Ingrediencie:
– 500 g hladkej múky
– 300 ml vlažnej vody
– 7 g suchého droždia
– 1 lyžička soli
– 1 lyžička cukru
– olej na potretie bagety
– múka na pomúčenie
Bageta billa – Recept
Postup:
1. Rozmiešajte droždie s cukrom vo vlažnej vode a nechajte odstáť asi 10 minút, kým sa droždie nerozpustí.
2. Do veľkej misky preosejte múku a pridajte soľ. Zmiešajte suché ingrediencie a vytvorte v strede výklenok.
3. Postupne pridávajte droždiovú zmes a začnite miešať, kým nevytvoríte cesto.
4. Následne vyklopte cesto na pomúčený stôl a vypracujte ho do hladka a pružného cesta.
5. Cesto vložte späť do misky, prikryte utierkou a nechajte kysnúť alespoň 1 hodinu.
6. Po vykysnutí cesto vyklápte na pomúčený stôl a vyváľajte ho na bagetu. Na povrchu bagety môžete urobiť niekoľko zárezov.
7. Bagetu preneste na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ju odpočívať ešte asi 15 minút.
8. Predohrejte rúru na 220 °C.
9. Pred pečením potrite bagetu olejom a dajte ju piecť asi 25-30 minút, kým nezískajte zlatistú farbu a pevnú kôrku.
10. Po upečení nechajte bagetu vychladnúť na mriežke.
11. Bagetu je možné podávať s maslom, syrom, salámom alebo akýmkoľvek iným obľúbeným nátierkou. Dobrú chuť!