvý chlieb s maslom a medom.

  15. ZuzanaRadosna píše:

    Hľadala som niečo jednoduché na pečenie a toto vyzerá perfektne! Múka, voda a droždie sú všetko, čo potrebujem. Určite to vyskúšam ešte tento víkend. Ďakujem za zdieľanie receptu!

  16. KuboHrac píše:

    Skvelý recept! Je úžasné, ako dokážeme pripraviť chutný domáci chlieb s takými jednoduchými surovinami. Teším sa na výsledok a dúfam, že sa podarí tak dobre ako vyzerá!

  17. MartaVarenie píše:

    Pečenie chleba je pre mňa vždy dobrodružstvo. Tento recept ma veľmi zaujal! Rada skúšam nové veci a som zvedavá, ako bude chlieb chutnúť bez rozkvasu. Ďakujem za tipy!

  18. _Adrian_89 píše:

    …takto by som mohol konečne pripraviť svoj vlastný chlebík doma! Vyzerá to jednoducho a ja milujem vôňu čerstvo upečeného chleba. Určite to vyskúšam už tento týždeň!

  19. _LenaChutne_42 píše:

    …tento recept je fantastický nápad pre tých z nás, ktorí nemajú čas robiť kvások. Rada pečiem a verím, že aj tento chlebík bude skvostný. Ďakujem za inšpiráciu!